impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Fridge Fesztivál
@ Városligeti Műjégpálya, 2011.11.10
V.A.
Az idei Fridge fesztivál minden részletét akár az is tudhatta pontosan, aki nem mozdult ki otthonról. A fesztivál, illetve az esemény Facebook-falán valóságos poszt- és komment csaták dúltak, a nyílt anyázástól a dicséretekig minden lépcsőfokot felölelve.
„Fridge csalódás” néven facebook csoport is alakult, ahol mindenki megoszthatta bánatát; ennek ellenére csak 100 rajongó jött össze a napok alatt. Több kezdeti nehézség is adódott. A fesztivál bejáratánál például igazán elkelt volna egy-két wc-fülke, hiányuknak leginkább az események passzív elszenvedője, a Műcsarnok szenvedte kárát. Az érdekességek sorából mindenképpen ki kell emelni a kézről-kézre folyó jegykereskedelem hihetetlen mértékét is. A mindennapi bejárat előtti álldogálás alatt rengetegen akartak venni jegyet, vagy megszabadulni tőle. Az árak ennek megfelelően hasonló szórással repkedtek: van, aki féláron is megvált a jegyétől (előző este szétfagyott, avagy nem került be), és van, aki akár több ezer forintot is ráfizetett (profi jegyüzérek vagy mázlista amatőrök nagy örömére).

A fesztivál-nyitónap első zenei fellépője a Compact Disco volt. A nyitány mindenképpen jó választásnak bizonyult, hiszen az utánuk következő örökzöld Parov Stelar-ral nagyban megegyezik a közönségük. Parov Stelarnak amúgy Magyarországon egy nagyon hűséges rajongótábort sikerült összecsalogatnia, olyannyira, hogy sok embernek elég volt ez a húzónév a fesztiválra való kilátogatáshoz még annak ellenére is, hogy évente többször is megfordul felénk a banda.

Az egyes koncertek közötti pakolást és áthangolásokat felhasználva a parlagon maradt időben a nagyszínpadról a hórámpán zajló események közvetítése folyt, időnként sajnos túl vásári hangulatban. Szerencsére a koncertek kezdőidőpontját nagyjából betartották a rendezők és egyáltalán nem voltak nagyobb csúszások. Az este egyik fő attrakciójaként szereplő Scooterre nagyon ráérzett a közönség, a koncert után azonban számomra jött a hidegzuhany.

Mivel Palotai, Ludmilla és Andro gyakorlatilag tetszőleges időpontban elkapható a fővárosban, fájó pont volt, hogy a következő érdekes programig három órát kellett várni. A többórás várakozás, a kolbászfesztiválokhoz képest is kevés wc és a melegedők csekély száma Chase & Status és MC Rage kezdéséig eléggé lelohasztotta a hangulatot. Ám a legnagyobb problémára csak ezután derült fény: az Axe Party Aréna korlátozott befogadóképessége nem fértünk be mindannyian. A kint maradók csalódottan hazatérhettek, vagy kereshettek maguknak némileg alacsonyabb kategóriát képviselő programot (Dévényi Tibi bácsi).

A második nap a szervezők gyors reakciójának állított emléket. Az összes fennmaradó hely tele lett pakolva toitoi-jal, így ezzel már nem is volt több probléma a fesztivál maradék három napja alatt. Reggel a szervezők - ügyesen kihasználva az amúgy arra a napra eső, geek-es és nem geek-es körökben egyaránt ünnepként tisztelt 11/11/11-et egy Class FM-es Morning Show élő közvetítést szerveztek a Műjégpályára, ahol a műsor ideje alatt álomnyereményeket is haza lehetett vinni. Természetesen ez teljesen kihagyható programnak bizonyult, de amúgy eszméletlen tömeg gyűlt össze a munkanap reggel ellenére is, habár a látogatottságon az ingyenes belépés is segített.Az esti koncertsorozatot a nagyszínpadon a Freestylers vezette fel. Némi snowboard-közvetítés után következett az Infected Mushroom, ami sajnos a divatnak hódolva dubstepet is beleszőtt az amúgy melodikus koncertbe. A sokak által fájlalt partyaréna is bővítésre került a nap folyamán, így kis várakozás után nagyjából minden érdeklődő bejuthatott Naga & Beta, Umek, vagy éppenséggel Popof szettjére.

A pénteki snowboard-kvalifikáció és verseny után szombatra a sísport jutott. Arról sajnos nincs kimutatás, hogy hány ember jött ki (főleg) a sport, és hány a buli/zene miatt, mindenesetre minden nap elég nagy tömeg gyűlt össze a rámpánál is, nem csak este vette kezdetét a buli. Ráadásul rengeteg más program is volt, akár a kisebb gyermekeknek is, de szerencsére kevés partyszülőnek jutott eszébe a még felnőtteket is megviselő esti hidegbe kiráncigálni a kicsiket.

Zeneileg a szombat talán a legérdekesebb nap volt abból a szempontból, hogy egy nagyon kellemes Pendulum (Elhornet) dj-set és MC Verse fellépés után az Axe Party Arénában folytatódott a buli Redlighttal és Dread MC-vel. A fesztivál drum’n’bass / bass music kínálata lényegében ennyiben ki is merült erre a napra, ami nem meglepő a legkülönfélébb zenei ízléseknek való megfelelés igénye miatt. Ami Elhornetet illeti, az örök táncraperdítő klasszikusok mellett (’Fasten Your Seatbelts’, ’Tarantula’, stb.) sok anyag szólt a 2010-es ’Immersion’-ről is (’The Vulture’, ’Witchcraft’, ’The Island’). Redlight pedig lejátszotta a legfontosabb bass music himnuszok javát egy óra alatt (elég méltatlan időpontban, a line-up elején tíztől tizenegyig), a végén egy új, januárban az MTA Records-on kijövő ígéretes single-t is felmutatva. Az esti átvezetést Laserkraft és John Dahlback vállalták magukra, a hajnali Nick Warrent sajnos már nem sikerült elkapnom.

Az utolsó nap fő attrakciója a szintén aranytojást tojó tyúk Dub FX volt, aki kárpótolta a látogatókat az amúgy nem túl erős vasárnapi line up miatt. Olyan népszerű, ámde igencsak megosztó személyiségű zenészek kerültek a programba, mint például Fluor és Ganxsta Zolee. A nap és a fesztivál végén kellemetlen szájízt hagyott egy újabb szervezési incidens. A hirtelenjében meghirdetett, aztán hasonló gyorsasággal - technikai okokra hivatkozva - lefújt esti Palotai ráadásbulit többen is számon kérték a rendezőkön az esemény oldalán.

Összességében a Fridge egy teljesen vegyes fesztivál volt: pont, mire ráéreznél a zenére, elkezd lefagyni a kezed-lábad, aztán mikor elmennél melegedni, szembejön valami szimpatikus arc, és máris folytathatod tovább a bulit. Egy a biztos: a MEEX ráérzett a fesztivál szükségszerűségére (vagy legalább is jól alátámasztotta azt zene-sport termékkapcsolással), és az is biztos, hogy jövőre elmúlnak a kellemetlenséget okozó körülmények, és csak a biztosan felépített márka marad meg a látogatók fejében. Reméljük azonban, hogy nem válik a fesztivál állatorvosi lóvá, és a minőség győzedelmeskedik az árbevétel fontos, ámde embertelen arca felett.

Videó: fridge.hu
Fotók: facebook.com/fridgefestival
vlagy, 2011.12.08