impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Makoto
Souled Out
Human Elements, 2011
Makoto több mint tízéves karrierje újabb mérföldkőhöz érkezett: saját kiadóján októbertől kapható harmadik, ’Souled Out’ névre keresztelt albuma. Az LP hűen tükrözi a japán producer melodikus világát, melyet korábban már megszerettünk. A műfajok sokszínűsége biztosítja, hogy egy percig sem fogunk unatkozni, miközben a Good Looking megjelenések által megismert lélekkel teli hangzás egységessé formálja a ’Souled Out’-ot.
Sokat mesél albumáról Makoto a nemrég közzétett Kmag interjúban, többek közt azt is, hogy egy évnyi munkával és mindenféle külső nyomás nélkül született az eredmény, amit fizikai vagy digitális formátumban tarthatunk kezünkben (vagy merevlemezünkön). A temérdek idő és a sajátkezűleg igazgatott (net)label, avagy a Human Elements kellő szabadságot adott neki, ami érezhető is. Nincsenek elkapkodott pillanatok, sem kényszermegoldások.

Az elmúlt néhány évben a drum&bass-ből kilépve többször elkalandozott a középtempós műfajok irányába Makoto, a kitekintőkbe fektetett energia a ’Souled Out’-ra meg is hozta eredményét. A drum&bass zenészek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy kitöltik a játékidőt felejthető non-dnb számokkal, ám a középszerűségnek itt nyoma sincs. Emberünk teljesen jól ráhangolódott a mostanában menő post-dubstep / uk funky / bass music vonalra, emellett a broken beat / négynegyed / funk témákat körbejáró track-ek is megállják helyüket.

Rögtön az album elején a ’Magic Hour’ csettintős pergői és álomszerű szintifutamai rántják be a hallgatót, a mindössze kétperces dubstep-szerű felvezetés után pedig nem sokkal egy soul-lal nyakonöntött lüktető uk funky késztet heves bólogatásra. A ’Girl I’m Running Back 2 U’ valószínű, hogy instrumentális verzióban is hatásos lenne, de Christian Urich tökéletesen érezte, hogy miként kell vokáljával felsőbb szintre emelni a dalt. Az ’In Between’ folyamatosan építkező szintiorgiája hallatán akár azt is hihetnénk, hogy Joy Orbison az elkövető, míg a ’Turning Points’ űr-funk hangzása tökéletesen beleillik Dam Funk, vagy az Eglo records diszkográfiájába.Ha utánaszámolunk, láthatjuk, hogy ezek a dalok vannak többségben (és pont emiatt talán hiba is lenne dnb-albumként tekinteni a ’Souled Out’-ra), ám a kevés drum&bass, ami helyet kapott, mégis alappillérként tűnik fel az LP-n. Rendkívül eredeti és egyben szellemes megoldás a ’Tower Of Love’, amiben 170-es sebességen vegyül a ’60-as évek Motown-soulja és a ’80-as évek swinges popja (lásd: Phil Collins - 'Two Hearts'). Ének terén is ebben a zenében hallhatjuk az egyik legjobbat a Jazzanova csapatával is turnézó detroiti Paul Randolphnak köszönhetően. Makoto állandó társa, Deeizm is megvillantja tudását két szám erejéig, melyekből az egyiket már ismerhetjük korábbról. Az ’Untold’ eredetije két éve kapható a HE:Digitalon, az új korongon némileg fel lett turbózva ez az aranyos lendület-likvid, de alig tér el az elődjéhez képest. Friss viszont a felezett ütemekkel és misztikus dallamvilággal megáldott ’Woe’, ebben Deeizm is egy egészen más oldalát mutatja meg.

A közjátékokkal tarkított, összesen tizenöt track-et felvonultató album Makoto sokoldalúságáról és kiváló produceri tehetségéről árulkodik. Érdemes egészként, elejétől a végéig hallgatni a ’Souled Out’-ot, hiszen nem egy koncepció nélküli dalcsokorról van szó, hanem egy gondosan felépített egyórás zenefolyamról. Garantált, hogy hosszú ideig a lejátszókban fog maradni.

Makoto - Souled Out - HE002CD
(kattints ide a belehallgatáshoz)

01. Prelude
02. Magic Hour
03. Tower Of Love feat. Paul Randolph
04. Girl I’m Running Back 2 U feat. Christian Urich
05. Keep Me Down feat. Angela Johnson
06. In Between
07. Hi-Tech (Interlude)
08. Woe feat. Deeizm
09. Turning Points
10. Untold (Remix) feat. Deeizm
11. Bubbles
12. You’ve Got Sumptin’ feat. Paul Randolph
13. Flight Time feat. Root Soul
14. Travel (Interlude)
15. Room Enough feat. Cleveland Watkiss
16. Tower of love (feat. Paul Randolph) Bun Remix *
17. Untold feat. Deeizm (Jabberloop Remix) *

(* - A japán kiadás bonus trackjei)


Kitekintő:
Human Elelemts homapage
Makoto facebook
gergo, 2011.10.28