impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
anORGANik:ORG - interjú Deutsch Gáborral
anORGANik:ORG Kevés olyan hazai zenész van, aki egyaránt elismerésnek örvend elektronikus zenei berkeken belül és azon túl is. Deutsch Gábor neve minden stílusban garancia a minőségre, legyen szó saját produktumáról, remixeiről, hangmérnöki munkáiról. Szőcs Gergő barátjával indított élőzenés projektje most tíz éves, ennek kapcsán alkalmunk nyílt egy kis diskurzusra - többek közt szó esett a kezdetekről, az első magyar drum and bass kiadóról és arról, hogy milyen albumot, albumokat várhatunk tőle a jövőben.
Bár élőzenés formációd évfordulójának apropóján beszélgetünk, szerteágazó zenei karriered még ez előtt, '98 környékén indult. Kíváncsi vagyok, hogyan gondolsz vissza ennyi év után a kezdetekre?

Igen, '98-ban jelent meg az első számom ('Sleeper') a Future Sound of Budapest Vol. 2-n, ami már tulajdonképp egy saját számom saját remixe volt.
21 éves fejjel megismerkedtem az akkori elektronikus zene hazai művelőivel az Underground Records-ban ahol rengeteg időt töltöttem budapesti látogatásaim során. Innen, illetve a Garage és Undergroud Cafe-s bulikból ismerem Marcel-t, Tommyboy-t, Palotai és Prieger Zsoltot, Palkót (Cadik - a szerk.), Mango-t, Németh Marcit, Soneec-ot, Yondert... Később az UCMG/UGAR kiadó kapcsán pedig Zagar-t, Bootise-t, Miraque-ot Tövisházi Ambrust, Sinka Zolit és még sokan másokat. Szóval akkor nyíltak a kapuk, és lehetett tervezni, és közösen dolgozni.

Jó néhány, sokszor egymás mellett futó, más-más műfajt preferáló korszakon átívelt az utóbbi tíz éved. Voltál Anorganik, Nightshift (Ghostwarriorral), Gary Blade, Raster. Fontosnak tartod még, hogy elkülönítsd ezeket a stílusokat, vagy ezentúl egységesen, Deutsch Gáborként alkotsz?

anORGANik:ORG Ezt még magam sem döntöttem el (nevet). Az évek során kissé összemixelődtek a nevek a különböző stítlusokkal, mert ugye Raster break és techno, Gary Blade leginkább house és 2step garage, míg anORGANik (és termszetesen a Nightshift is) főként dnb volt 2000-től, de most ezen a néven fut :ORG kiterjesztéssel az új koncertfelállás is, aminek repertoárjába természetesen a Deutsch Gábor néven készült dolgok is belekerülnek. Ezen a néven mindig próbáltam egyel finomabb, chillesebb zenéket csinálni.

Társ-alapítója voltál hazánk első drum and bass kiadójának, a Subscope-nak. Néhány éve felröppent egy hír, hogy újraindul valamilyen formában. Tudsz erről valamit?

Igen, akartuk újraéleszteni, legalábbis digitális formában a labelt, de mindenki el van havazva a saját dolgaival és az akkori crewból (Random Soundz, Modul, Pete/Ghost Warrior, Ozon) már nem sokan csinálnak olyan zenét (ha egyáltalán csinálnak), ami a label hangzását képviselné. Bár ugye rengeteg idő eltelt az utolsó kiadvány óta, változtatni lehetne a soundon, de azt hiszem, már nincs bennünk az az energia és lendület, mint a 20-as éveiket taposó fiatalokban.

Azon kívül szerintem a dnb sajnos rettenetesen önismétlő és sematikus műfajjá vált, újítani - főleg a zárt tempovilág miatt - nem lehet. Kellemes, amit Instra:Mental-ék és Alix Perez csinálnak, de ezek legtöbbször már szintén a chillout/experimental/electronic jazz felé húznak hangulatban - ha levennéd róluk a dnb beatet (nevet).

Úgy tudom, a hőskor legnagyobb hazai slágeréből, az Endlessly-ből is várhatóak aktuális remixek, igaz ez?

anORGANik:ORG Igen, lesz most egy remix package, amire még készülnek a verziók, egyrészt a LIP / Dublife labelen fogjuk kihozni Soneec-kal a house/deep/nu disco és chill remixeket, illetve még a CHI-bészekkel tárgyalok a tört ütemű packageről, ahol Mongoose, 9b0, iamyank, tOOk, Sollabong, B.a.G. fog összehozni egy-egy újrainterpretálást. Ezennel intéznék is egy felhivást, hogy aki szeretne még remixelni, az irjon az anorganik@anorganik.net-re, vagy a soundcloud.com/anorganik-ra, és ha jól sikerül a verziója, kiadjuk!

Legfrissebb remixeid (Wolf Kati, Colorstar, Dawn Of The Dead) alapján úgy tűnik fekszik neked a post-dubstep vonal. A több évet húzódó, de végül 2009-ben megjelent Turning Thirty után lassan jöhetne az új album. Ha tervben van, milyen stílust várhatunk a következő lemezen?

Igen ez a világ tetszik, sokkal nagyobb a szabadság mint a fent említett dnb-ben, és igen, pont ilyesmi lemezt szeretnék a télen összehozni, de több élő hangszerrel (Tisza Gergővel, Barabás Lőrinccel karöltve) mint azt általában ebben a világban teszik. Ezen kívül a spirituáls dolgokhoz is egyre közelekedek, ahogy távolodom a partykultúrától. Szóval meglehet hogy valami nagyon nyugodt világú lemez is fog készülni a jövőben.

Tavasszal tértél vissza Berlinből, az elektronikus zene egyik legfőbb központjából. Ha csak egy dolgot "hozhatnál" onnan, amivel változtathatnál a budapesti party-kultúrán, mi lenne az?

Attitűdöt. (És normális hangrendszereket a klubokba, ami tökösen megszólal és tudsz mellette beszélni is, nem csak ordítani. Persze ez beállitás kérdése is sokszor.)

Szőcs Gergővel közös live act-edet anORGANik:ORG névre keresztelve október 7-én viszed az A38 színpadára. Mit gondolsz, mitől működik még mindig ilyen jól kettőtök projektje? Szerinted mi a jó live act kulcsa?

Ez egy nagy happening lesz, mivel idén van tíz éve, hogy közösen kezdtünk játszani, bár volt pár év kihagyás, amikor is a legtöbb mixing/mastering munkát csináltam. A live-unk alapkoncepciója nem változott, a megszólalás nagyon magas prioritást kap, de rájöttünk hogy sokszor a kevesebb több, és minél több a próba, annál jobb a végén a produkció.Mitől lesz különleges a jubileumi est? Mire számíthat a közönség?

Mivel egy dekádot ünneplünk, igy tíz vendéggel karöltve játszunk másfél órán keresztül mindenféle dologot tőlem, downtempo/triphop, french electro, house/breaks/funk/metal(!)/experimental/post-dubstep-en keresztül dnb-ig; azaz tíz műfaj lesz megmutatva. Nem szeretnék végig partyztatni - mivel ez egyre kevésbé jellemző rám és a zenéimre -, hanem inkább egy utazásra invitáljuk a közönséget. És akikkel ez a varázslat megvalósul az Barabás Lőrinc (trombita), Zságer Balázs (billentyűk), DJ Bootsie (scratch), DJ Mango (scratch, efx), Gergácz Gábor (gitár, billentyűk), Tisza Gergő (gitár), Kutzora Edina (ének), Alba Hyseni (ének), Nagy Eszter Mira (ének, cselló) és MC Zeek. A koncert elött DJ Bootise fog pörgetni egy órát, utána pedig Mango és iamyank osztják majd a beateket.Kitekintő:
Gábor Deutsch - Contrast
Hazai Pálya @ Mosonmagyaróvár, Tímár Pince, 2001.03.24
Anorganik a Syrupban @ Münchausen bár, Syrup Club, 2001.05.25
Funk Odyssey 2001 @ Rigoletto, 2001.11.07
UCMG Night @ Kashmir Underground, 2002.02.09
Rewind Special 02 @ Kultiplex, 2003.02.15
IPC Sajtóklub @ Trafó, 2003.11.15
IPC 6th. Birthday @ Trafó, 2005.04.30

http://facebook.com/gabor.deutsch.anorganik
http://soundcloud.com/anorganik
http://anorganik.net
icr, 2011.10.03