impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Nu:Tone
Words And Pictures
Hospital, 2011
Bár meglehet, hogy Nu:tone, avagy Dan Gresham nem a legproduktívabb drum&bass producer, időről időre garantáltan felbukkan igen magas minőségű hanganyagokkal. Legutóbbi, ’Back Of Beyond’ című albuma óta majd’ négy év telt el, időszerű volt tehát a folytatás. A legfrissebb, február 28-án megjelent ’Words And Pictures’ nevet viselő LP-n vokalisták szinte elképesztő mennyiségű sora vonul fel: itt van a korábbi kollaborációkból is ismert - az albumon négy track-et jegyző - Natalie Williams, a legendás 4 Hero, valamint Ben Westbeech, Lisa Milett, Kyan és Sophie Paul.
Az első szám, a ’Shine In’ tökéletes albumindítónak bizonyul, kellő lendületet ad a lemeznek. Ha a felszínen marad néhány hónapot, könnyen válhat nyári slágerré, megismételve mondjuk a ’Gold Dust’ tavalyi hatalmas sikerét. Amellett, hogy remekül összefoglalja Nu:Tone hangzását, ez az a szám, ami a leginkább ötvözi és kibékíti a rádióbarát és a drum&bass fogalmakat. A további Natalie Williams kollabokról is csak pozitívumokat lehet elmondani. A ’Do You Like It’ álomszerű hangulatával gyönyörű folytatása a ’Strange Encounter’ - ’System’ vonalnak, a 4 Hero közreműködésével készült ’Invisible’ pedig az album egyik legzeneibb és legfelemelőbb alapját szállítja Natalie hangja alá, ami ebben az esetben inkább funky, mint soulful. A ’The First Time’-ban a hömpölygő bassline kerül előtérbe, az énekesnő hangja inkább csak kiegészítőként funkcionál.

Úgy látszik Nu:Tone nem akar behódolni a dubstepnek, és kihagyja a manapság minden drum&bass albumon szinte kötelező 140-es kitérőt. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kalandozik el más irányokba, ám dubstep helyett egy kellemes, bólogatós broken beat / wonky zenével rukkol elő, melyet Stac gyönyörűen tiszta vokálja egészít ki (’Piece Of You’). Bár marad a drum&bass területén, Nu:Tone megszokott stílusához képest mégis kitérőnek mondható a lüktető szintifutamokkal tarkított halfstepes ’Set Me Free’ és a nyolcvanas évek popjára erősen hajazó, Autonomic hangzást a Hospital arculatába átültető ’The Love Has Gone’. A megszokott keretekből kilépő zenék nem durrannak túl nagyot, de mindenképp gazdagítják, színesítik az albumot.

Natalie Williams mellett Ben Westbeech (’The Feeling’), Sophie Paul (’One’) és Kyan (’Broken’) énekes trackjeire érdemes figyelni, míg előbbi kettő vérbeli lendület-likvid, utóbbi a 'Words And Pictures' egyik leginkább visszafogottabb darabja, mely remekül illeszkedik a mélyebb, minimalista hangzást preferálók ízlésébe is. Bónuszként került fel a CD-re a ’Wild Life’ remix, aminek eredetijét Unicorn Kid követte el, és amelyben ha nagyon erősen fülel a hallgató, felfedezhet egy régi drum&bass zenéből ismerős mintát is. Az MP3-as megjelenéshez illetve a lemezes formátumhoz érkezik még egy extra szám, a Logistics-szel közös ’In The Lonely Hour’, ami eléggé középszerűre sikerült, ez főleg a bakelit verzión fájdalmas pont, hiszen helyette számos, sokkal jobb darab is szerepet kaphatott volna.

Összességében főleg a kellemes, merengős atmoszférát árasztó hangzás a jellemző a legidősebb Gresham-fivér harmadik albumára, ideális tavaszköszöntő zenéket sorakoztat fel a ’Words And Pictures’. Az album tiszteletére átalakított Nu:Tone honlapra érdemes ellátogatni, ugyanis egészen ötletes módon lettek elhelyezve az album számaihoz tartozó klipek. Az egyedi megoldásra még a nagymúltú brit Guardian napilap is felfigyelt!

Nu:Tone - Words And Pictures - NHS184CD (kattints ide a belehallgatáshoz)

01. Shine In (featuring Natalie Williams)
02. Coming Back (featuring Heidi Vogel)
03. The Feeling (featuring Ben Westbeech)
04. The First Time Ever (featuring Natalie Williams)
05. Piece Of You (featuring Stac)
06. Broken (featuring Kyan)
07. Win The Fight (featuring Lisa Millett)
08. Set Me Free Nu:Tone
09. One (featuring Sophie Paul)
10. Do You Like It (featuring Natalie Williams)
11. The Love Has Gone (featuring Kyan)
12. Invisible (featuring Natalie Williams & 4hero)
13. Unicorn kid - Wild Life (Nu:Tone remix)
+ Nu:Tone featuring Logistics - In The Lonely Hour
vlagy + gergo, 2011.02.28