impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Lynx
Devil's In The Detail
Detail, 2011
Lynx két évvel a Raw Truth után újra előállt egy remek albummal, melyet a megjelenés előtti 2-3 hétig féltve őrzött a fiókjában. Többek közt ezért is hangzik rendkívül frissen a ’Devil’s In The Detail’. A frissesség oka nem csak az, hogy a neves DJ-k nem játszották unásig a számokat. Sokkal inkább arról van szó, hogy Lynx számos közreműködő segítségével a drum&bass-klisék puffogtatása helyett megpróbált egy lépést előre tenni, nem kevés sikerrel.
Formabontó ritmusképletek, szokatlan hangzások és kísérletezés – így lehetne röviden jellemezni a 14 számot felvonultató anyagot. Megijedni e szavaktól felesleges, Lynx ugyanis mesterien ültette a fősodortól eltérő gondolatait egy könnyen fogyasztható közegbe. Hiába tűnik furcsának első hallásra például a ’Blip Blop’ és a ’Burn’, néhány pillanattal később mégis könnyen rá lehet érezni az ízükre.

Az album nyitódala lesz a leginkább megosztó, köszönhető ez annak, hogy a ’Without Warning’-ban Lynx a legnagyobb slágeréből (’Disco Dodo’) már ismert dobképletet használta fel. Azon felül, hogy három lábdob szól egymás után, más egyezést nem fogunk találni, ezért kénytelenek leszünk elnézni azt, hogy a producer (Hellrazorral kiegészülve) a saját találmányát újra hasznosítja, pontosan úgy, ahogy elnéztük ugyanezt a Pendulumnak, vagy Boymerangnak. Mellesleg a track némileg horrorisztikus, sötét introja az utóbbi idők egyik legjobbja.

Lynx FT KEMO & SEED - Burn by djlynx

A sötét és agresszív „döngölések” mellett jól megférnek a dalszerű, könnyedebb alkotások is. Előbbire jó példa a Noisiaval és Seeddel közös ’Who’s This’, vagy a Ciah-val elkövetett ’Open Close Lock’, mindkettő igazi energia-bomba. A dalszerű számok pedig egyértelműen az album gyöngyszemei. Deeizm és Fats duettje remek ötletnek bizonyult, mindketten a legjobb formájukat hozzák az ’All For You’-ban, míg Sense a ’9 Muses’-ben szövegel profin.

Az együttműködők sora szinte végtelen, de legtöbbet a kevésbé ismert Hellrazorral zenélt Lynx. Kettejük műve például a kakukktojásnak számító ’Time Machine’, ami elsőre egy átlagos drumstep számnak tűnik, de a finoman kidolgozott apró részletek és effektek megmentik attól, hogy a tucatbéz irányába sodródjon. Egészen más vizeken evez a két zenész a Suree vokáljával kiegészített jeges hangulatú ’First Winter’-ben, és megint más, klasszik dzsungeles területekre kalauzolnak a Kemo szövegelésével tarkított ’Back To The Jungle’-ban.

A közel 80 perces zenefolyam mindenkinek ajánlott, aki a sablonoktól mentes, előremutató drum&bass-t keresi, a 'Devil’s In The Detail' kétségkívül az egyik legértékesebb és legizgalmasabb album az idei mezőnyben.

Lynx - Devil's In The Detail (Detail, DETAILP001)
(kattints ide a belehallgatáshoz)

01. Lynx ft. Hellrazor - Without Warning
02. Lynx ft. Kemo, K Whitmarsh And Seed - Burn
03. Lynx ft. Hellrazor - Time Machine
04. Lynx ft. Sense - 9 Muses
05. Lynx ft. Hellrazor And Kemo - Back To The Jungle
06. Lynx ft. Seed And Fats - Revolutions
07. Lynx ft. Marcus Intalex And DRS - Jetlag
08. Lynx ft. Hellrazor - Blip Blop
09. Lynx ft. Hellrazor And Suree - First Winter
10. Lynx ft. Deeizm And Fats - All For You
11. Lynx - Playskool
12. Lynx ft. Hellrazor - Somethings Never Change
13. Lynx ft. Noisia And Seed - Who's This
14. Lynx ft. Ciah - Open Close Lock


Kitekintő:
Lynx - a DJ-k szerepe ma túl fontos
Lynx - kacsatánc
Detail Recordings
Lynx facebook
Lynx soundcloud
gergo, 2011.11.14