impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Factory Fesztivál
@ Miskolc, Vasgyár, 2011.08.04
V.A.
Ugyan némi profil változtatásra került sor az évek folyamán, és idén nem ez volt az egyetlen nívós rendezvény az acélvárosban, mégis a hangulat maradt az eredeti a 2011-es Factory Fesztiválon. A hamisítatlan „gyár feeling” az első perctől fogva érezhető volt, nem csak a remek fellépőknek köszönhetően. Nagy örömmel vetettük bele magunkat az ötödik fesztiválba, ami nem csak zeneileg de művészetileg és a sportok terén is sokszínű volt.
Csütörtökön kezdődött a három napos őrület, ám a sokéves átlaghoz képest kevesebben voltak jelen a nyitó napon (is). Azonban volt ennek egy pozitív oldala: könnyen megtaláltam a barátaimat, és a sorban állás a pultnál sem tartott tovább két percnél. Így a baráti áron kínált sörrel és megfelelő vehemenciával vágtunk bele a freestyle versenybe. Itt már csak a két döntős állt a színpadon, az akapellákkal jobban bánó ’Májsztró’ nyerte végül az első díjat és a közönség rokonszenvét. Az áthangolódás után a Hősök léptek színpadra, nem sokat haboztak és belevágtak a - számomra már sajnos nem sok újat mutató - showba. A már említett ok és a kíváncsiság arra sarkalt, hogy Stivie S. és NFR dobbasszus szelekciójába is belehallgassunk a ’Maradj Miskolcon - Elektróger hall’ nyitott sátránál. Az elenyésző számú érdeklődő láthatóan kultiválta a likvid zenéket, amelyeket a páros egymás után pakolt.

Később Akkezdet Phiai is megérkeztek DJ Frequent társaságában, akik a majdnem folyamatos csúszásnak köszönhetően kicsit rövidebb műsorral tudták csak tehetségüket megmutatni. De a mesteri karcok és a kellő mennyiségű „Szófacsavarnak” köszönhetően pillanatok alatt felizzott a légkör. Később aztán Busa Pista is megérkezett, majd DJ Nice és Brash pakolta a talpalávalót pirkadatig. Azonban mi a törtütemekre vágytunk inkább, így Jade és Mindscape örömzenélését választottuk éjfél utáni programként. A két srác bőségesen elárasztott minket dubokkal és persze szeletelős, mély darabokkal is (’Dropout (Mindscape remix)’, ’Transmission (Mindscape remix)', ’Antimatter (Jade remix)’). A szett hihetetlen tempóban zajlott, sajnos ekkor sem volt túl nagy a közönség, de a srácokat ez cseppet sem zavarta. Újabbnál újabb számok és hihetetlen könnyedség jellemezte végig a játékot (’Footnotes’, ’Face your fears’, ’Scandalous’).

Egy kicsit elszabadulva a basszus rengetegtől a Zöld színpad felé vettem az irányt, mivel eddig nem sok időt töltöttem ott. Nagy meglepetésemre az ex-Prodigy tag Leeroy Thornhill harmadmagával pörgette a zúzós drumstep darabokat és a két mc-nek köszönhetően folyamatosan csápolt a helyi keménymag. A Smash HIFI produkciojának - saját bevallásuk szerint - az vetett véget, hogy „túlságosan készek lettek” a végére - kár. A szinte üres gyárban még meglátogattuk a Savage és Mc Fantom párost, akik kitartásukkal példát mutattak, és a maroknyi embert önfeledten szórakoztatták a vegyes ütemekkel. A kellemes élménnyel nyugtáztuk a napot, és másnap újult erővel csaptunk az estébe.

Mivel beindult a hétvége, számítottunk rá, hogy kicsit talán többen teszik majd tiszteletüket, és ez így is volt, bár hatalmas létszámnövekedés nem volt tapasztalható. Újfent az Elektróger hall volt számunkra a legnépszerűbb, már messziről hallani lehetett a súlyos basszusokat, amit a Dub Phase csapata prezentált. Gumilap és Mediahack remek táptalajként szolgáltak és kellő pezsgést hoztak az éjszakába. Volt itt minden, ami a stíluskedvelők igényeit bőven kielégítette: Mediahack - 'Luxury of Dirt (feat. Used Teebag)’, Lost - 'Snake Eyes’, Soul Sinners - 'Crunk Flex’. Időközben a hip-hop stagenél Siska Finuccsi operált rímkavalkádjával (’Meg van írva’, ’Monokli’) majd a Barbárfivérek pirítottak keményen (’Úthenger’), illetve egy kicsit belefüleltünk a The Iduru koncertjébe is. De később mégis csak maradtunk a Soul Sinners előadásánál és a jól bevált ütemeknél. Eme szigetországi társaság is szemmel láthatóan jól érezte magát, hiszen mint az előz nap a Smash HIFI-s arcok, ők sem igen akarták befejezni a hajnali pirkadat első sugarai után sem a mókázást.

A fesztivál utolsó napja kezdődött este hét órakor az acélgyár területén. Kicsivel később már az SP koncertre gyülekeztek az ifjak, de ekkor mi még a miskolci összetartás és „bandázás” örömeit élveztük, kicsit távolabb a helyszíntől. Aztán mikor már DJ Bordee és a DIXXoH Boyz pörgette a techfunkot akkor érkeztünk a buli helyszínére. Nagy örömömre a létszám már sokkal inkább barátságosabb volt és végre igazi fesztiválhangulat járta át a vasgyárat. Túl sokat azonban nem csodálkoztunk, mivel Phat, Rizkay és Tkyd lépett fel a hip-hop színpadon egymás után a Bloose Broavaz képviseletében. Utánuk a Killakikittre csápoltak (’A nevem’, ’Térj magadhoz’) az ifjoncok az első sorban. Időközben már Ludmilla is belecsapott az elektró-drumstep egyvelegbe annak érdekében, hogy földbedöngölhesse a népet. Úgy gondolom ez teljes mértékben sikerült is, bár a párhuzamos programnak köszönhetően csak egy kis részletet kaptam el a hölgy játékából: ’Tokyo (Beatman and Ludmilla remix)’ - ez viszont eléggé meggyőző volt. De nem volt idő tétovázni, hiszen a szomszédban már a hardcore hip-hop előszelei voltak hallhatóak.

Egy óra tájékán megjelent a három morcos hollandus (Dopey Rotten, Skits Vicious, Jay Reaper), akik egy percig sem haboztak és belevágtak az ütemek farigcsálásába. A velős előadásmódhoz a közönséggel pacsizás és a rövid freestyle blokkok is belefértek, így a révületben lévő tömeg egy emberként skandálta nem csak a várva várt ’What happended’ c. számot, hanem a 'The Evil' Ep régebbi darabjait is. Természetesen kóstolót kaptunk a még ki nem adott számokból is, így aztán a teljes hipnózisban tartott közönség igen nehezen akarta elengedni a fiúkat. Mivel a szomszédban már a Brains készülődött ezért én viszont jobbnak láttam cselekedni, és továbblépni. A Zöld színpadnál is volt késés sajnos, de ezt a fiúk bőven kárpótolták (’Jungle sound’, ’Smack my Bitch up’, ’Rock n Roll rugója’). Colombo elmondása szerint a nyár egyik leghálásabb közönségével találkozhattak. Verejtékezve és kissé szomorúan vettük tudomásul, hogy véget ért az élő dnb koncert, de nem csüggedtünk sokáig. Palotai még javában pörgette a forróbbnál forróbb dubokat rendkívül széles palettáról (két-három féle 'Gold Dust' újraértelmezés, ’Immigraniada (Bassnectar Remix)’, ’Sabotage (Alex Metric rmx)’), értékelte is a közönség.

Az elektronikus zene eme révületében vettünk lassan búcsút a helyszíntől, és nyugtáztuk, hogy egy igazán színes és nívós esemény részesei voltunk újfent. Aki csak gondolkodott azon, hogy részt vegyen a fesztiválon azoknak üzenem, hogy kár volt otthonmaradni, hatalmas élmény volt.

Képek: Pez_Agent, Imotamen, Flashbeat
>> A cikkhez tartozó galéria
Pez_Agent, 2011.09.20