impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
V.A.
Őszi album körkép - 2. rész
Various, 2010
Az Artificial Intelligence-nek ez az első alkalom, Danny Byrd másodjára csinálja, a Commix duó pedig hagyta, hogy mások végezzék a munkát helyettük. Természetesen nem másról, mint az őszi album körképünk második részéről van szó, melyről bővebben lentebb értekezünk.
Artificial Intelligence - Stand Alone (V Recordings - PLVCD002)

Mint ahogy azt már korábban is tudni lehetett, az Artificial Intelligence duó albuma csúszott. Sokat. A késés igazi oka most már nem is számít igazán, de talán sokat elárul az a tény, hogy maga a cover és a dizájn is hat hónapos alakítás után nyerte el végső formáját. Nem csoda tehát, hogy egy csokor minőségi zenét vehetünk magunkhoz, bár ennyi várakozás után - úgyszólván - ez a minimum. Kétségtelen, hogy az album megjelenésével fellélegezhet a páros, a számok pedig egyértelműen megmutatják, hova jutott a formáció, mi is az ő igazi hangzásuk.

Az album sampler ’Three’s A Crowd’ / ’Blind Eye’ rengeteg A-listás DJ tetszését és támogatását elnyerte, a partykon és a rádiókban is nagy kedvencnek számított. A DRS énekhangjával támogatott hátoldal pedig már Friction 'Shogun Assassins' első részében is felbukkant. Azok, akik a PLV013-a katalógusszámmal jelölt bakelitmegjelenés mellett döntenek, három fekete korongot, azaz hat zenét tehetnek a tű alá. A ’Moments Of Truth’ keménykedését a Steo-val közös ’Let It Be’ kiválóan ellensúlyozza, biztosítva a bugyik akadálytalan és sima útját a bokákig. A ’Pigeon Hole’ wobbliba hajló (némiképp a ’Days Of Rage’-re hajazó) témája ellenében pedig a lemez hátoldala kínál szentimentális A.I. varázslatot az ’A Tall Tale’ képében. A harmadik 12”-esen a Jenna G csodálatos hangjával operáló ’Unforgettable’ túl sok újat nem nyújt, ellenben a
duó kísérletező kedvéből születő ’Rubber Bullets’ már annál inkább érdekes a maga nyers valójában.

Akik inkább a CD mellé teszik voksukat, azok a korábbi slágerek mellett kapnak még egy ’High Tide’-ot és egy Krust-tal közös ’Audio Assault’-ot, kiegészítve a maratoni bevezetővel megáldott címadó dallal, azaz a ’Stand Alone’-nal (ami érthetetlen okokból nem kerül fel a bakelitekre). Érdemes lehet odafigyelni a jövőbeli A.I. dolgokra, ugyanis a saját Widescreen néven megalapított kiadójuk is új lendületet vehet (eddig összesen két 12”-essel a katalóguslistájában), illetve néhány remix is tervbe van véve, reméljük, ezek a projektek már gördülékenyebben jutnak majd el a hallgatósághoz. (flag)

Tracklist: (kattints ide a belehallgatáshoz)

01. High Tide
02. A Tall Tale
03. Let It Be Feat. Steo
04. 3s A Crowd Feat. dBridge
05. Rubber Bullets
06. Audio Assault Feat. Krust
07. Moment Of Truth
08. Unforgettable Feat. Jenna G
09. Blind Eye Feat. DRS
10. Pigeon Hole
11. Days Of Rage
12. Stand Alone


Danny Byrd - Rave Digger (Hospital - NHS176CD)

Sokévnyi kispados szerep után a Hospital előtérbe tolta Danny Byrd-öt, aki így végre a neki járó figyelmet kapja 2008-ban megjelent albuma óta. Az LP és számos remix felkérés teljesítése után újabb anyaggal jelentkezett ősz elején a Bath-ból származó producer, amely ismét magabiztosan uralja a pendulum-snare-es diszkólikvid vonalat. Maga az alstílus egyébként eléggé stagnál az utóbbi időkben, kevés újat képes felmutatni, ám az a pár érdekes próbálkozás mind Danny-től érkezik.

A ’Rave Digger’ névre keresztelt albummal Danny igyekszik visszatekinteni a ’90-es évek rave-korszakára, ezért az akkori őrült szintitémák, break loopok és ezerszer felhasznált, de megunhatatlan mikiegér vokálminták gyakran visszaköszönnek az egyórás vidám drum&bass zenefolyamban. Legjobb példa a fenti receptre a ’Hot Fuzz’, melyet egyébként a Hospital másik titkos fegyverével, Tomahawkkal kiegészülve készítette Byrd úr. E szám, vagy akár a ’Planet Earth’ hallatán is biztosan beugrik sokaknak néhány MTV Party Zone-ban (vagy londoni warehouse partikon – kérdés, hogy ki min szocializálódott, ugye) játszott korai rave/hardcore zene, vagy éppen a Prodigy valamelyik első slágere.

Gyenge zenéknek szerencsére nem igazán jutott hely, hiszen a nagy slágerek (’Ill Behaviour’ és ’Sweet Harmony’) mellé hasonló minőségű és hangulatú szerzeményeket válogattak, ügyelve azért arra, hogy ne torkolljon egyhangúságba a történet. Az album végére befért két némileg mélyebb darab is, a Zarif hangjával megspékelt és a többi zenéhez képest melankolikus ’Wait For Me’, valamint a nevével mindent eláruló ’Amen Alley’. (gergo)

Tracklist: (kattints ide a belehallgatáshoz)

01. Ill Behaviour Feat. I-Kay
02. Judgement Day Feat. Cyantific & I-Kay
03. Tonight Feat. Netsky
04. Rave TV Skit Pt.1
05. Hot Fuzz Feat. Tomahawk
06. We Can Have It All
07. Failsafe Feat. London Elektricity
08. Sweet Harmony Feat. Liquid
09. Rave TV Skit Pt.2
10. Planet Earth
11. Quantum Leap Feat. Terri Pace
12. Wait For Me Feat. Zarif
13. Amen Alley


Commix - Re:Call To Mind (Metalheadz - METHCD013)

Több mint három éve már, hogy a cambridge-i duó, Guy Brewer és George Levings, azaz a Commix formáció a nagysikerű 'Call To Mind' című albumukkal igazi minőséget tettek le a drum and bass asztalára. Nem mintha előtte nem hozták volna a színvonalat, de ezzel az anyaggal kétségkívül tartoltak. Már a sampler ’Be True’ / ’Satellite Type 2’ is klasszikussá vált mostanára, hasonlóan a teljes tracklistához. A bemutatkozó albumról - többek közt - a ’Japenese Electronics’, a ’Change’ vagy a ’Belleview’ (amiről Guy egy Knowledge Magazinban így nyilatkozott: „A Belleview a kedvenc saját zeném, mert nem
unom, miközben hallgatom”
) is felejthetetlen darabok, nem is beszélve a Steve Spacek vokáljával támogatott ’How You Gonna Feel’-ről. Ez után nem csoda, hogy a nemrégiben megjelent remixalbumot óriási várakozás előzte meg. Bátran kijelenthetjük: ismét kiváló minőséget vehetünk kezünkbe, tehetünk a fülünkbe és a tű alá egyaránt.

A sampler ezúttal a ’Be True’ Burial remixe, mégpedig egy különleges, egyoldalas, limitált 12”-esen. Az átirat leheletfinom, lényegében egy teljesen más zene, néhol lehet a jellegzetes commix-i hangmintát kivenni a selymesen folydogáló, meseszép dallamáradatból. A ’Belleview’ D-Bridge féle verzióját bulin, valamint több rádióadásban és mixben (például a duó Fabric Live 44. szelekciójában is) lehetett hallani, kiváló darab. A ’Change’-et a holland A Made Up Sound (vagyis 2562) gyúrta át, és egy egész ügyes, lágyan pulzáló house lett belőle. Dubstep színekben Pangea mutatja meg, hogyan is gondolta ő a ’How You Gonna Feel’-t, a végeredmény ismét kifogástalan. Instra:Mental a D oldalon, vagyis a két EP-re bontott remixalbumot a londoni páros zárja, mégpedig a ’Japanese Electronics’ újragondolásával a kevesebb több elvén.

Emily mosolyát a Sigha értelmezésében hallhatjuk, mely szerint Emily még mindig mosolyog, ami nem is csoda, hiszen a zene egészen jó. A Marcel Dettman féle 'Satellite Type 2' hallatán viszont azt hiszem, hogy Emily is csak nézne. A ’Strictly’ és a ’Spectacle’ ellenben már elégedett mosolyt csalhat a hallgatók szájára, miközben bólogatnak a Kassem Mosse által jegyzett Needs To Feel Edit-re és a Two Armadillos Rhythm of Life remixére. Azon szerencsések, akik a CD verzió mellé teszik voksukat, bónuszba egy (lényegében kettő) kellőképp érdekes ’Satellite Song’ remix-et kapnak ráadásként, ami a közepén egy új zenébe megy át. Egy limitált 10"-es erejéig beszerezhetjük
a 'Satellite Type 2' második remixét, mely egy sima pumpálós techno, ellenben a 'How You Gonna Feel' Pedestrian verzióval, ami szintén egy remekül sikerült nóta ügyesen megvariálva a fő vokált. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a 'Re: Call To Mind' nem (elsősorban) a drum and bass kedvelőinek, sokkal inkább általában az elektronikus zene szerelmeseinek okozhat csodálatos perceket. A törtütemhez ragaszkodóaknak pedig egyelőre nem marad más, mint továbbra is kiemelt figyelemmel kísérni a Commix duó jövőbeli dolgait. Érdemes. (flag)

Tracklist: (kattints ide a belehallgatáshoz)

01. Japanese Electronics (Instra:Mental Moog Remix)
02. How You Gonna Feel (Pangaea Remix)
03. Change (A Made Up Sound Remix)
04. Belleview (D-Bridge Belle Reviewed Mix)
05. Be True (Burial Remix)
06. Strictly (Kassem Mosse Needs To Feel Edit)
07. Commix – Spectacle (Two Armadillos Rhythm Of Life Mix)
08. Emily’s Smile (Sigha She’s Still Smiling Mix)
09. Satellite Type 2 (Marcel Dettman Remix 1)
10. Satellite Song (Underground Resistance Remix)
flag + gergo, 2010.11.23