impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
V.A.
Blood Pressure
Med School, 2012
A Hospital normális és stadionképtelen zenékért felelős testvére, a Med School 2006 óta igyekszik bemutatni a drum&bass elhanyagolt, kísérleti és mélyebb ágazatát, gyakran szinte teljesen ismeretlen producerek segítségével. Szokásos tavaszi válogatásuk is erről szól, a digitális verzión összesen 18 számmal vázolja a label, hogy milyen érdekes dolgokat lehet a drum&bass-ből kifacsarni mostanában. Forradalmi újításokra jobb, ha nem számít senki.
Bár fejére állítani nem fogja a stílust a ’Blood Pressure’, akad benne néhány egészen ötletes megoldás, melyek közül kiemelkedik például a ’Feels Like’. A Mutated Forms duónak a Grid-nél is volt nemrég egy remek húzása (’Wastegash / Duct Taped’), ott a jump-up határait feszegették ügyesen, itt pedig a broken beat / hip-hop ritmusvilágát és a post-dubstepre jellemző keserédesen szaggatott vokálfoszlányokat a dnb-vel ütköztetve hoznak létre egy sokadik hallgatásra sem unalmas hibridet. Az ausztrál Royalston is bizonyította egy korábbi lemezével, hogy szívesen tér el a fősodortól. Az általa kreált ’Carnivore’-ban az előzőekhez hasonló módon a tech-stepes lendület és annak készlettára találkozik a glitch zaklatott és nyakatekert megoldásaival. Izgalmas még például Blu Mar Ten-ék majdnem dobnélküli, ambientbe hajló ötperces intro-szerűsége, vagy a ’Red Rhythm’, melynek nyugtalan dobképletét és basszusait három friss arc, Lung, Joe Syntax és eleven8 prezentálja.

Az LP nagy részét olyan zenék képezik, melyeknek hallgatása közben olyasmi gondolat formálódik meg az ember fejében, hogy a Good Looking nagyjából itt tartana, ha nem lenne gyakorlatilag egy (tetsz)halott kiadó. A címke atmoszférikus és könnyed stílusához jól passzol többek közt Bop, Stickman és Synkro, illetve a ’Sense Of Being’-gel első komolyabb megjelenésüket jegyző Twothirds és Badapple műve. A dalban egy ugyancsak ismeretlen vokalista, Veela varázsol különleges hangulatot, az egyik legszebb darabja az anyagnak. Az album non-dnb számai is felfűzhetőek erre a láncra: bár a tempó lassabb, a főleg garage-hatással rendelkező Submerse, eleven8 és Barefoot trackek szintén a relaxáláshoz ideális dallamvilággal színesítik tovább a felhozatalt.

Annak ellenére, hogy található néhány roller is rajta, elmondható, hogy a ’Blood Pressure’ összeállításánál nem a táncolhatósági-faktor döntött, és talán az sem volt elsődleges szempont, hogy minden szám rendkívül karakteres legyen, jól elkülönüljön a többitől. Ezek miatt főleg otthoni hallgatásra, háttérzenének ajánlott a Med School 27-es sorszámú megjelenése. Ideális azoknak, akik néhány szürkébb, de minőségi zenével szeretnék a vérnyomásukat alacsony szinten tartani másfél órán át.Kitekintő:
Med School Music homepage
gergo, 2012.03.21