impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Pennygiles - a minták megszállottja
Napjaink tehetségektől nyüzsgő drum and bass életében szinte minden héten felfigyelhetünk valakire, akinek nagy jövőt lehet jósolni. Sokakról bebizonyosodik, hogy csak fellángolásként tekinthetünk rájuk, mások pedig a hatalmas kapcsolatrendszerüknek köszönhetik, hogy a figyelem középpontjába kerülnek. Aztán vannak, akik a hozzáállásuk, egyediségük és kitartásuk révén közelednek a nagy lehetőség felé. Ilyen ember Pennygiles is, akit Wales-ben cseperedve itatott át a zene szeretete és aki rövid időn belül a liquid hangzás fiatal zászlóvivője lehet.
Hogyan született a neved?

Ez egy jó kérdés! Már nem is emlékszem rá, mikor kezdtem el használni, de úgy rémlik, egy hosszú napon voltam túl a stúdióban és mindenféle neveken agyalgattam. Lényegében nem is jelent semmit.. Olyat akartam, ami sok jelentéssel bír a személyiségemet illetően, de úgy tűnik, hogy a Pennygiles rám ragadt. Amúgy más projekteket más aliasszal pörgettem.

Hogyan indult a pályafutásod? Rögtön a drum & bass-szel kezdtél, vagy valami mást is csináltál előtte?

Először DJ-zni kezdtem el 16 éves korom körül, amikor befejeztem az általános iskolát (nálunk két évvel később fejeződik be a suli, mint nálatok). Kb. két évig csináltam, aztán egyszer csak mintha egy bogár csípett volna meg, elkezdtem írni a saját dolgaimat. Mindenféle stílusban kipróbáltam magam. Ha belegondolok, ez jó volt arra, hogy megértsem a stílusokat, a közöttük rejlő különbségeket, ezen tapasztalataim egy részét a drum and bass zenéim kidolgozásakor is fel tudom használni.

Számaidból árad a zeneiség, bátran használhatjuk rájuk a lélekkel teli jelzőt. Van tapasztalatod klasszikus hangszerekkel?

Az egyetlen, amihez értek, az a dob. Mindig meg akartam tanulni valami mást is, de kamaszként nagyon türelmetlen voltam. Szerintem a zenéimben összeadódik a lélekkel teli érzés a zeneiséggel és a kielégítetlen kíváncsisággal.Kik a példaképeid? Kinek a zenéje van rád hatással?

Ó, hát ez nyilvánvaló: Calibre, St. Files, Makoto… Aki azonban a legnagyobb befolyással volt rám és folyamatosan nyomott előre, az az ismert house producer, Sonny Wharton. A helyi lemezboltban dolgozott és rengeteget köszönhetek neki. És persze meg kell említenem Moodymann és Derrick May nevét is. Imádom a zenei felfogásukat.

Mit gondolsz napjaink drum & bass szcénájáról? Elég forró, nemde?

Az biztos! Imádom, hogy mennyire tartalmas és sokszínű. Ráadásul nagyon jó a nemzetközi kapcsolatrendszere is.

Több zenédet ingyenesen letölthetővé tetted Soundcloud oldaladon. Ez jó lehetőség arra, hogy kicsit megismertesd magad az emberekkel. Napjainkban azonban rengeteg producer vár a „nagy lehetőségre”. Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy valaki ismert előadó lehessen?

Valóban sok fiatal vár a kiugrási esélyre. A szomorú igazság az, hogy sokan vannak közöttük, akik megérdemelnék, de sosem kapják meg ezt a bizonyos lehetőséget. Úgy gondolom, az ismertté váláshoz sok önpromó és marketingtehetség kell. Ahhoz azonban, hogy tiszteljenek is, minél több egyedi ötlet, idő, erőfeszítés és egyenes hozzáállás szükségeltetik. Ha az emberek meglátják az egyediséget, remélhetőleg „felkapnak”. Szerintem a kulcs a türelem.

Ha már szóba került a türelem, ’Au Revoir Blackbird!’ című zenédet egy nagy múltú kiadó, a Good Looking tervezi megjelentetni. A szám már vagy egy éve vár kiadásra, de eddig még nem jelent meg. Mennyire nehéz visszatartani a munkáidat és várni, hogy történjen valami?

A zenéd visszatartása elég frusztráló tud lenni, különösen, ha egy olyanról van szó, ami a kitörési lehetőséget jelentheti. Nagyon remélem, hogy az említett szám hamarosan napvilágot lát. Nehezen tudnám a számot sokáig visszatartani a nagyközönségtől. Nem is lenne túl igazságos, hiszen nem azért ölök bele annyi időt a zenélésbe, hogy aztán a végeredménytől megfosszam a hallgatóságot.

Eddigi megjelenéseid digitális formátumban kerültek az internetes üzletekbe, hamarosan azonban a boltok polcaira kerül első vinil release-ed is. Miről van szó pontosan? Milyen érzés tudni, hogy hamarosan kapható lesz az első fekete korongod?

Nagyon izgatott vagyok! Amúgy ez egy kollab lesz, ami nemrég készült el. A Roygreen & Protone duó egyik tagja, Thomas volt a partnerem. A szám címe ’Entity’ és a Fokuz és Triple Vision alá tartozó SMPTM kiadónál jön majd ki. Egyébként madarat lehetne velem fogatni, hiszen a vinil megjelenés az egyik olyan dolog, amelyre egy fiatal producer igazán vágyik.

Az utóbbi időkben az MC-k és vokalisták újabb „aranykorát” éljük. Te is tervezel közös munkát velük?

Most is együtt dolgozok egy énekes hölggyel, valami soulful dolgon gondolkodunk. Ezen kívül - csakúgy, mint Calibre - én magam is felénekelgetek ezt-azt. Elég ijesztő dolog a saját hangodat beletenni a számokba (nevet). Egyébként szeretnék még több vokalistával együtt dolgozni. Jó kis hangszerként tudnak szerepelni, ha minden jól működik.A hangmintáidnak köszönhetően elég egyedi hangzást sikerült kialakítanod. Honnan szerzed az alapanyagot?

Mindenhonnan. Mindent mintázok, amit csak találok. Nagyon szeretek vinilekből vagdosni. Rengeteg hangom van lélekhez szóló lemezekről a 60-as évektől a 90-es évekig. De tényleg mindenre éhes vagyok a régi technótól a homályos Forma 1-es hangokig. Rengeteg időt töltök mintázással, és sokszor már közben kialakul a fejemben, hogy az adott hangnak mi lesz a szerepe.

Hogyan írnád le a hangzásodat?

Anélkül, hogy elcsépelten hangzana? Lélekkeresés. Érzelmeket kutatok a zenékkel. Ott, ahonnan én jövök, az embernek rengeteg ideje van gondolkodni. (nevet)

Miért, honnan származol?

Egy nagyon kicsi, Newtown nevű városból, Wales közepéből.

Sosem gondoltál rá, hogy nagyobb helyre költözz? Szakmai szempontból sem lenne értelmetlen dolog.

Teljesen igazad van, nagyon szeretnék egy nagyobb városba költözni, de az a helyzet, hogy a környékünkön elég nehéz munkához jutni, így a dobbantáshoz szükséges pénzügyi alap megszerzése is lassan megy.

Walesi srácként biztosan szereted a rögbit. Eltaláltam?

El bizony! A rögbi az én sportom! Mielőtt komolyan elkezdtem volna a zenével foglalkozni, a 19 év alattiak válogatottjában is szerepeltem.

Mit csinálsz, amikor nem zenélsz?

Szeretem a művészeteket, emellett rendszeresen nézem a The Walking Dead című sorozatot és hangmintákra vadászok, mintha teljes munkaidőben csinálnám!

Árulj el néhány dolgot a megjelenés előtt álló zenéidről. Kikkel dolgozol együtt mostanság?

Lesz egy digitális EP-m a Liquid DNB kiadónál, ezen a ’Momentary Switch’ és az ’Attack of the Jazzy Goth’ lesz rajta. Aztán jön majd a korábban már említett vinil Roy Green & Protone-nal. Egyébként elég termelékenyek vagyunk, tehát nem kizárt, hogy lesznek még közös megjelenéseink. Számítani lehet egy Inform Records single-re a ’Rhodes Adrift’-tel. Nekiláttunk a stúdiózásnak Mr. Joseph-fel. A Sevinnel nemrég elkészült trekknek is keresünk egy kiadót, és remélem, hogy az általam nagyrabecsült Heavy1-nal közös munkának is lesz kézzel fogható eredménye.

Kitekintő:
Pennygiles Soundcloud
Pennygiles Facebook

IPC Mix .58 - Pennygiles

L.A.S., 2012.03.29