impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Album szemle
2010 november - 2. rész
Rendhagyó módon ezúttal két új megjelenést szemlézek, annál nagyobb figyelmet szentelve azoknak. Az egykori breakbeat fenegyerek Tipper két év után tért vissza egy nagyon letisztult és izgalmas anyaggal, míg a Ghostly legújabb üdvöskéje, a wonky idei titánjainak egyike, Shigeto is bemutatkozott és megmérettetett.
Tipper - Broken Soul Jamboree (Tippermusic)

Dave Tipperről sok jót el lehet mondani - rosszat meg semmit. Fuel nevű kiadójával az ezredfordulóra berobbant nu skool breaks meghatározó alakjaként tünt fel a zenei színen még '97-ben, hogy aztán egyre inkább a kísérletibb, lelassult elektronikák, a glitch egyik (ha nem a) legjelesebb művészévé váljon egy évtízed alatt. Tíz felett járó nagylemez diszkográfiájában kezdettől fogva különböző arányban váltakoztak a táncrobbantó, de okos breakbeat-ek és végtelenül letisztult downtempo-k, míg végül két éve a Tertiary Noise retrospektívvel és a Wobble Factorral végleg búcsút intett a tört ütemeknek - hogy legújabb lemeze ismét a tört szíveknek szóljon.

A Broken Soul Jamboree szellemiségében a (számomra legjobb Tipper LP) Surrounded-hez áll legközelebb, úgy, hogy egy tőle eddig szokatlan, új, a lemezen végig meghatározó keleti, instrumentális ízzel párosul. Tipper nagy zenei mágus, kiemelkedő hangmérnök, aki a glitch legapróbb szösszeneteit úgy teszi zenéje szerves, elválaszthatatlan és védjeggyé váló részévé, mint senki más (talán csak Amon Tobin).

Olyan ez az album, mint egy szomorúszép távolkeleti tündérmese (hallgasd meg a 'Dead Soon'-t és egyből beugrik a Plaid anime filmzenéje), fura lények érthetetlen nyelvével (ezt hívják kérem, sound-design-nak), izgalmas, folyton változó, harmóniákkal. Tipper zenéje ezúttal úsztat, sodor, mi pedig bölcs taoista módjára átadjuk magunkat az árnak, ami azért időről-időre eltérít minket sötétebb utakra is (több zenében visszaköszönnek éles ritmikai és hangulati váltások), de végül célunkhoz érvén megpihenünk. A lemez vége felé már az elektronikától is jobban eltávolodik, hogy a jazz-hez és komolyzenéhez közeledjen.

Hibátlan, gyönyörű és technikailag is magas színtű munka, melynek minden egyes hallgatásra újabb és újabb rétegeit fedezi fel a hallgató. Az idei év egyik legjobbja.

Értékelés: (10/10)

Shigeto - Full Circle (Ghostly International)

Az amerikai Ghostly International lassan, de biztosan bérelt helyet vív ki nálam a legjobb kiadók sorában. Tíz éves fennállása alatt köszönhette ezt egyre erősebb névsorával (Dabrye, Lusine, Solvent, Cepia, School Of Seven Bells, Matthew Dear), melyet idén három nagyágyúval bővített: Mux Mool és Gold Panda után Shigeto neve öregbíti a szellemes kiadót.

Érdekes, hogy a label és Zach Saginaw szülőhelye azonos (a michigani Ann Arbor). Művészneve viszont távolabbi gyökereket sejtet, a Shigeto név japán nagyapjától ered, jelentése: "nőjj nagyobbra". A név kötelez, két EP (Semi Circle, What We Held On To) után egy nagyobb, teljes körként rajzolódik ki Shigeto wonky-ba és idm-be oltott elektronikus funkja.

Zenéjének különlegessége talán pont abban rejlik, hogy személyes töltetet kap egy-egy múltját, gyökereit megidéző momentummal ('Grandma's Words', 'Ann Arbor'), távolkeleti zenei utalásokkal ('Relentless Drag', 'A Close Keeper') és egykori dzsessz zenei tanulmányaival. A beat műfaj kliséit is oly módon frissíti fel, hogy a wonky-ra jellemző, az ütemeket méginkább fraktáló, zaklatott, csörgő, csörömpölő üveg és láncszerű hangjait, beszédfoszlányait, lélegzetvételeit ő maga rögzítette kedvenc kézi felvelőjével. De hallhatunk íly módon felvett és kreatívan felhasznált családi ebéd zörejeit, gyerekek nevetését, katedrálisokban éneklő szerzetesek kórusát, francia lányok beszédét.

A Full Circle, az album legszebb dalával, a záró 'Look At All The Smiling Faces' három részre bontható melankólikus taktusaival teljesül be. Érett, felnőtt bemutatkozás, amire, még ha szigorúbbnak is kellene lennem, legalább nyolcast kell adjak.

Értékelés: (8/10)A teljes album meghallgatható soundcloud-on.
icr, 2010.11.14