impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Propellerhead Record Beta teszt
recordMint, sokan mások, én is a Reasonnel kezdtem el a az ütemek variálását. Sokáig nem is bírtam tőle elszakadni, egyszerű átláthatósága, és az eszközök kombinálásának szabadsága miatt. Úgyhogy nagy izgalommal indítottam el a Recordot!
Mi is ez?
Egy soksávos felvevő, (korlátozott) veszteségmentes vágóprogram, elsősorban garázsbandáknak fejlesztve.

recordA plusz a Reasonhöz képest, hogy itt már a wavokat is a midisávokhoz hasonlóan, a szekvenszerbe lehet pakolni, és vagdosni, fédelni, rendezni tetszés szerint. (Szerintem ez nem akkora újítás, hogy egy különálló szoftvert igényeljen, inkább az "éppen ideje volt kategória"!) Automatikusan warpol, felvételnél a hangmagasságot tudja korrigálni. Az audió sáv, a rack nézetben egy új modul ("Audo Track") formájában jelenik meg.

A legnagyobb újítás a mixer nézet, ami Steinberges dizájnt kapott. A mixer nézetben hangszerek, és az "Audo Track"-ek, sávjai, a rack nézetben külön-külön egy-egy "Mix" nevű modullal kapcsolódnak, az input masina helyett. Vannak insert effektek is, amihez egy master section nevű kombinátor párosul. Ééés itt érkezünk el ahoz a ponthoz, amikor úgy érezzük, hogy ennek semmi értelme! Ugyanis ezzel az új nézettel, a jól megszokott, egyszerű átláthatóság, ami miatt szerettük a Reasont, az elvész. Feleslegesen túl van komplikálva.

recordA legrosszabb az egészben, hogy nem csak vizuálisan megy minden hang két kört a programban, hanem ténylegesen is! Ugyanis nincs a hangzáson minőségi javulás, nem is utalnak a leírásokban gyorsabb mintavételezésre, stb.., viszont nagyon leterheli a gépet a szoftver. Kb. mintha Rewireznél és egy másik szoftver is futna párhuzamosan, viszont a VST-k hez továbbra is kell egy másik szoftver.

Van egy új szinti, ID8 névvel. Valószínűleg ez is egy szempler, de nem lehet beletenni új wavokat. Ami bele van égetve hang, azok dalszerzésnél jöhetnek jól, kísérletezgetni, de másra nem valók, mivel nagyon szűkös a kínálat.
Ami nagy királyság, az a két új torzító (basszus, és gitár). A Scream4 is nagyon jó volt, de ezek még jobbak.

recordHa van feltelepítve Reason, akkor minden kütyü elérhető a Recordból is, ha viszont nincs, akkor nagyon sok minden hiányzik!
Az új szintit kiéve nincs egyetlen hangszer sem. Hiányzik egy csomó effekt (kicsi comp, kicsi torzító, 42-es filter, phazer, unison, kicsi EQ, kicsi RV)

Összegezve, tévútnak gondolom a Recordot. Drága, de profi felhasználásra nem alkalmas. Kevés az effekt, ugyan jók a kombinátor patchek, de már eljárt felettük az idő.
Garázsbandák laptopjára sem ideális, mert nagyon magas a hardverigénye (jobb fajta 2 magos proci, de inkább 4, soksávos Asio-s hangkártya).
kilobeat, 2009.08.15