impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Újoncok - Dub Phizix, Amoss
Újoncok - Dub Phizix, Amoss Az alábbiakban olyan producerek lesznek középpontban, akik a szó szoros értelmében nem nevezhetők újoncnak. Régóta zenélnek, több jelentős munka van hátuk mögött, de az igazi sikert az idei év hozta meg nekik.
Dub Phizix

A George Ovens névvel született Dub Phizix-et több mint húsz éve ejtette rabul a gitár, egy dupla kazettás magnó és apja 7 inch-es lemezgyűjteménye. Zenei sokszínűsége annak köszönhető, hogy a lehető legkülönbözőbb stílusok képviselői hatottak rá Erykah Badutól a The Stone Roses-ig, Photektől a Tribe Called Quest-ig. Ahogy egy interjúban nyilatkozta: "Valószínűleg az összes valaha meghallgatott zene hatással van rám egy kicsit".

Újoncok - Dub Phizix, Amoss Sokrétű ízlése saját, Dub Tub nevű stúdiójában is kamatozik, ahol többek között hip-hop bandát, folk- és indie együttest "pártfogol". És hogy legyen valami igazi kuriózum is a karrierjében, a GTA San Andreas nevű játékban saját "rádióműsora" volt MC Codebreaker-rel karöltve. Drum & bass-szel az ezredforduló óta foglalkozik. Kevesen tudják, de anno három társával együtt kezdett el stúdiózni, a csapat neve pedig Sub Phizix volt.

George a kiforrott, tiszta és változatos, ugyanakkor "minimalista" hangzásáról ismert, melyről így beszél: "Igyekeztem nem törekedni arra, hogy megtaláljam A hangzást. Mindig azt csináltam, ami éppen jött belőlem, ennek eredménye lett saját hangzásom. Nyilvánvalónak tűnik, hogy ez így működik, de megcsinálni sokkal nehezebb. Ettől a minimalista sound-tól ugyan szabadabban tudom megvalósítani a pillanatnyi ötleteket, de sosem törekedtem arra, hogy zenéim tudatosan minimalisták legyenek.” A drum and bass jelenlegi helyzetét virágzónak tartja. "Rengeteg új arc tör fel a stílus minden sarkából. Számomra most ugyanolyan a d&b, mint amikor anno elkezdtem hallgatni. Színes, változatos és előremutató, vagyis pont olyan, amilyennek lennie kell".Dub Phizix szívesen dolgozik együtt más producerekkel, jelenleg is több készülő projektje van például Skepticallal, Marcus Intalexszel, Loxy-val, Stray-jel. Mint a cikk elején írtam, emberünk számára a 2011-es év jelentette a kitörést. Idén látott például napvilágot a Dispatch kiadónál két, Skepticallal közös zenéje ('Silo' és a 'The Enemy'), egy 12" a Kasra-féle Critical labelnél, és nemrég jött ki egy négyzenés EP-je (’The Editor’) a Marcus Intalex vezette Soul:R-nál. A duplán egyébként vendégművészként feltűnik Chimpo is. A 2012-es év lesz azonban az igazi áttörés: megjelenés D-Bridge Exit-jénél, Klute Commercial Suicide kiadójánál, DRS Soul:R címkével megjelenő albumán, Marky Innergroundjánál... Érdemes figyelni, mert szerintem a következő évek egyik legjobb producerével állunk szemben.

Kitekintő:
Dub Phizix soundcloud
Dub Phizix facebook
Dub Phizix honlap

Amoss

Andrew Tweedale és James Evans, vagyis az Amoss duó az egyik legjobban pörgő páros napjainkban. Ráadásul nem is akármilyen pályán ível karrierjük, hiszen alig egy évvel első megjelenésük után rögtön a legendás Renegade Hardware kiadó albumán találták magukat. A srácoknak sokféle zenei alapja van: kipróbálták magukat a technóban, a hip-hopban, de nem idegen számukra a musique concrete sem (ami a szalagos hangfelvevő hangjainak machinálása, pl. amikor a szalag vagdosásával önálló zenei sávokat hozunk létre).

Újoncok - Dub Phizix, Amoss A fiúk saját, szerteágazó hangzásuk kialakulásában nagy szerepet tulajdonítanak nyitottságuknak. Ebben látják annak titkát, hogy sok mindenben otthon érzik magukat a dubos zenéktől a mélyebb darabokig, de a tánctér felrobbantásához sem kell a szomszédba menniük. "Semmilyen sablont nem akarunk követni" - mondják. "Nyilván van a zenéinknek egy felismerhető hangzása, de nem szeretnénk követni azt a sémát, hogy a legutóbbi szám jó lett, csináljunk most egy majdnem ugyanolyat". Andy a kitartást és a sok gyakorlás fontosságát emeli ki: "Nemrég diplomáztam zenetechnológia szakon. Rengeteg mindent megtanultam a zenéről, a zenei eszközökről, de hogy mitől lesz jó egy szám, vagy hogyan lehet hatékonyan EQ-zni, azt önállóan sajátítottam el szakmai fórumok segítségével és sok-sok gyakorlással".

Magukról ekképpen beszélnek: "Tudjuk, hogy az általunk képviselt hangzás még csak mostanában fejlődik és folyamatosan alakul, de ha megnézzük, hogy hol voltunk egy éve, akkor azt látjuk, hogy rövid idő alatt sokat sikerült előrelépnünk. Rájöttünk, hogy milyenek is vagyunk zeneileg. Örülünk, hogy az embereknek tetszik, amit csinálunk, ez rendkívül inspiráló". Mivel a páros tagjai még nagyon fiatalok (húszas éveik elején járnak), az idő aligha lehet akadálya sikerüknek. Terveik nincsenek, erről így vélekednek: "Nem tűzünk ki célokat magunk elé. Ha mindent megtervezel, csalódás érhet, ráadásul a tervezgetés elveszi a zenélés örömét is. A zene fontos része az életünknek, egyszerűen csak csinálni szeretnénk".A páros DJ-szettjeiben a saját zenék és újdonságok mellett szívesen játssza azokat a régi számokat, amelyek inspirálták őket és amelyekkel kicsit "nevelni" lehet a hallgatóságot. Az idei év jelentős eseménye, hogy két Amoss zene ('Otala' / 'Mentality') is felkerült a Renegade Hardware 'Horsementality' című válogatásalbumára. A duó szoros együttműködést ápol a Horizons Music-kal, ők készítik például a kiadó podcastjait és több megjelenésük is van a címkén. A közös munka természetesen a jövőben is megjelenéseket eredményez majd. És ha már a jövőről van szó, akkor meg kell említeni a kollabokat például Joe Syntaxszal vagy Sinistarral, és viszontláthatjuk majd a duó nevét a Dispatch címkéjén is.

Kitekintő:
Amoss soundcloud
Amoss facebook
L.A.S., 2011.11.09