impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Ott
Mir
self release, 2011
Grover Smith - aki Ott néven kell, hogy ismerős legyen az olvasónak - Simon Posforddal (Hallucinogen / Shpongle) való gyümölcsöző kapcsolata révén vált igazán híres előadóvá. Ő jegyzi a Hikikomori, valamint az Umberloid nevű projekteket is (az utóbbit Chris Barkerrel egyetemben). Sok alkotómunka és stúdiózás után a művész úr visszatért egy kellemesen csengő albummal, mellyel szerencsére ezennel is tudott újat mutatni a psymbient rajongóinak.
Szintetikus és generikus hangokat egyaránt felvonultató kompozicióit a psybient esernyőfogalom alá sorolják, ami igaz is, meg nem is. Hiszen mi más lehetne ez, mint a madárcsiripeléssel, dúr-akkordokkal feltöltött ambientes egyveleg, ami időnként át-átcsap dubba ('One Day I Wish To Have This Kind Of Time'). Más számokban ('Mouse Eating Cheese', 'Owl Stretching Time') előjön a korábbi Ott alkotásokból jól megszokott keleti fűszerezésű, enyhén goás hangzás. Talán csak a 'Squirrel and Biscuits' című szám sikeredett egy kicsit hosszúra és mechanikusra, de egy ambient albumnál ez nem is feltétlenül baj. Az LP-t figyelmesen végighallgatók számára Ott tartogatott egy kis meglepetést: az 'Aubergine of the Sun' legvégén a producer négyéves kislánya tolmácsolja az ABC-t, elektronikus fordításban.

A 2003-as 'Blumentkraft' és 2008-as 'Skylon' után a legújabb, 'Mir' címet viselő Ott album március 15-én jött ki. A korábbi albumokkal ellentétben ezt nem a Twisted Records adta ki, hanem Ott sajátkezűleg töltötte fel több elektronikus zenei áruházba. Bevallása szerint „a zeneterjesztés világa sokat változott a 'Skylon' óta”, így az új albumot honlapján keresztül promotálja, ahogyan nem készül bakelit sem az anyagból. Ehhez képest az alkotó pár napja bejelentette a Facebook oldalán, hogy valószínűleg mégis lesz majd bakelitlemez, amennyiben összegyűl a kellő számú érdeklődő.

Tartsuk vissza a levegőt, feküdjünk ki napozni és chillezzünk az albumra 16 bit 44.1 khz-es wav-ban, Ott mester kedvenc formátumában.

Ott - Mir (a belehallgatáshoz kattints ide)

01. One Day I Wish To Have This Kind Of Time
02. Adrift In Hilbert Space
03. Owl Stretching Time
04. Squirrel And Biscuits
05. A Nice Little Place
06. Mouse Eating Cheese
07. The Aubergine Of The Sun


Kitekintő:
Ott facebook
Ott homepage
vlagy, 2011.04.01