impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Bladerunnaz & Major League pres. Noisia & BSE
@ Studio, 2010.04.17
Noisia, Black Sun Empire, Chris.su & Mindscape, Spinline, Sickboy, MC Blu-ID, MC Agent
Bár az izlandi vulkánkitörés elég sok problémát okozott az európai légtérben, a Noisia - Black Sun Empire party időpontját mégsem kellett eltolni, ugyanis a holland vendégek bevállalták az autókázást fél Európán keresztül, hogy a kemény ütemek kedvelői megkapják a magukét. Ezek után nem csoda, ha a bizonytalankodók is vették a cipőjüket, hiszen nekik csak Budapestig, konkrétan a Studio-ig kellett eljutniuk. A második Bladerunnaz - Major League megmozdulás ezúttal az utóbbi csapat nélkül zajlott, az egybegyűlteknek azonban egyáltalán nem lehetett okuk panaszra, egy igazán lelkes tömeg bulizta végig a mélyföldi vendégek produkcióját.
Az esemény apropója természetesen a ’Split The Atom’ bemutatója volt, de időközben az is kiderült, hogy érkezik a ’Lights and Wires’, azaz a BSE negyedik albuma, persze erre még jó pár hónapot várni kell. A ’Split The Atom’ single-jéhez kapcsolódva a következőt olvashatjuk a Noisia KMag interjúban: „Rengeteg összetevőből épül fel, de mégsem durva (...), inkább egy kis varázslat, melynek eredménye egy nem műfajspecifikus, keverék zene. Úgy, mint ahogy a The Prodigy változatos BPM-eken készít zenéket, és az emberek ezeket „Prodigy-zenének” nevezik, akkor ezen az elven a ’Split The Atom’ pedig a „Noisia-zene.” Valóban, a trekkeken és a rövid átkötéseken jócskán lehet érezni más zenészek/producerek hatásait. A legjobb idevágó példa erre éppen a ’Thursday’, mely a Black Sun-féle (pl. ’Infusion’) vonalat lovagolja meg sikerrel, de ott bujkál Tipper és Oizo a számok közti skit-ekben, vagy éppen Jacko az ’Alpha Centauri’-ban. Aki meghallgatta az albumot, és nem dobta félre az első hallgatás után, annak egy nagyszerű estében lehetett része, hiszen amellett, hogy egy szettbe építve hallhatta az új Noisia-durranást, rengeteg, a közeljövőben érkező BSE zúzdát is kapott az arcába.

Érkezésemkor Sickboy izzította a táncteret, ami az elején kongott az ürességtől, viszont utána egy csapásra megtelt, és csápoló tömeg kezdte meg a ráhangolódást az estére olyan zenék kíséretében, mint az ’Off Center’ vagy a ’Strange Science’. Ekkor - fél 12 táján - már MC Blu-ID is bekapcsolódott a hangulatfokozásba, ami éppen esedékes volt, hiszen sorjáztak a dupladroppok jól ismert Noisia trekkekből: ’Stigma’ (melyet évekig komponálgattak, mire elnyerte végleges formáját) után az elmaradhatatlan ’Block Control’, majd robbant a ’Concussion’ is.

Negyed órával később már a Chris.Su - Mindscape páros vette át az irányítást, és érkeztek az újdonságok, csak néhány: ’Gangsta’, ’Bullet in the Head’ remix vagy a ’Kingdom’ és sok-sok saját mindkét úriembertől. MC Blu-ID nagyon jó érzékkel hájpolta az ekkor már tekintélyessé nőtt tömeget, jól felépített rímeivel és egy kis interaktivitással elérte, hogy a legtöbb kéz a magasba emelkedjen, és a b2b szettet az emberek csápolva táncolták végig. Ekkor realizáltam, hogy a fényképezőgépem megadta magát, így mire megérkezett az utánpótlás, már a Noisia képviseletében érkezett Martijn állt a pult mögött.

A szintén Major League-es MC Dart helyett MC Agent léphetett színpadra, ekkor már fél kettőt mutatott az óra, és a kopasz holland a legnagyobb Noisia slágerek és a ’Split the Atom’ zenéi mellett kitért egy-egy ’Be True’-ra vagy ’Let the Story Begin’-re, de pörgött a ’Mazochist’ is. Ezeket a kiruccanásokat rögtön ellensúlyozta pár igazán kemény trekkel, amelyek közül leginkább az ’Agent Orange’ maradt meg az emlékezetemben.

A BSE színeit ezúttal Milan képviselte, és a kezdő Bulletproof & Telemetrik zenével folytatódott a keménykedés, ám a nagy rohanás közepette azért belefért egy ’Reward’ is. Ez után már csak kapkodtam a fejemet, hiszen záporoztak a neuróbombák, és a szett végéig feszes döngölést hallhattunk. A vendégek önfeledten táncoltak, egy-egy üveg whisky vándorolt kézről kézre, szóval mindenki igazán felszabadultan szórakozott.

A meglepetés vendég a Spinline formáció volt, mely ezúttal mindhárom tagjával képviseltette magát, így az este végén ultra mély levezetést hallhattunk, melyben helyet kaptak a hamarosan megjelenő Spinline-nóták, ezek közül a ’Run’ már júniusban megkapja sorszámát a Ram katalóguslistájából. Közben úgy döntöttünk, hogy kitartunk a legvégéig, és nagy egyetértésben állapítottuk meg, hogy igencsak ütős buli kerekedett annak ellenére, hogy a vulkáni hamu igyekezett ezt meggátolni. A két vendég nagyon színvonalas szettet rakott, rengeteg jó zenét hallhattunk a holland mágusoktól, és óriási köszönet nekik, hogy itt voltak és szórakoztattak minket.
>> A cikkhez tartozó galéria
flag, 2010.06.04