impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Album szemle
2011. március
A márciusi albumdömping dacára most csak két lemezt ajánlok részletesen. Egy újonc orosz jazz zenész, Long Arm keze egészen a Cinematic Orchestra és Bonobo zeneiségéhez nyúlt vissza, míg a folkot elekrtronikával megszelidítő Bibio méginkább elektronikus, méginkább popos, méginkább tökéletes albummal tért vissza. Röviden ajánlom még FaltyDL, Jacek Sienkiewicz és Prommer And Barck újdonságait is.
Long Arm - The Branches (Project: Mooncircle)

Immár nyolcadik éve működik a német hhv online hip hop lemezbolt házi kiadója, a Project Mooncircle. A minőségi, mainstream-től távoli, lassabb ütemek szerelmeseinek talán nem kell bemutatni Cyne, The Q4, Robot Koch, vagy fLako nevét, mely sorba most az orosz beat válogatásról már ismert Long Arm is feliratkozik. A név mögött álló Georgy Kotunovról mindössze annyi ismert, hogy zongorázni tanult, majd egyetemi éveiben kezdett zenéket írni, illetve zenekarokban játszani. Hogy pontosan milyen hangszereken, azt nem tudni (nyilván billentyűs), de a The Branches szó szerint instrumentális album, felvértezve a jazz minden eszközével. A produkció pont attól izgalmas, hogy nem pusztán zenekart hallassz, és nem is sample alapú hálószoba-produkciót, hanem valahol a kettő között egy hosszú kész manipulál és rakja össze egy organikus, merengő, szomorkás utazássá. A muzikalitásban és kvalitásban is a The Cinematic Orchestra, vagy a Bonobo mellé sorolható Long Arm albuma legalább akkora kellemes meglepetés számomra, mint a tavaly (szintén taglalt) Hidden Orchestra lemez.

Értékelés:
Bibio - Mind Bokeh (Warp)

Stephen Wilkinson önálló projektje ötödik albumával hosszú fejlődés útját bejárva úgy tűnik révbe ért. Az egykori Mush Records-os lo-fi kísérletezgetés (mely leginkább a walesi vidék inspirálta természetközeli zajjátékokban és folkos gitározgatásban merült/teljesedett ki - ebben nyilván eltérhetnek a vélemények) után a folktronikát új szintre emelve két éve írt alá a Warp-hoz, mely egykoron legnagyobb zenei inspirálójának, a Boards Of Canadanak is otthonául szolgált. Az egyetemen egyébként hangművészetet (sonic arts) tanult Bibio, új albumával az Ambivalence Avenue-hoz képest is mert és tudott szintet lépni, így zenéje egyaránt találhat befogadó fülekre fűben éneklős hipszterek, avantgárd dzsesszisták és elektronikus hip hopperek körében is (én pedig merem remélni, hogy a stílusok folyamatos fúziója egy egységesebb, nem egymást tagadó, hanem egyre szélesedő zenei érdeklődésű közönséget nevel végre ki).

A Mind Bokeh számai méginkább dalszerűbbek, mondhatni poposak: elmondható ez a nyitó 'Excuses' fülbemászó szomorú sorairól (mely egy csapásra hajlik át analóg csipogásokkal teli glitch hoppá), vagy méginkább a soul-os, vokóderes vidámságról, az 'Anything New'-ról. A többpólusú (szomorú/vidám) albumon persze nem mindenhol szólnak ilyen tisztán az ütemek, úgyanúgy helye van a koszos, karcos funknak ('Light Sleep'), tropikáliánnak ('K is For Kelson'), vagy az ambientes "tape-looping"-nak ('Mind Bokeh'). Egyetlen kakukktojás az ír rockbanda, Thin Lizzy előtt tisztelgő, de szerintem inkább a francia Phoenix utánérzésű, egyébként szintén jó 'Take Off Your Shirt'. Már az Ambivalence Avenue-val is magasra került a mérce, de ez a Bibio album tökéletes - mondhatnék mást, miután tizedjére elindítva is epekedve és minden lehetséges zenei élményt összegző hidegrázást kiváltva hallgatom a záró 'Saint Christopher'-t?

Értékelés:Bibio - Saint Christopher


FaltyDL - You Stand Uncertain (Planet Mu)

Az amerikai FaltyDL már korábbi lemezével is bemutatta, hogy ő kicsit egyedibben értelmezi azt, amit 2-step garage-nak hívunk. Ezúttal méginkább elszakadt a zsánertől és új albumát a techno és korai jungle még kiforratlan, nyers, de energiától duzzadó elemeivel töltötte meg. A néhány énekes 2-stepen ('Gospel Of Opal') és Flotaing Points-szerű house-on ('Voyager') kívül a rave korszak gyártelepi illegálhangulata sejlik fel - amit mindenképp érdemes felidézni. A You Stand Uncertain szerencsére nem egyszerű múltidézés, inkább kísérletezés annak eszközeivel.

Értékelés:
Jacek Sienkiewicz - On The Road (Cocoon)

A lengyel producer harmadik nagylemeze Sven Vath kiadójánál ismét bizonyíték arra, hogy a jazz ott él a technoban is. Nem közhelyes zongora- és szaxofonjátékra kell gondolni, az On The Road a techno klubok világának eszköztárával is képes ezt a folyamatosan változó "élőség" érzetét kelteni. Egy-két tánctérre való zenétől eltekintve az album inkább nyújt érdekes utazást elmében és lélekben.

Értékelés:

Jacek Sienkiewicz - Arrival


Prommer & Barck - Alex And The Grizzly (Derwin Recordings)

Prommer miután eldobolta és jazz környezetben értelmezte újra mindenki kedvenc techno klasszikusait (Drumlesson), összeállt a Jazzanova zenei agytrösztjével és hihetetlenül rövid idő alatt tető alá hozták legújabb projektjüket. Az Alex And The Grizzly egy változatos, lélekemelő és táncoltató nyáridézés, sok énekkel, mégtöbb vérbeli muzikalitással, némi nyolcvanas évek és belearic house hatással. Prommer és Barck neve egyenként is garancia, ha minőségi, soul-jazz-house háromszögben mozgunk, így ez az album most duplán is csillagos ötös.

Értékelés:

Prommer & Barck - Pictures Of The Sea (Love Theme)
icr, 2011.03.31