impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Velocity - Zinc volt rám a legnagyobb hatással
Lágy, olykor melankolikus, máskor forró nyári napokat idéző dallamok, kellemesen búgó bassline-ok, megállíthatatlannak tűnő amenek. Így lehetne talán legjobban jellemezni következő interjúalanyunk stílusát. A Velocity névre hallgató fiatalember Tokió városából hirdeti, hogy a liqiud funk él és virul.
Elég friss arc vagy a drum&bass szcénában, mesélj pár szóban magadról, mivel foglalkozol, hol élsz stb.

Velocity vagyok Tokióból, drum&bass dj és producer. Igazából már nagyjából tíz éve tevékenykedem a szcénában, de megjelenésekkel viszonylag későn jelentkeztem (bár jó ideje van neki is szignózott zenéje a Danny Wheeler vezette W10 Recordsnál, ami azóta sem jelent meg - a szerk.).

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a drum and bass-szel, kik voltak nagy hatással rád?

Azt hiszem 2000 elején kerültem kapcsolatba először a drum&bass-szel, mikor láttam DJ Krustot zenélni. Mint DJ, Zinc volt rám a legnagyobb hatással.

Nagyon kevés információ jut el Európába a Japán drum&bass-ről. Mennyire pörög ott a stílus jelenleg? Mik az aktuális történések arra?

A japán drum&bass szcéna már egészen hosszú múltra tekinthet vissza. A kilencvenes évek közepén indult egy ”Drum&Bass Sessions” névre hallgató parti sorozat, ami még ma is aktív. Ezen kívül vannak japán producerek, akik a tengerentúlon próbálnak szerencsét. Én a Makoto által jegyzett ”Human Elements” parti sorozatban tevékenykedem jelenleg.Ha jól tudom te vagy az A&R menedzsere is a Makoto vezette HE címkének. Milyen feladatokat kell ellátnod ebben a posztban?

Igen. Pontosabban a HE:DIGITAL-nak. A legfőbb feladatunk az, hogy felkutassuk a minőségi drum&bass produkciókat, és megosszuk azokat a világgal. Az én feladatom a címkén belül úgymond kijelölni a jövőbeni utat, és a szerződésekkel is én foglalkozom.

Mik a kiadó tervei 2012-re?

Sajnos nem tudok most részletekkel szolgálni, de annyit elárulhatok, hogy hamarosan várható egy megjelenés tőlem. De az én számaim mellett további Makoto szerzemények is készülőben vannak.

Tavaly decemberben jelent meg az első saját EP-d, a Concentration, mesélj róla egy kicsit azoknak, akik esetleg még nem találkoztak vele! Milyenek az eddigi visszajelzések?

Ez az EP nagyszerű lehetőség volt nekem arra, hogy a szcénával megismertessem magam. Megtiszteltetésnek vettem, hogy olyan helyekről kaptam támogatást, mint a BBC 1xtra és a Ministry Of Sound rádiók, ahol játszották a zenéimet. Azt gondolom a számaim leginkább a lágyabb, dallamosabb kategóriába sorolhatóak. Biztos vagyok abban, hogy ezzel az EP-vel teljes mértékben ki tudtam fejezni a zenei irányultságomat a drum&bass-ben. Köszönettel tartozom Makotonak, a kiadó tulajdonosának, Key Mc-nek, akitől a munkálatok során mindig sok támogatást kaptam, és Hiro-nak, aki a borítót tervezte.

Mit várhatunk tőled a jövőben? Hangzásban eléggé közel állsz Makotohoz, várható esetleg tőled is némi kikacsintás más stílusok irányába, hasonlóképp a Souled Out-hoz?

Azt gondolom általában olyan zenéket írok, amilyeneket akarok írni. Lehet lágyabb vagy mélyebb, lehet, hogy nem is drum&bass lesz belőle…(nevet) de én továbbra is drum&bass-t akarok írni.

Hogyan fogsz neki a zeneírásnak? Az EP alapján úgy tűnik, hogy központi szerepe van nálad a zongorának és a funk mintáknak, velük szoktad kezdeni a zenék írását?

Tulajdonképpen először a dallam készül el. Majd utána elkezdek hozzá illő dobokat és basszusok írni. Van, hogy saját magamnak játszom fel a billentyűket, van, hogy mintákat használok. De a lényeg, hogy azt akarom visszaadni a zenémmel, ami eredetileg az inspirációt adta, ami a fejemben van, az érzéseimet.

Kik mostanában a kedvenc producereid és miért? Láthatunk egy aktuális top 10-et?

Jelen pillanatban Pennygiles, Loz Contreras, és Dj Chap a kedvenceim. Itthon Japánban pedig jó barátaim Ena és Heavy 1. Az aktuális kedvencek pedig a következők:

01. Velocity - Lunar Prospector
02. Makoto - Girl Im Comin Back 2 U (Random Movement Remix)
03. DJ Chap - Inna Streets
04. Dave Owen - Short Sighted
05. Paul SG & Jay Rome - Supersticious
06. Marky & S.P.Y - Ultra Nova
07. Pennysiles - Au Revoir Blackbird
08. Klimax & Liam Motive - Smile In The Future
09. Heavy1 & Pete Fine - The Thought Police
10. Key & Velocity - Glacial Epoch


A legfrisebb IPC mixünk elkövetője te vagy, mire számíthat a hallgató?

Az új IPC Mix elkészítésekor, mint általában a saját és barátaim számait használtam fel. Nagyon köszönöm az érdeklődést, további infokért látogassatok el az alábbi elérhetőségek valamelyikére és figyeljétek a következő megjelenésemet!

Kitekintő:
Velocity facebook
Velocity soundcloud

IPC Mix .59 - Velocity

Laszlo, 2012.04.17