impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Punnany Massif
@ Terminál Bár, Dunaújváros, 2011.06.10
Punnany Massif
A hazai hiphop szcéna epedve várta a régóta csiszolódó Punnany Massif lemezt. A baranyai fiúk alázattal robotoltak, hogy a lehető legmasszívabb hanganyagot állítsák elő. Mikor a ShenKick végre megjelent, a siker nem maradt el. Az albumturné júniusi állomása Dunaújváros volt, ahol a teljes banda tiszteletét tette.
Fülledt nyári este érkeztem a Terminál Bár elé, hogy a hétvégét kis kultúrával kezdjem. A helyi hip-hop élet pezsgése nem hozott lázba, ellenben a színpadon már folytak a munkálatok annak érdekében, hogy a hang minden rezdülése tökéletes legyen. A főpróba sikeres volt, jöhetett utána még egy kis vihar előtti csend. Persze nem kellet szó szerint érteni, mert a karcmester, R-Nold addig gondoskodott a talpalávalóról. Ami különös meglepetésként ért, hogy nem csupán odamondós rap volt terítéken, hanem egy kis dubstep és grime is fűszerezte az estét (többek között Bassnectar). Amikor már érezni lehetett, hogy lassacskán a többi hangszer is felcsendül, akkor a fanatikusok számára jól ismert alapok kúsztak be az éterbe.

A maroknyi, de annál lelkesebb közönség közelebb lépett a színpadhoz, és Rendben Man, majd Wolfie is magához ragadta a mikrofont, megkezdődött a hájpolás. Az elején kicsit ódzkodva fogadták a helyi fiatalok az eleven előadásmódot, de egy kis jazzes felvezető, és természetesen az 'Előjátékot' követően megmutatták, hogy ki a 'Főnök' és, hogy nem kell problémázni akkor, ha 'Nincsen Zs'. A hangulat ekkora már sokat oldódott, és a vibrálás érezhető volt a levegőben. A „kötelező” show mellett a közvetlen, és baráti érintkezés, folyamatosan jelen volt a srácoktól. Ehhez társult a spontaneitás, ami igazán autentikussá, és sikeressé tette a bandát. Felcsendült továbbá a több, mint másfélórás műsor alatt a 'Csöndben vagyok', és persze a 'Bula'j' sem maradhatott el. A végére - a lelkesítő tapsot követően – lazán, de mégis lelkesen meg feltették a kérdést, és ezzel úgy vélem művészien nyitva is hagyták a tárgy mondanivalóját. „Vágod, hogy normál?!”

A Punnany Massif többet mondott, és mutatott a világ(uk)ról az elmúlt 15 évben, mint amennyit a Világ tudott róluk. Úgy érzem ez a folyamat lassan, de biztosan megfordul. Ugyanakkor sztárokról, celebekről nem beszélhetünk. Csupán alázatosan szövegelő művészekről, akik az önkifejezés egyik legszebb ágát választották az ingoványos erkölcsi értékekkel hadilábon álló világban. Ugyan céljuk ebben az évben (itt a fesztivál szezon), hogy megmutassák mindenkinek, hogy ők 'ShenKick', de aki csak egyszer is végighallgatja őket (élőben) rájön, hogy ők EMBEREK!

Pez_Agent, 2011.07.06