impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
BLAderuNnaz presents Kemal
@ Citadella, 2000.08.24
Kemal. Bal+Safair. Ozon+Quest
Legjobb emlékeztem szerint ilyen se volt még itthon: élvonalbeli angol dj/producer főszereplésével rendezett buli hétköznap. Túl vagyunk rajta, az a párszáz ember pedig, aki ott volt, elmondhatja, hogy egy kitűnő szettet hallhatott Kemaltól.
Az már valószínüleg a Bladerunnaz titka marad, hogy miért ilyen lehetelen időpontban szervezték meg a partyt - lehet, hogy nem kell semmit mögé képzelni a dolognak, csupán arról van szó, hogy nem volt más lehetőségük. Én mindenesetre előre sajnáltam azokat, akik nem tudtak eljönni, egyrészt mert a Konflict az elmúlt egy évben igen szépen berobbant a producer élvonalba, és tehetségüket folyamatosan bizonyítják is a srácok, másrészt azért, mert Kemalnak djként is jó híre van - hogy ne menjek messzire, a tavalyi fellépéséről is nagyon pozitív véleményeket hallottam (merthogy arról meg én maradtam le frankón).

A helyszín - Citadella Dance Club - is elég érdekes volt, egyrészt a panoráma miatt :) másrészt, mert nem igazán jellemző, hogy dnb megmozdulásokat "diszkóban" rendeznek - ez talán volt, akiből némi ellenszenvet váltott ki. Pedig nem példa nélküli, gondoljunk a The Clubban rendezett első Jungle Warra, vagy ha már Runnaz buli, akkor a Fresh és Vegas által celebráltra, ami ugyanott volt. A Citadellához némi küzdelem árán lehet eljutni - mi legalábbis így voltunk vele. A Gellért tér felől támadtunk, és összesen annyit tudtunk, hogy a Szabadság szobor felé kellene tartanunk, vagyis mindig felfele. Közvilágítás alsóbb részeken semmi, följebb meg össze-vissza keresztezték egymást az utak, nehogy elsőre rájöjjünk, merre lenne optimális haladni, úgyhogy gyanítom kerültünk is egy kicsit. Fölérve megint direkt a rossz irányból mentünk egy kört, de sebaj, a főváros és az agglomeráció által prezentált fényszennyezés innen azért nem volt egy utolsó látvány...

Oké, akkor talán magáról a buliról is kéne írnom néhány szót. Érkezés éjfél magasságában, sorbanállás bejutásnál nem jellemző. A hely rendben van, bár a tánctér első ránézésre kifejezetten kicsinek tűnt, de végülis pont megfelelt. Abból ítélve pedig, hogy a bárpult kétszer akkora, mint a mozgásnak szánt terület, biztos nem a szegényebb réteg szokott itt hétvégenként az aktuális slágerfertőre szórakozni - no, de ez baromira nem az én dolgom, elnézést. Most pultok helyett open air büfé - az ezt hirdető tábla okosan fejmagasságban az átjáróban -, legalább van hova kimenni levegőzni (bár egyik ilyen üldögélés alkalmával masszív csatornaszag riogatta szaglásért felelős érzékszervünket). Második helyszín a "panoráma" feliratú bejáraton keresztülvágva az emeleten - a kilátás tényleg gyönyörű volt, az érdeklődés az ide szervezett dj-k és zenéjük iránt viszont minimális; félreértés elkerülése végett: nem a dj-k hibájából. A "conflict room"-ban viszont már megy a pörgés, Bal és Safair kettőse szállítja a már bejáratott és legújabb darabokat: BC album, az új album (hah!) most megjelent samplere (Flashback és Spacewalk), a külföldi vendég stúdiójának tájáról például a Celestial és System Bleed, a nyárvégi bestsellernek szánt Prototypeos Connexionsről önfeledt megőrülés a Sonar Optical és Trace remixére, majd közvetlenül Kemal pultba állás előtt a Pulse feltuningolt verziójára, rewinddal, ahogy az kell. A hang pedig szétszedett, néhány buli óta úgy tűnik, hogy a srácok mind a megfelelő hangcuccra, mind a hozzáértő technikusra/hangmérnökre rátaláltak, ami azért nem kis pozitívum.

Kemal valami olyan alattomos darabbal kezdett, hogy elhinni is alig akartam. Aztán hamar bebizonyította, hogy nem sajnálja a közönségtől a legfrissebb matériát - ha olcsó viccet akarnék elsütni, azt mondanám, nem volt skót a srác... (merthogy különben ugyebár az - haha) Egymást követték az igazi "floor fillerek", időnként némi experimentálisabb, szikárabb hangzás, aztán újra népőrjítés, technikailag a szó szoros értelmében tökéletes mixek - a BC féle Coma úgy csúszott egybe Die Jitta Bugjával, hogy magában talán már nem is kéne (ami persze nem igaz, mert eléggé tudnám értékelni, ha végre kiadnák). Néha aztán megkegyelmezett, és megadta a felismerés okozta öröm lehetőségét azzal, hogy néhány már kiadott, itthon is jól bejáratott darabot is felpakolt. A csúcspont a French Kiss Optical remixénél jött, amikor úgy döntött, hogy kikészíti a megvadult tömeget, és egyszerűen rádobta a Messiaht. A hatást nem lehet leírni. Ekkor alapítottuk én és magam a Ne Hagyd Abba Kemal Alapítványt. Röviden összefoglalva három óra mély és alapos utazás volt ez drum anb bass országban, ami - elnézést a szóért, de nemes egyszerűséggel kifejezve - odabaszott.

A hátralévő időre Ozon és Quest vette át a még mindig lendületben lévő embereket. Csak úgy miheztartás végett a héten megjelent vadi új Optical remixszel kezdtek (Static X - Love Dump) - talán nem az utóbbi idők legkarakteresebb darabja, csupán simán akkorát üt, mint egy féltégla hátulról. Amit pedig a továbbiakban műveltek, az igazi "vezetés" volt, túra hangulatok, érzések, 20/20 remix és Champion Sound Total Science verzió által fémjelzett slágeresebb részek és "okos" zenék között, mint például... nos, gőzőm nincs, mert csak kapkodtam a fejem, hogy honnan szedik vajon elő a srácok az ilyen lemezeiket, de mindegy, akár tartsák is titokban, csak ne haggyák el a hasonszőrű zenék iránti lelkesedésüket. A közönség folyamatosan fogyatkozva, de töretlen lelkesedéssel bólogatott az ütemekre.

A State of Play Searchingjének Matrix átirata szólt, mikor háromnegyed hat körül távoztunk - kommandózás lefelé, a változatosság kedvéért most a hegy másik oldalán -, de gyanítom, hogy már nem sok mindenről maradtunk le. Remélem még a Budapest Parádén is alakít valamit a Runnaz Kemallal, hogy azok is elcsípjenek belőle valamit, akik most nem tudtak eljönni. De akkor járunk legjobban, ha bízunk benne, hogy nem utoljára látogatott hozzánk a Koflictos srác...

Kattints a képekre a nagyításhoz!ib, 2000.08.26

Hozzászólások a cikkhez
peacetothebeatz 2001.-0.1-. 22: 0
Kemal jo arc !
Apacuka 2000.-1.1-. 10: 0
Ez a fital srác megbontrákoztató hogy mennyi lemezt ad ki. Még szerencse nem minden jut el hozzánk. (bár sajnálom,de ez van a hazai helyzethez képest örüljünk ami van).
Negatív 001-et alig várom gondolom más is igy van ezzel. Ez a zene nagyon ott van a minimalizmus csucsán. Ugye Bálint? ( Bal)
Ha lehetne ird majd meg vagy ha nem te akkor bárki hogy hol lehet ne minél elöbb megkapni belföldön. Kösszi !!!!!!!
ib 2000.-1.0-. 01: 2
Apacuka: oke, kosz, ideert :)
Apacuka 2000.-0.9-. 26: 1
I.B. Üdvözlet a Marsrol.
Apacuka 2000.-0.9-. 26: 1
Kár hogy nem voltam ott. Aki ott lehetett az biztos szita agyal távozott. Nem baj adig is várom ...ED RUSH-t....
Üdvözlet a szita agyuaknak....!!!
majomtomek 2000.-0.9-. 20: 1
Kaposfüredi dáridóarc ne cicózz!Mindenki ott volt aki számít és akkor te hol voltál?majom
gabi!
freqah 2000.-0.9-. 18: 0
Jo pardey volt,csak a jegyar es a helyszin volt eleg gaz,de kemal szettje mindenert karpotolta a kozonseget(talan meg a szetszivott mennyunkmindenpartira arcokat is)
stüssy 2000.-0.9-. 14: 1
Ahogy a képeket elnézem....éljenek a tört ütemek szerelmesei és vesszenek az ellenségei!!!!!!
stüssy 2000.-0.9-. 14: 1
Nagy baj az Kemal-nak hogy nem láthattam...egyébként meg mi a baj?Én meg az olyan Kömlődi féléket nem szeretem,akik csak beállnak a sarokba,és elemezgetik fejüket csóválgatva-ha éppen nem sikerül a keverés.Félretéve a kavarást:Biztos jó zuzda volt,aki nem akar zuzdát az menjen Animára!
Csólolom...
ati's 2000.-0.9-. 14: 1
Minden pArty-n szánok általában ,a közepén egy 15perc de néha akkár egy órájig is tudom kodolni¸ a zenét és a déjét figyeli ,de utána megint pörgök és semmi nem érdekkel(t régen)!
Név mond valami igazságot ,de ha régota járnál pArty-zni akkor már megszokhatad volna az ilyen arcokat ök mindenhol mindenkor ottvanak minden pArtyn és ELEMEZNEK KEMÉNYEN!
Mostanában engem is feszéjeznek!
De azt is meg kell mondani ,hogy KEMAL-on semmi gond nem volt velük!
Kisé elrontotam a fogalmazást ,de remélem érti mindenki amit le írtam !
(érdek feszítőek a dj pultrol a képek : ))
martiin 2000.-0.9-. 14: 1
név: Éllegalább annyira csirkének tartom az ilyen "énvagyokaszakemberpartyarc100évenyomomésakinemazegydivatember" beszólásokat....
Hidd el, jobb helyeken is bulizni járnak dnb partykra és nem komolykodni&elemezni.
Peace'n'logout
sil 2000.-0.9-. 14: 1
Nyugi 'név'.
Ne törődj az ilyen arcokkal, főként ne húzd le magad emiatt.
Tény, hogy a bulikat látogató közönség kicserélődött. Ez negatívum.
Az is rossz, hogy ezek az emberek nem igazán értik a gyökereket, tehát
nem is táncolnak az olyan zenékre.
Picit lassulhatna a zenék tempója, több vokál cucc kellene,
és megfogyatkoznának a "nemtom mire pörgök" arcok száma.
Viszont máskor nyugodtan vállalhatnád a véleményedet!
Üdv!

IB!
Jók a képek!!! :)skc 2000.-0.9-. 11: 1
"Név":
Neked esküszöm üldözési mániád van. Kikről beszélsz tulajdonképpen? Ha attól "nem tudsz örülni a zenének", hogy ismersz néhány sznobot, akkor úgy kell neked.
Név 2000.-0.9-. 11: 0
Elnézést, hogy komoly agymunkát okoztam, de már a faszom kivan a sok köcsöggel, akik életcéljuknak tekintik, hogy szétcsapják magukat a mindig aktuális dárenbész bulin. Elegem van a csőlátású emberekből, akik divatból elmennek meghallgatni egy Kemalt, egy Grooveridert, és közben fingjuk sincs miről van szó. Annyira beszűkült a látókörük, hogy más zenét már meg sem látnak, még a dárenbész gyökereit sem. Egyetlen proplémám, hogy a legtöbben a nagyobb volumenű partikon ilyen arcok, és még csak esélyük sincsen arra, átérezzék, hogy az éppen pörgető djnek milyen mondanivalója van a szettjében, mit jelentett a zenésznek az alkotása.. De nem is szabdna kárognom emiatt, mivel semmi közöm az ilyen emberekhez, csak egyszerűen lehúz, nem tudok örülni a zenének emiatt. De mindenkinek alanyi joga 5percenként tekerni és dárenbész buliba járni lázongani anyuci pénzén, meg apuci verdájával.
DNBKRU-FÜRED 2000.-0.9-. 05: 1
mivan majomtomekkk??? vótá kemálon???
squarewire 2000.-0.8-. 31: 2
ib, kepek lesznek az official site-on. ha elobb kene, firkants ide vmit, aztan kontaktolunk.
Tomek 2000.-0.8-. 31: 1
IB!!!DE igen AKAROK NEKTEK FOTÓZNI!!!
:tom_n_bass@freemail.hu
Borika 2000.-0.8-. 31: 1
Akinek számít Kemal,
tehát a drum&bass, az ott volt.
Még az is eljött, akinek dolgoznia kellett. (Legfeljebb korábban hazament.)
Ha vki az anyagiak miatt nem jött el, azt már megértem.
Tuti buli volt.
Nagyon :D volt a muzsika.
sil 2000.-0.8-. 31: 1
Miről van szó?!?!?!
Mit, ki, miért csinál gondolkodva? Ki dögöljön meg?
Na, nekem ez sokkkkk...
tom n bass 2000.-0.8-. 31: 1
Leket ez volt budapest legnagyobb bulija, lehet...tetszett a kaposváriaknak,még a helyszín és az időpont is, kurva nagy volt!