impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Camo & Krooked
Cross the line
Hospital, 2011
Az osztrák srácok az Urban Art Forms-on adott ígéretükhöz híven, a folyamatos nyári fesztiválfellépések ellenére is elkészültek első LP-jükkel, amely október 3-án került forgalomba. A Knowledge-nek adott interjúban úgy fejtik meg az album címét, miszerint „a Cross the Line áttör néhány határt az elektronikus zenében és teljesen új irányzatokat hoz be a d’n’b-be és dubstepbe”. Ennek megfelelően a hangzásvilág sem a régi, összehasonlítva például a 2010-es 'Above & Beyond'-jükkel.
Az album hosszúra sikeredett, a 14 „fő” szám mellett 4 exkluzív tracket is rásűrítettek a lemezre, valószínűleg azért, mert egy 18 számos LP már-már az illetlenség határát súrolja. Az album zeneileg tényleg sok helyen próbál újítani, már az első számmal kezdve: a 'Get Dirty' szokásos drum&bass-ként indul, egészen addig a pontig, amíg egy tarkónvágással (avagy drumstep blokkal) leveri a hallgatót a lábáról, és lenyomja a víz alá. Ezt a trükköt a srácok még párszor ellövik. A stílusokat illetően enumerációba bocsátkozni nincs értelme, az album tombol és lavírozik a legkülönfélébb irányzatok között, az 'All Fall Down' majdhogynem romantikus hangulatba kerget, a 'Watch It Burn' tipikus háttérzene lehetne, ha a diszkóbézen lassítanánk, és a bassline-t elvennénk. Ellenben a kísérletezgetések közül nem rossz a 'Funk You', melyben némi electro-house becsempészésével próbálkoznak a srácok. A legjobban eltalált szám talán az 'Anubis', bár a liquid 'Afterlife' és 'Change Me' sem unalmas darabok.

Az album egyszerre tetszik is, meg nem is. Annak ellenére, hogy a néhol feltűnő dubstepet a hét csapás egyikének tartom, nagyon táncolható egyveleget hoztak össze a fiúk. Egy-egy számba persze bele kell tekerni, hogy izgalmasabb legyen, de valahogyan végighaladsz rajta úgy, hogy igazából ezt észre sem veszed. Ugyanakkor mind marketing-, mind pedig zenei szempontból a bónusz számokat a fiúk akár külön EP-ként is kiadhatták volna, amivel a 'Cross The Line' fogyasztható hosszúságúvá válna, illetve elég erős számok maradnának egy következő megjelenéshez. Ámde ezt nem tudhatjuk, mivel ilyen sebességű kísérletezgetésnél könnyen előfordulhat, hogy a következő albumot már egészen más stílusok körül kell majd keresni.

Camo & Krooked – Cross the line (Hospital Records, NHS194)
(kattints ide a belehallgatáshoz)

01. Get Dirty (feat TC)
02. All Fall Down (feat Shaz Sparks)
03. Breezeblock
04. Cross the Line (feat Ayah Marar)
05. Make the Call (feat TC)
06. Run Riot
07. Anubis
08. In the Future (feat Jenna G & Futurebound)
09. The Lesson (feat Skittles)
10. Watch It Burn (feat Ayah Marar)
11. Hot Pursuit
12. Funk You
13. Far Away
14. Afterlife
15. Cryptkeeper (exclusive track)
16. Change Me (exclusive track)
17. Portal (exclusive track)
18. Menace (exclusive track)


Kitekintő:
Camo & Krooked facebook
vlagy, 2011.10.14