impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Bungle
Memories
Spearhead, 2011
Bungle 2006-ban és 2007-ben gyakorlatilag uralta a drum&bass könnyedebb vonalát, aztán szinte teljesen eltűnt. Persze ez így nem teljesen igaz, hiszen minden évben hallatott magáról, de ezek a megjelenések sosem tudták túlszárnyalni a ’25th Floor’, az ’If I Leave’ vagy a Markyval közös ’No Time 2 Love’ és Soul Patrol bootleg zsenialitását. A Spearhead-en nemrég megjelent albumával tíz számon keresztül igyekszik újra szintre hozni magát, lássuk mennyire sikerült neki a mutatvány.
Túl nagy felhajtás nem övezte az alig egy hónapja napvilágot látott ’Memories’-t, ám így is felkapott egy-két számot az A-listás DJ-k köre. Hallhattuk például az Ayah Mararral közös ’The Siren’-t itt-ott, mely kétségkívül a soundcloudon teljes egészében meghallgatható LP egyik húzódala. A drum&bass-be oltott pop-rock hangulat első hallásra megfekszi a gyomrot, majd alattomosan a fülünkbe mászik annyira, hogy aztán hetekig képes dúdolászni az ember. Nagy mértékben köszönhető ez a hatás Ayahnak, aki egyébként az év egyik nagy visszatérője, olyan dalokkal, mint a Camo & Krooked által írt ’Watch It Burn’ és ’All Fall Down’, vagy a Yogival közösen elkövetett ’Follow U’ és annak A.I. remixe. A ’The Siren’ mellett Bungle még akkor hozott össze igazán kellemeset, amikor a mára védjeggyé vált brazil-soundhoz nyúlt vissza. A ’Blue’ pontosan azt a laza és felemelő hangulatot árasztja magából, amit az összes öt-hat évvel ezelőtti brazilos liquid funk, szóval kiváló anyag nosztalgiázáshoz.Sokkal aktuálisabb hangzást képvisel már a ’Don’t Look Back’ és a ’Waiting’. Érezhetően a mostanság pörgő mininalista és autonomic hangzás inspirálta Bunglet e két dal írása közben, az eredmény pedig szép, de sajnos túl sok hasonlót hallani az utóbbi időkben ahhoz, hogy komolyan értékelni lehessen. A ’Numbers’ és a ’Tears’ viszont már nem akar ennyire beilleszkedni a mostani fősodorba, melankolikus dallamvilágukkal és jó érzékkel felszabdalt dobképleteikkel igazán kellemes perceket szereznek.

Mint tudjuk, nem létezhet drum&bass LP középszerű non-dnb számok nélkül, e téren Bungle háromszor is próbálkozik, ami talán kicsit sok, mivel összesen csak 10 trackről beszélünk. A címadó broken-beat (’Memories’) viszont jól el lett találva Ad-Apt szövegelésével. Összességében az album kellően színes, rendkívül zenei, a végighallgatása után nem fogja azt gondolni a hallgató, hogy elpazarolt egy órát az életéből. Ellenben valószínű, hogy nem a ’Memories’ lesz az, amire néhány év múlva 2011 meghatározó pontjaként fogunk emlékezni.

Bungle - Memories LP - Spearhead, SPEAR039
(kattints ide a belehallgatáshoz)

01. Don’t Look Back
02. The Siren (feat Ayah Marar)
03. Numbers
04. Memories (feat Ad Apt)
05. Blue
06. Constant Clear
07. Outsider (feat DNYO)
08. Tears
09. Waiting (feat Phillipa Hanna)
10. Forgotton (feat Andre Sobota)


Kitekintő:
Bungle facebook
Spearhead facebook
gergo, 2011.10.07