impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Bladerunnaz 12th Birthday Bash: Shogun Audio Night
@ Studio, 2011.02.12
DJ Friction, Spectrasoul, Camo & Krooked, SP:MC, Spinline, Chris.Su, Statik, Mc Agent
Hagyománynak tekinthető, hogy a Bladerunnaz évről évre a szcéna legnagyobb neveit hívja segítségül februárban esedékes születésnapjának megünneplésére. Idén sem volt ez másképp, sőt... a zsúr vendégei az Impulsecreator közönségszavazásán a 2010 legjobb kiadójának választott Shogun Audio képviseletében érkeztek. Rendkívül nagy várakozás övezte az estét, hiszen a felsorakoztatott nevek gyakorlatilag a drum and bass majdnem összes alműfaját lefedték a képviselt hangzást tekintve, így mindenki megtalálhatta a számítását.
Korán érkeztünk, mert nem akartuk kihagyni Magyarország jelenleg egyik legforróbb béz export cikkét, a Spinline-t, akiket ezen az estén Gamma és Safair képviselt (a velük készült interjút a lenti videóban láthatjátok). A Shogun (LTD) megjelenéssel is rendelkező magyar csapat kellemesen alapozta meg az estét rendkívül friss szelekciójával, melyben talán a legnagyobbat a Tactile - ’The Mist’ saját újraértelmezése robbantotta, holtversenyben az Icicle album előfutáraként már piacra dobott ’Dreadnaught’-tal (benne az estén szintén fellépő SP:MC szövegeivel).

A soron következő Spectrasoul (közülük is Dave Kennett) már viszonylag népes közönség előtt vette át a pultot, és nagyjából folytatta a megkezdett vonalat, a basszusorientált, mély zenéket előnyben részesítve. Lendületesen mixelt, és a hang is remekül szuperált, ám ezzel később azért akadtak gondok. Dave ügyesen hullámoztatta szettjét, vegyítve a vokálos likvid témákat (erről a vonalról külön kiemelném az Alix Perez & Spectrasoul - ’Forsaken’ című zenéjének D-Bridge - ’Inner Disbelief’-jének vokáljával kombinált mashupját) a minimalista kopogásokkal (pl. Friction & K-Tee - ’Set It Off’ Icicle remix). Hogy végképp ne legyen panasz a változatosságra, még egy Hazard nóta is befért a szelekcióba (’Food Fight’). A Magyarországon másodszor, ám Budapesten először fellépő Spectrasoul szerény véleményem szerint az este legjobb szettjét produkálta, amit bárhol, bármikor meghallgatnék újra. Kellő támogatás jött SP:MC-től is, aki az est folyamán bizonyította, hogy a világ legjobb mc-jeinek egyike, de azt is, hogy jobban fekszik neki a mélyebb vonal stílusának kibontakoztatásához, inkább mesélő mc, mint crowd hyper (bár ennek se volt rossz).Friction kezdését némi technikai malőr előzte meg, ezért talán elmaradt a várva várt nagy intro, csak kínjában elindított egy zenét, hogy ne legyen olyan nagy a csönd, miközben egyedül, majd kisvártatva technikusi segédlettel kötögette oda-vissza a lemezjátszókat. Nem lehetett egyszerű eligazodni a pulton, hiszen ennyi eszközt régen láttam egyszerre felpakolva (keverő + 3 lemezjátszó + 3 CDJ). Friction azt nyújtotta, amit várni lehetett tőle: bámulatos tempóban cserélgette a lemezeket a 3 Technicsen, ám sajnos a hangerőt olyan mértékben feltekerte, hogy az már helyenként élvezhetetlenné vált. A hangos zenével önmagában nincs is baj, az ellen vannak kiváló védőeszközök, de az elszállt jelszint okozta torzulást már a legjobb füldugó sem képes tisztává varázsolni. Változatos, stadionbézben dúskáló szett volt sok klasszikussal megfűszerezve. A Shogun Audio főnökétől már megszokhattuk, hogy szelekciója 80 %-ban köszönőviszonyban sincs a kiadója által képviselt hangzással. A végére ’lazítás’ gyanánt volt némi öreg sulis rave muzsika, amit a közönség egy része mintha nem igazán tudott volna hova tenni, de a többségen látszódott, hogy ízlik a nosztalgia.

Camo (& Krooked) gyakorlatilag lemásolta a 3 CDJ-re azt, amit Friction 3 lemezjátszóval produkált, mixtempó és válogatás szempontjából is. Társául Mc Agent szegődött, aki érezhető visszaesés volt SP:MC után. A Romániából érkezett mikrofonpörgető nem nagyon tudott hozzátenni az osztrák diszkó király szettjéhez, nem teljesen értem a magyar ceremóniamesterek hanyagolását egy abszolút középszerű külhoni fellépő javára. Bombasztikus, tánctér horpasztó szett volt, csak úgy, mint tavaly a Dokk Clubban, ám most némi középtempós kitekintésre is vállalkozott, bedobva pár házdöngölő röfögős dubstepet (pl. The Jets - ’Crush On You’ Nero remix). Bár Friction is játszotta, a sógor szettjéből jobban kicsúcsosodott a hamarosan boltokba kerülő Breakage feat. Jess Mills - ’Fighting Fire’ Loadstar remixe.

A záróakkordot a házigazdák, Chris.Su és Statik vezényelték a kitartó közönségnek, akik jutalmul sok magyar és nemzetközi dnb himnuszt hallgathattak meg, a fülnek már eggyel barátibb hangerőn. Remek zenei összefoglalását prezentálták az elmúlt 12 évnek.

Mindent összevetve ütősre sikeredett ez a születésnap is, amire valószínűleg napokig emlékeztette az embereket a múlni nem akaró fülzúgás és/vagy Spectrasoul világbajnok műsora.

Képek + videó: Pez_Agent
>> A cikkhez tartozó galéria
markov + Pez_Agent, 2011.03.02