impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Jade - saját úton
Számos single és egy album után Jade újabb nagy projektbe kezdett, amikor megalapította saját kiadóját. Gábort az Eatbrain-ről, és egy kiadó körüli fontos teendőkről kérdeztem.
Megmaradt a jó viszony a Citrussal? Azért kérdezem, mert zenéid igen tekintélyes része a holland kiadónál jelent meg.

Nem csak hogy megmaradt, de az új kiadó születése még szorosabbra fonta együttműködésünket. A Citrus tulajdonosa a Triple Vision lemezterjesztő cég, amely az Eatbrain ügyeit is viszi. Továbbá én vagyok a felelős minden artwork-ért, ami a Triple Vision kiadókra készül, ez kb. 20 kiadót jelent, így napi szintű munkakapcsolatban vagyunk.

Miért döntöttél saját kiadó alapítása mellett?

Hét éve jelennek meg a zenéim, eddig több mint 50 darab, 13 kiadónál. Úgy éreztem, nem halogathatom tovább, hogy a saját utamat járjam. Hogy őszinte legyek, nem is értem, miért vártam ilyen sokat ezzel, hiszen egyelőre kiváló döntésnek bizonyult.

Ha nem titkos, akkor avass be egy kicsit egy kiadó működésébe. Mi minden történik, míg egy lemez végül a boltok polcain landol?

A lemez gyártását, terjesztését Hollandiából koordinálja a Triple Vision. A zenéket én választom ki, de a terjesztőnek is van beleszólása. Szerencsére eddig minden tetszett nekik. A lemezekhez elkészítjük a designt, kitűzzük a megjelenés menetrendjét. A track-ekből először egy mintanyomás készül, amit elküldenek nekem, és ha rendben van, akkor indulhatnak a futószalagok. Manapság nem nevezhetjük a bakelitgyártást a zeneipar húzóágazatának. Olyan kompromisszumokat vagyunk kénytelenek kötni, mint például az úgynevezett house sleeve, az „egyenborító”, ami sokkal nagyobb példányszámban készül, mint az egyes kiadványok, mert így gazdaságosabb. A közepére vágott lyukon keresztül látszik, hogy melyik lemezt rejti a borító. Az elkészült lemez terjesztését a Triple Vision intézi, az ő főhadiszállásukról postázzák a csomagokat a boltok polcaira, illetve az online terjesztők raktáraiba. Először a bakelit jelenik meg, ezzel szeretnénk egy kis exkluzivitást biztosítani a vinilt a mai napig megszállottan vásárlók számára. Ezután két héttel már az mp3 is hozzáférhető.

Eddig is eléggé elfoglalt lehettél, hiszen sokat stúdiózol és utazol is. Marad egyáltalán szabadidőd a label igazgatása mellett?

Természetesen nagyon sok időbe kerül minden fronton eleget tenni a kívánalmaknak, lásd például ezt az interjút, ami rekord ideig készült. Azonban a szabadidő egészen más értelmezést nyer, ha kötetlen munkaidőben dolgozol. Csodálatos, hogy akkor kelek fel reggel, amikor felébredek, nem akkor, amikor megszólal a vekker. Idén még egy villámnyaralásra is jutott idő. Mostantól viszont szigorú kell, hogy legyek magammal, 14 befejezésre váró zenét halmoztam fel az elmúlt időszakban. Ez köszönhető a sok külföldön töltött időnek, és a külhoni producerekkel történő stúdiózásnak.

Lesznek állandó producerek a címkén, vagy az aktuális kedvenceket jelenteted meg? Tervezed-e eddig még kevésbé ismert zenészek pártfogolását?

Két állandó producer biztos, hogy lesz, a többiekben csak reménykedni tudok. Mindscape mindig lesz, amíg a kiadó fut, Sassal nagyon sokat zenélünk közösen. Chris.SU-val már megbeszéltünk egy közös zenét a kiadóra, remélem, ezt mihamarabb nyélbe is ütjük. Sajnos a bakelitkiadás nagy gazdasági kockázatot rejt magában, ezért nem valószínű, hogy teljesen ismeretlen nevek jelennek majd meg, de vannak olyan feltörekvő tehetségek, akiket nagyon szívesen látnék, például Zero Method. A jövőben tervezzük egy digital only részleg nyitását is.

Térjünk át egy kicsit rád. Milyen zenéken dolgozol manapság, milyen újdonságokra számíthatunk tőled a jövőben?

A kiadó háza táján először is egy remix EP várható szeptember 5-én, a korábban Citruson megjelent albumomról válogatott zenékkel, a Black Sun Empire, Dose, Mindscape, Fourward újraértelmezésében. Utána egy nagyobb projektet tervezek, amiről jelen pillanatban még nem szeretnék részleteket elárulni. Az említett befejezésre váró zenék között találhatóak remixek, Optivnak és a BSE-nek, kollabok Prolixszal, Blokhe4ddel, a State of Minddal, Trei-jel, Dose-zal és Mindscape-pel. Készül egy új RymeTyme kollab is, ezt az Eatbrain-re szánom. Remélem, őszre a várva várt Lifted release is összejön.
Figyeljétek a linkeket az újdonságokért!

Kitekintő:
Jade facebook
Eatbrain facebook
Jade soundcloud
Eatbrain soundcloud
L.A.S., 2011.08.22