impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Volt Fesztivál 2011
@ Sopron, 2011.06.29
V.A.
Azt olvastam a napi sajtóban, hogy idén a Volt fesztiválra több mint 20 000-rel többen látogattak ki mint tavaly. Nem tudom ez az információ mennyire megbízható, de rendszeres voltrajáró lévén 2011-ben érezhetően többen voltunk a Sziget által rendezett Volt fesztiválon, a soproni Lővér kempingben. Emiatt lassabban is ment a kiszolgálás, mint az megszokott volt, illetve ritkábban történtek váratlan találkozások ismerősökkel a Volttól szokatlan, néhol hatalmas tömegben. A keménymagot persze az sem tántoríthatta vissza, hogy a zenei felhozatalt idén nem éreztük erősnek. Kis társaságunk a fentiekkel mit sem törődve most is jól szórakozott.
Szerda

Első napunkat a helyszín feltérképezésével töltöttük. A média rémhírével ellentétben a bejutás, jegykiadás és egyenlegfeltöltés zökkenőmentes volt. Egy nagy kör a kempingben, majd néhány feles és máris az Erik Sumo band koncertjén találtuk magunkat. A koncert és további ital elfogyasztása után átváltottam remete üzemmódba és az est egy részét az Inmedioban töltöttem. Ide Dj Madd szelekciójára érkeztem meg, akit Mc Blend szupportált szövegelésével. Vátozatos szettet hallhattott a még viszonylag kis számban jelenlévő közönség. Megszólalt Digital 'Deadline' című klasszikusának dubstep remixe, Skreamtől a 'Filth', Silkie-től a 'Head butt the deck', valamint a 'Someone' Breakage átirata.

Természetesen a felsorolás a teljesség legkisebb igénye nélkül történik, hisz lexikai tudásom és mostanra már emlékeim is kezdenek megfakulni. Mindenestre a füstgép kezelői is tuti hanyattestek Madd szelekciójától, mert füstölték a táncteret rendesen. Azért a halványan átszűrődő fényben látható volt, amint N-type fokozatosan ráhangolódik a bulira, majd fejét rázva átveszi a pultot. Az első néhány szám és egy pizzaszelet hosszú és megfontolt elfogyasztása után, fő a változatosság címszó alatt az MR2 színpad felé vettem az irányt, ahol Matrix Futurebound cimborájával épp b2b-ben táncoltatta a fesztiválozókat.

Mind a ketten eszméletlenül élvezték a zenélést, Matrix tátott szájjal figyelte a bulizók reakcióját keverés közben. Eddigre már kellőképp elfáradtam így a számjegyzetelésről is megfeledkeztem, arra azonban emlékszem, hogy több saját szám is szólt illetve Futurebound az 'In love'-ot is feltette Jenna G-től. Mc Coppa inkább zavaró volt mint hozzátett volna a szetthez, picit úgy éreztem elveszett egy ekkora tömeg előtt. Ennek ellenére pörgős partyszett volt, sok populárisabb zenével. Még ellötyögtem volna egy darabig, ám barátaim unszolására egy taxiban találtam magam, majd rövid időn belül vízszintesen egy matracon.

Csütörtök

Indulás előtt az ajtóból fordultunk vissza eggyel melegebb szerelésért: a rövidgatyát hosszú-, a pólót pulcsi váltotta fel és az esőkabátok is bekerültek a táskákba. Ezen a napon még kegyes volt hozzánk az ég és megúsztuk az estét egy kiadós szélviharral, az eső most elmaradt. Érkezés után ismét körbejártuk a helyszínt, majd az MR2-nél táboroztunk le, ahol Dj Frequent egy-két jól eltalált hiphop számmal melegítette be a közönséget Újonc P és Saiid, azaz Akkezdet Phiai koncertre.

Miközben a technikusok az állványzatot erősítették a széllel dacolva, a fiúk bele is csaptak a lecsóba: a koncert gerincét a tavaly megjelent 'Kottazűr' című albumuk zenéi adták, de megszólaltak olyan Akph kedvencek is, mint a 'Kettőfél' vagy a 'Hogy üssön'. Hallhattunk újdonságot is: Saiid előadott egy szerzeményt Budapestről, ami a Buda és Pest közötti ellentétről szólt; zseniális volt. A dalokat végig skántálta a közönség és a koncert előtt és után is ováció fogadta a fiúkat. Muszáj megdícsérni az MR2 hangrendszerét: Volton először lehetett érteni az Akph szövegeket tisztán, talán a koncert is ezért sikerült olyan jól, mint ahogy. Az utolsó szám és az elbúcsúzás után maradtunk az MR2-nél, ahol a House of Pain következett.

Az élő koncertet szolidnak nem mondható viszkizéssel töltöttük a színpadhoz legközelebb eső padoknál, megvártuk az utolsó számként felcsendülő 'Jump around'-ot, aztán felfedező körútra indultunk. Az este eseményei innentől drasztikusan felgyorsultak: voltunk Brains koncerten ahol hatalmas tömeg fogadta az együttest, Dub Fx előadásába is belehallgattunk de lévén, hogy jelentős túlértékeltsége révén itt is rengetegen voltak, csak pár szám erejéig maradtunk. Dj Fresh szettjébe is belehallgattunk, de innen már csak a 'Gold dust' maradt meg illetve az, hogy nem csak drum and bass szólt a hangfalakból, más stílusok felé is elkanyarodott. Az est zárásaként lezavartunk egy minimális bólogatást Palotai szettjének első pár számára, megittuk maradék sörünket, majd hazafelé vettük az irányt.

Péntek

Ezen a napon már kicsit fáradtabban indultunk neki a fesztiválnak mint a korábbi estéken. Elsőként a civil sátrak környékén néztünk szét: kipróbálhattuk milyen az ha 10km/óra sebességénél megfog a biztonsági öv, illetve benéztünk egy sopronkőhidai börtöncellába. Majd a Mastercard sátornál álltunk le néhány percre, ahol lelkes versenyzők csinálhattak magukból hülyét egy akadálypályán. Eztán megnéztük mivel keresi a kenyerét manapság Ganxsta Zolee és a Kartell, majd a Heti válasz bornegyedben bólogattunk a Rozsnyói trió koncertjére.

Elváltam ismerőseimtől és az Inmedioba vettem az irányt, ahol Markov és Ian épp keményebb hangvételű szettet tolt. Később néhány dubstep szerzemény szólt, majd a fiúk az 'Lk'-vel tértek vissza a drum and basshez. Ezt még meghallgattam, aztán barátaim felé vettem az irányt. Némi ital elfogyasztása után farkasszemet néztünk a viharral, de szerencsénkre viszonylag rövid idő alatt elállt a szemerkélés és a szél is, így folytathattuk a bulizást. Sajnos a hőmérséklet azonban esett néhány fokot az előző napokhoz képest, így az este visszatérő motívuma lett a vacogás.

Tettem egy kötelező kört a Pendulum koncerten új barátok után kutatva, majd ismét az Inmedioban találtam magam ahol az Incident duó épp Mindscape 'Bounce' című zenéjét játszotta, amit szó szerint vettem és egy kis tánccal mozgattam át elgémberedett tagjaimat. Szólt még a 'The mist' a Tactile-tól illetve egy régebbi Concord Dawn szám is.

Valamikor időközben Fluor koncerten is jártam a képek alapján, ahol erősen felülpezentált volt a hölgyek, őő lányok száma. Bár nem vagyok Moby rajongó, azért mégiscsak kiváncsi voltam a nagyszínpados programra, így a koncert utolsó harmadát viszonylag elöl - közel a színpadhoz - töltöttem. Meglepődve konstatáltam, hogy az egész performansz playback, ráadásul az amatőr fajtából. Mindenestre a fesztiválózok többségét ez nem érdekelte, több forrásból is visszahallottam, hogy milyen jó koncert volt.

A sokkhatást kiheverendő, ismét az Inmedioban kötöttem ki, ahol a Black Sun Empire szettet és Mc Staminát teljesen lekéstem, már Savage állt a pultban TC 'Where’s my money'-ját pörgetve. Ejtenék pár szót Mc Fantomról, akit én még nem hallottam személyesen és ebből fakadóan pozitív meglepetésként ért a profizmusa: pörgött a nyelve és produkciójával abszolút hozzátett a szetthez. Az est zárásaképp megtámasztottuk a Mol színpad bárpultját és milyen jól tettük, mert a régóta ígért eső végül csak leesett és a bulizók többségét alaposan eláztatta.

Szombat

Befejező napunkat ugyancsak körsétával és nagyszínpad körüli nézelődéssel kezdtük, majd elvonultam a Heti válasz bornegyedbe belehallgatni a Harcsa Veronika quartett koncertjébe. Néhány szám után utam ismét a nagyszínpadhoz vezetett, ahol a Parov Stelar Band koncertezett a hölgyek legnagyobb örömére. Leültünk hátul a fűbe, elfogyasztottunk pár viszkikólát és élveztük a táncoló tömeg látványát. Tavaly Parov Stelar és csapata egy kisebb színpad táncterét töltötte meg, idén már a nagyszínpadon szerepeltek relatíve nagy közönség előtt. Talán a tavaly megjelent albumuk hozta meg számukra a növekvő népszerűséget? Nem tudom, mindenestre kellemesen elbólogattunk a koncert alatt.

A változatosság kedvéért az előadás után ismét tettünk egy kört: mindenhol elfogyasztottunk egy italt ahol az elmúlt napokban nem sikerült, aztán az MR2 színpadnál kötöttünk ki, ahol már javában a Nouvelle Vague koncertje zajlott. A két énekes hölgy ismét hozta a formáját, szuperszexi formátumban adták elő dalaikat, néhol talán már túlzottan negédesen, de ahogy körülnéztem a táncoló tömegen a közönség férfi és női tagjai is egyaránt élvezték a koncertet.

Számomra az est fénypontja azonban Dj Friction fellépése volt, így szettje első zenéire sikerült is beesni az Inmediohoz. Számítottam rá, hogy Friction zseniálisan fog keverni, hiszen a világ legjobb drum and bass dj-i között tartják számon, ám amit a szett alatt művelt az hihetetlen volt. Doubledrop-ok és tease-ek tömkelege, aktuális és kevésbé aktuális zenék kitűnő kollaborációja. A már említett szerény lexikai tudásomnak köszönhetően főként a kevésbé aktuális darabok maradtak meg: szólt Rusko 'Hold on'-jának Sub Focus remixe, 'Disco Dodo' tease-zel megfűszerezve. Később Sub Focus 'Rock it' remix, erre jött a mára már klasszikus 'Nine' és e két zene együtt szólva őrjítette meg a közönséget. Felcsendült TC 'Game over'-je, később pedig hallhattunk egy perc emlékeztetőt az örökzöld 'Barracuda'-ból és Noisa-ék 'Facade'-jére is rophattuk. Csillagos ötös szett a fesztivál lezárására.

Napfelkelte után hazafelé vettük az irányt; vidáman az elmúlt négy nap kalandjait, eseményeit boncolgatva. A kijáratnál még egy pillanatra hátrafordultunk barátaimmal, belélegeztük a Volt poros levegőjét és ismét elbúcsúztunk egy évre a Lővér kempingtől. Mosolyogva megvitattuk, hogy idén sem hiányzott a Voltról az a sajátos, magával ragadó hangulat, amit eddig egyetlen másik magyarországi fesztiválon sem tapasztaltunk. Az élményt idén is fokozta, hogy a soproniak egy különleges népség: kedvesek és vendégszeretőek.

Idén is Voltunk, jövőre is megyünk.
>> A cikkhez tartozó galéria
m j t, 2011.07.11