impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Netsky - folyamatos alváshiányban
Netsky-jal az Urban Art Forms utolsó éjszakáján találkoztunk (és ezért fel is kellett áldoznom Camo & Krooked kiválónak ígérkező szettjét). A Dogs On Acid drum’n’bass színpadnál beszéltük meg a találkozót. Mivel a zsenge korú, ámbár annál szigorúbb biztonsági őrök Netsky kérésére sem voltak hajlandók beengedni minket a back stage-be, a press sarokba ültünk le beszélgetni.
A honlapodon lévő fellépésnaptár igencsak sűrű nyarat ígér. Hogy bírod?

Azért az előző nyári szezon sem volt túl nyugodt, de az idei még annál is sokkal feszültebb. Tegnap például egy németországi klubban játszottam, ma meg már itt vagyok.

Izgulsz még a fellépések előtt?

Dehogyis, egyáltalán nem, inkább úgy mondanám, hogy nagyon kellemesen izgatott állapotban vagyok.

Személy szerint te inkább a partyzós fajta vagy, vagy a visszahúzódóbb?

Az az igazság, hogy Belgiumban nincs igazán korhatár a bulikban, 14 év fölött szinte bárhova beengednek. Az alkoholfogyasztást sem veszik valami túl szigorúan a klubokban, így lényegében 14 éves korom óta folyamatosan partyzom.

Hány éves is vagy, 21, 22?

Huszonkettő.

Nem érzel féltékenységet a „kollégák” részéről a fiatal korod miatt?

A drum’n’bass egy nagyon barátságos műfaj. A mai fellépőket is (Camo&Krooked, Brookes Brothers, John B, Noisia, stb. – vlagy) szeretem, igazából egy nagy család vagyunk. A popszakma az, ahol a gazdagság az alap, mindenki feljebb és feljebb szeretne kerülni. A drum’n’bassnél meg az érzéseidet öntöd a zenédbe. Ez nagyon tetszik benne, ki tudod bontakoztatni a kreativitásod, nincs az egésznek egy kommersz-beütése.

Téged nem zavar a munkában, hogy sokkal fiatalabb vagy más befutott dj-knél?

Zavarni nem zavar, viszont a korkülönbség miatt sokkal gyorsabban kell fejlődnöm. De egyelőre tudom tartani a tempót (nevet).Látszik is, hogy tartod a tempót. Van ami hiányzik az életedből a nagy pörgés miatt?

Alig tudok találkozni a barátaimmal a hétvégén. Legszívesebben magammal hoznám őket az összes fellépésemre. Nagyon szeretek szórakozni, szeretem jól érezni magam.

El tudnád képzelni, hogy mást csinálnál zenélés helyett?

Tetszik, hogy rengeteget partyzom, még ha sok is a munka. Ez kétségkívül pozitív oldala az egésznek, kevés olyan munkát lehet találni, ahol így el lehet szabadulni. Tanultam designt is egy ideig, de a zene jobb: nincs főnököm, járhatom a saját utam.

És a zenében melyik része fog meg jobban, a zeneírás vagy a fellépések?

Közönséges válasznak hangzik, de is-is. Személy szerint én munkafüggő vagyok, nagyon szeretek dolgozni. Ugyanakkor a fellépések nagyon jók arra, hogy visszajelzéseket kapjak. Keményen kell hajtani, jövő április-májusra kijön a következő albumom.

Hogyan sikerült ilyen gyorsan egy markáns saját stílust kialakítanod?

Azért nem olyan gyorsan ment az, már jónéhány éve foglalkozom a dolgokkal. A legfontosabb számomra az, hogy valami újat tudjak belerakni a zenébe. Az embernek ki kell alakítania egy saját stílust, ami alapján fel tudják ismerni, megkedvelik.

Már rengeteg mindent elértél, ugyanakkor a 22 év nem kor. Hogyan képzeled el további fejlődésed?

Az embereknek show kell. Ma minden dj lemezeket pakol a partykban, de ez nem elég. Valami mást, élő zenét szeretnék belevinni a műsorba. Kell gitár, húrosok, trombita, ilyesmi. Persze a változás nem azonnali lesz a következő évtől kezdve, de ebbe az irányba szeretnék elmozdulni. Jelenleg egy híres belgiumi dobossal dolgozom együtt, akivel már volt közös fellépésünk is. A közönség nagyon pozitívan fogadta, ez plusz energiát ad nekem.

Visszatérve a gyökerekhez: hogy kerültél a Hospitalhoz?

Egy évvel a szerződtetésem előtt küldtem nekik egy demót, aztán vártam a választ. Jött is a visszajelzés, hogy küldjek még zenét. Küldtem nekik még 4-5 számot. Tony (London Elektricity – vlagy) Londonba hívott egy személyes megbeszélésre. Szimpatikusak voltunk egymásnak, és szerződtettek. Közel kerültem hozzájuk, nagyon jó, barátságos a légkör. Tetszik, hogy nem kérték, hogy költözzek át az Egyesült Királyságba, hanem csak írjak zenét.

Biztosan megkörnyékeztek a konkurens kiadók is.

Hívtak máshová is, de mindenképp a Hospitalhoz akartam kerülni. Ez volt a legjobb döntés az életemben, így egy évvel a szerződtetés után is a legjobb választásomnak tartom.

Mi a kedvenc számod a sajátjaid közül?

A Prisma. Ez volt az első zeném, amit leadtak egy rádióshowban. Ma is olyan érzés játszani, mint legelőször. Még megdobban a szívem, ha játszom.

Várod már a többi nyári fellépést?

Nagyon szeretem a nyarat. Szeretem a napozást, a chillt, a jó italokat. Imádom a nyári fesztiválokat. Felemelő érzés koszosnak lenni, korán felkelni vagy nem is aludni, csak partyzni és partyzni. Egyszóval isteni a fesztiválszezon.

Ha már itt tartunk, melyik a kedvenc fesztiválod?

A Pukkelpop Belgiumban. Már 4-5 éve kijárok oda, most már úgy is, hogy játszom rajta. Ugyanazokkal a barátokkal megyünk ki együtt a fesztiválra, csak furcsa egy kicsit, hogy most már a színpadról is nézhetem. Nagyon jó érzés, hogy 15 ezer ember előtt játszhatok. Ebből a fele ismer, a másik fele pedig csak szimplán jól érzi magát – csodálatos!

Amikor beküldted első számod a Hospitalnak, gondoltad, hogy ekkora sikereket fogsz elérni?

Minden nagyon gyorsan, napról-napra történik. Minden fellépésem feldob, minden egyes klub új érzéseket hoz. Ez nem is munka igazából, hanem csak jó érzések. Az egyetlen hátránya az, hogy alváshiánnyal küzdök folyamatosan, de a tömeg pozitív energiája kárpótol mindenért.

Kitekintő:
Netsky a Hospital site-on
vlagy, 2011.06.26