impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Need For Mirrors - állandó önreflexió
2010 óta a Need For Mirrors formáció eljutott jó néhány nagynevű kiadóhoz, a Mosus és HLZ alkotta páros minőségi trekkekkel képviselteti magát a Channel 82-től és Nu:Directions-től kezdve a SGN:LTD-en és V Recordings-on keresztül a Horizons-ig - ez utóbbi gondozásában hamarosan két zene lát napvilágot ’Vanquish’ és ’Shackles’ címmel. Éppen ezért érdemes megvizsgálni a duó munkásságát közelebbről, annál is inkább, mivel Mosus korábban már bizonyított S.P.Y. és Zero T oldalán is, HLZ pedig többek közt a 36 Hertz-nél is megfordult.
Van egy elméletem, miszerint a drum and bass egy idő után már nem képes a megújulásra (ellenpéldát szerencsére még mindig lehet találni), viszont a korábbi zenék atmoszférája folyamatosan reinkarnálódik. A régmúlt zenei termése hatással van az újsulis producerekre, és az ő munkájuk által születik újjá. Néha teljes egészében, néha csak részletekben, de számomra mindinkább visszaköszön az ezredforduló táján uralkodó hangzás. Korábban már jól bevált megoldásokat és groove-okat hallhatunk, de mivel haladunk előre az időben, a technikai újításoknak köszönhetően ez az ezredforduló környékén jellemző hangzásvilág teljesen új köntösben rezegteti meg dobhártyáinkat. Az egyszerű, letisztult, kétlépéses képletek hangzásban kapnak egy update-et, ezáltal modernebbek és kiválóan szólnak, valamint - nem mellesleg – nosztalgiára késztetnek. Ezen elméletem igazolására jó pár újvonalas producert fel tudnék sorolni, közülük egy a Need For Mirrors. Zenéik végtelen egyszerűsége egyszerre jelent előnyt és hátrányt: hatásos kövér bassline-ok és kitűnően alkalmazott effektek/vokálok, ugyanakkor unalmas és elcsépelt dobképletek, ötlettelenség és néhány esetben a kiemelkedő mixdown hiánya. Ez a kettősség merül fel bennem, akárhányszor végigfutom a formáció diszkográfiáját, de a fejlődés nyilvánvaló, hiszen egyre nagyobb renoméjú kiadók teszik le mellettük a jelet.

Az első közös zenék még Mosus & HLZ néven futottak 2009-ben, majd 2010-ben debütált a Need For Mirrors project a ’Wasted Youth’ című karcos, de ugyanakkor mégis lágyan pulzáló trekkel. A névválasztást teljes egészében az önreflexió fogalma indokolta, ugyanis minden régebben megkomponált zene visszahallgatásakor kritikusak maradtak magukkal szemben a srácok. Mióta eldöntötték, hogy összeállnak, minden idejüket és energiájukat a Need For Mirrors hangzás és dizájn kidolgozására fordítják.A kezdés impozáns volt: a korábban említett ’Wasted Youth’ után sorra neves kiadókon prezentált a NFM: a Nu:Directions színeiben jött a ’Narrative’ / Low Tide’, a Footprints-en a pattogó ’Sick In The Head’, illetve Spirit Inneractive-ján is hallattak magukról egy 12”essel (’Clock Out’ / ’Shuttle Music’). Az igazi elismerést ezek mellett a V-n napvilágot látott ’Greazy’ / ’Virago’ (MC Stapleton illetve Steo közreműködésével) és a Shogun Audio kistestvérén, az SGN:LTD-en megjelent zenék hozták meg, és a rajongói vélemények szerint is ezek az eddigi legütősebb Need For Mirrors zenék.

2011-ben már egy koncepció alapján formálódott meg a négy zenéből álló (’Panoramic Views’, ’Moving Pictures’, ’Screenplay’, ’Medallion’) Nu:Directions-ös EP: „… megpróbáltuk elképzelni, hogy egy szuper-Földre utazunk, körberepüljük, leszállunk és találkozunk Medallion lakóival, majd továbbállunk, tehát elég sok filmes képet próbáltunk átültetni a zenékbe. Az EP-n található zenék filmszerűek lettek, a hangsúly a hangok megtervezésén és a filmes megoldásokon volt, mindez techno inspirálta dallamvilággal párosult.”

Ezek után az új-zélandi Samurai „leányvállalata”, a Red Seal biztosított felületet a ’Def Tone’ / ’Scar Issue’ 12”-esnek , majd következett a SGN:LTD-en a ’Pitchfork’ / ’Type 4’, mely egy igen jól eltalált megjelenés lett. Ha már volt megjelenés az Inneractive-on, tavasszal még ráadásként egy Spirit zene remixét is beszerezhettük. A ’Three In One’ újragondolása modern köntösbe öltöztette ugyan a 2001-es nótát, ugyanakkor igyekezett megőrizni a hajdani sötét, döngölős alapot és a vinnyogós dallamot. A Spirit remix mellett szert tehetünk még egy Kabuki újragondolásra is (’Watch Your Step’ remix), mely ugyancsak a V-nél jelent meg.

Ami még abszolút telitalálatnak bizonyult, az a Playaz katalóguslistájában a 18-as sorszámmal megjelenő ’The Flavours EP’ első fejezete, ahol a kimért techstep szekciót a Zero T-vel közösen elkövetett ’Vanity’ képviseli. Legfrissebb megjelenésük pedig ismét ütősre sikeredett. Míg a ’Punch Drunk’ címének megfelelően a földbe döngöl, addig a ’Triangulation Delta’ karakteres basszusfolyama lágyan simogat, tehát kedvünkre zúzhatunk vagy utazhatunk - nagyszerű 12”-es.A zakatolás mellett történt egy kis kikacsintás a dubstep felé is, egészen konkrétan Unquote ’Cold Tenderness’-ét gondolták újra, erről így nyilatkoztak a thisisdrumandbass.com-on: „Próbálunk lassabb tempókon is dolgozni, de jelenleg minden erőnket a drum and bass-re összpontosítjuk, mivel kib*szottul élvezzük! Ez a legdurvább függőség több szempontból is!” Itt kell megemlítenünk a Passion Pit ’The Reeling’-jének remixét, mely ingyenesen letölthető, első osztályú zene.

Aki eddig figyelemmel kísérte a páros munkáját és esetleg a megjelenések nagy része elnyerte tetszését, az semmiképpen nem fog csalódni, hiszen brutális zenék várnak megjelenésre a legnagyobb múlttal rendelkező kiadókon. Rögtön kezdésnek a Horizons válogatásalbumán ('Dreamthief 2') érkezik majd a bevezetőben említett ’Vanquish’ / ’Shackles’, a Samurai színeiben pedig promón már elérhető a ’Fish Scale’ / ’Retrograde’ 12”-es.

A nagy durranás nyilván majd a Metalheadz-en megjelenő ’Lofar’ lesz (a Goldie által összerakott 58. Fabriclive-on már hallható lesz), valamint a 31 Records-on érkező ’Stance’, utóbbi megjelenésének dátumáról egyelőre semmi információ nincs.

És hogy a kép teljes legyen, rövid időn belül elindulhat egy önálló NFM platform, ami a keresztségben a Zoltar nevet kapta, és a saját trekkek mellett a haverok, zenésztársak produkciói is itt jöhetnek majd ki. Ez a saját label feltehetőleg nagyszerű lehetőséget biztosít egy teljes Need For Mirrors design kialakításához, így reménykedhetünk, hogy az új zenék az esetleges maradék kételyeinket is eloszlatják majd. Addig nem marad más, mint az ATM Magazinnak szállított mixet és a DnbTv-n nemrégen gurított szettet hallgatni, és észben tartani: „There is always a Need For Mirrors…”

Kitekintő:
Need For Mirrors facebook
Need For Mirrors soundcloud
Need For Mirrors mixcloud
Need For Mirrors myspace
Zoltar homepage
flag, 2011.06.15