impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Bladerunnaz pres. Fresh & Vegas
@ Vigadó Étterem, 2000.11.18
Fresh+Vegas. Destroyerz. Safair+Bal+Ozon+Quest. Palotai
fresh+vegasHa tél, akkor Bad Company immár harmadik alkalommal. Mindenki kijelenti, hogy nem nagy dj-k, tinidiszkó, lejárt lemez, de azért azt is hozzáteszik, hogy érdemes őket megnézni, mert olyan lemezeket fognak felrakni, amiktől sok dj palántának elkezd csurogni a pisi a lába szárán. Ők a reszelős dnb sztárfigurái.
Még a rádióban hallgattam a 60 Hertz különkiadást, amikor érkeztek a hírek, hogy a Vigadó dugig van. Éljen. Aztán megközelítettük az objektumot és megkönnyebbülten tapasztaltuk, hogy nincs heringeffektus; bár a tánctér dugig volt, de el lehetett férni. Viszont a ruhatár megtelt, de a hétvégém a "ruhatár" jegyében telt, úgyhogy már fel sem bosszantott. Itt legalább azt mondták, hogy megtelt, nem úgy, mint előző nap egy másik helyen, ahol a ruhatáros azt hitte, hogy hatalmat adtak a kezébe és ilyeneket osztott: "Van hely, de nem veszem be a kabátotokat." Akkor vegyél be mást...

A fő attrakció előtt Safair, Bal, Ozon pakolt a tőlük megszokott stílusban és színvonalon. Az este legjobb mixeit talán ekkor hallhatta a nagyérdemű, ment is a tánc rendesen. Ozon feltette a Pulverize-t szettjük vége felé, aztán úgy fél 2 tájt, megérkezett a két főszereplő.

Fresh és Vegas úgy vonultak be, mint egy boygroup tagjai. Fresh szőkített hajjal, vastag kötött garbóban felette hosszú fekete 'ávós' bőrkabát, mindezt a 80 fokos Vigadóban. Ahogy körbenéztem láttam néhány kisbolygó méretű női pupillát, ahogy epekedve fókuszálnak rá. A teátrális bejövetel után egy kis hangulatfokozó csend, aztán beindult a gyorsvonat. Közönség természetesen a plafonon, havajingek rázzák, tombolda.

Jó sok klasszikus Bad Company darabot tettek fel, 'Nine', 'Pulse2000', '4 Days'. A Digital Nation-ről is pörgött jó pár szám, 'Infinity', 'Navajo', 'Breathe', 'Son of Nitrous', 'Night Train'. Mindezek mellett jó sok egyéb is felcsendült, dubok tömkelege (köztük egy csomó saját szerzemény, mint pl. a 'Believe' és a 'Spider', amit eddig még nem igazán hallhattunk), egy-két ismertebb, mint Optical 'French Kiss' átirata, J Majik - 'The Lizard' és Andy C & Shimon - 'Skirmish' (benne a Scooby Doo rajzfilm főcíméből a "szellemhang").

Nagy reccsentés volt még a reszelés közben az egyik szám kiállásaiban, a minden metálos kedvenc Depeche Mode számából kölcsönzött "Enjoy The Silence" sample. Mint megtudtam, ez Bad Company (nekem már örökre azok maradnak) - The Voice. Egy másik szigorú zene a Twilight Zone című sorozat főcímzenéjének idegtépő alaptémáját vette kölcsön. Ennek többszöri rewind volt a jutalma.

Azonban képesek voltak előhúzni olyan régebbi darabot is, mint a Souljah - Fade 2 Black. Ezt leszámítva nem volt jellemző az amen pressure, inkább a 2step drum and bass dominált, de hát nem is vártunk mást. Zúztak és láthatóan ők is élvezték. Végig vigyorogva pakoltak, néha komolyan az az érzésem támadt, hogy előre begyakoroltak pózokat is. Állnak egymás mellett, kicsit előredőlve, jobb kezek a keverőn matatnak, kiállás, zene beindul, vad bólogatásba kezdenek.

Ha a Bad Company csinálna klippeket, mondjuk stílusosan a 'Breathe' című számból, akkor ők lehetnének a következő Prodigy. Bálványozza őket a nép, Fresh és Vegas szerepelhetne a Bravo-ban, lenne kihajthatós poszter is. Ettől még tényleg jó zenéket hoztak, bár Fresh például ilyen dj teljesítménnyel nem tudná letenni az OSZK vizsgát sem.

Volt, hogy a rewindot is elrontotta, az elején meg feltolta a hangerőt, ezzel a mozdulattal el is barmolt valamit, mert hirtelen elkussolt minden. Több rewindot nyomtak, mint jó mixet ez nem volt túl jó húzásuk, aztán bevetették a tűlekapásos mutatványukat is, ez egy kicsit sok volt már talán, de hát mindig ezt csinálják. Szinte minden második számot visszatekertek, néhány tágra nyílt szemű ember komoly pszichés sérüléseket szenvedhetett...

A szettjük viszont iránymutató volt. A jungle - amen utálók örülhettek, mert a másik irányt vázolták fel. Már már techno hangzásvilág, szinte 4/4-ig csupaszított alig breakbeat(?).

Jó két óra pusztítás után átadták a terepet Palotai faternak, aki új kék pólójában megkezdte szokásos tevékenységét, azaz vitte tovább a két popsztár vonalát. Egyszer csak csatlakozott hozzá egy pár mix erejéig SP is aki a 'Specialist'-tel büntetett, miközben láthatóan nagyon élvezte, hogy ennyi embernek rakhat fel, vigyorgott meg varázsolt közben. Aztán beszállt Safair is, sőt később Fresh is kedvet kapott még egy kicsit, úgyhogy visszaállt a pultba vigyorogni még egy órát körülbelül, teljesen be volt bolondulva. Hála isten a sördobálásból nem csinálunk tradíciót, most kézben vitték nekik a poharakat az emberek.

A partizók lankadatlanul nyomták, hajnalban is tele volt a tánctér zsúfolásig, épp ezért nem esett túl jól, hogy fél 7 tájt felkapcsolták a villanyokat és kitessékelték a szekusok az embereket. Nem voltak udvariatlanok, csak éppen senki nem gondolta, hogy ilyen hamar véget ér a mulatság.

Jó hangulatú party, jókedvű emberekkel, jókedvű dj-kkel, akik bár nem állnak mixelésügyileg a helyzet magaslatán, viszont mindig öröm hallani, hogy mit rejt a táskájuk. Gondolom nem ez az este volt az utolsó, hogy nálunk jártak. Kíváncsi lennék, hogy a Digital Nation kru live actként mit művel, jó lenne azt is látni majd valamikor.

Galéria: www.drumandbass.hu/fres+vegas/ (fotó: she, c, ib)
Insay fotói: www.organic.hu/~insay/f+v/
valdi, 2000.11.20

Hozzászólások a cikkhez
lajaaa 2003.-0.6-. 20: 0
van nekem egy ien videom ->>>11190088.mpg van meg valakinek hasonlo fajta dolga ? vagy esetleg valami hagos cucc ?:)))) ... jana fresh annyit nem jacchatott iden :(
Sumi 2001.-0.1-. 24: 2
Ez volt eddig a leg zúzósabb party, köszi Micus /de csak duplán/
yokohama 2001.-0.1-. 11: 1
EEEen mmmeeeegg mmmiiinnddiiiggg nnneeemmm hhheevveeerrttteeemm kkiiiiii!!!!

nem veletlenul itt a legnagyobb a hozzaszolasok szama....
nooee 2000.-1.2-. 15: 2
Hi Hendrik! Was glaubst du? Wie war es? Der/die /das Party? Ich glaube, dass es war fantastisch!!!! Schreib zurück, wenn du kannst!:nooee@freemail.hu

Tschüs: nooee
Hendriks 2000.-1.2-. 14: 1
Hello hungarian Drum and Bass lovers! Greetings from germany. Looking for contacs in hungary. Feel free to write me. Sorry, but my hungarian is too bad!!!
BIG UP!!! Hendriks
angyalka 2000.-1.2-. 12: 1
ESZMELETLENUL JO BULI VOLT.SZERINTEM MEG MOST SEM HEVERTEM KI:)!
y4k 2000.-1.2-. 10: 2
szia PiRi! Gondoltam írok neked, mert a neo meg a ivor már nagyon unalmasak, de sajnos most nem tudok többet írni, majd talán máskor
Neo 2000.-1.2-. 09: 1
Hi ! Látom az elmúlt 1 hétben sokan írtak!!!
Szia Zsuska! Ha a partyról van szó az sosincsen megkésve!
Simon 2000.-1.2-. 08: 1
Üdv mindenkinek!!
Zsuska 2000.-1.2-. 02: 1
Kicsit megkésve, de még mindig a parti lázában égve: fantasztikus volt! Eddig a februári szintén Vigadós Matrix volt az etalon dnb összejövetel, de ez még azt is túlszárnyalta. Nem keverés tekintetében, mert itt egy kicsit túlhúzták az agyamat, de ilyen zenére vágytam... A mosoly egész este az arcukon, hogy nem bírtak lekattani a zenélésről, óriás respekt mindenkinek. Mindenkinek, mert nem sok partin tapasztaltam, hogy zárásig ilyen sokat lettek volna. Remélem Lee is hasonló keretek között fog zajlani, és minnél előbb BC-t nekünk!!
Brazil 2000.-1.2-. 02: 1
Na a kisgyermekek yol kiélték magukat!
Asszem a gyerek a partykon topic az ilyenek miatt kezdődött..
valdi 2000.-1.2-. 01: 2
de te most nem levelezel. az nem igy nez ki. inkabb irjal be egy mailcimet a neved ala, ha levelezni akarsz akarkivel.
ez egy forum es nem hiszem, hogy azon a 4 - 5 emberen kivul aki most ide firkal, vagyis rajtatok kivul erdekel akarkit is, hogy holnap kivel mentek a marximba.
nem lenne baj, ha internetes kalandozasai elott mindenki egy kicsit korbenezne, hogy mik a szokasok, mit illik es mit nem. meg ha kicsit visszafogottabban fogalmazna mindenki es nem azt frocsogne amit elso felindulasaban gondol. koszi
Neo 2000.-1.2-. 01: 2
Na mindegy akkor leszállok! Jó éjt Piri! Neked is Valdi! Holnap találkozunk!!!!
Neo 2000.-1.2-. 01: 2
Valdi ne legyél már bunkó! Most miért nem közlöd le amiket írunk?4
Neo 2000.-1.2-. 01: 2
Szerintem amúgy KURVA jó volt a party! És szerintetek?

Most nem értem Valdi, hogy mi a bajod úgyis már mindenki kitárgyalta ezt a partyt!
De ha valaki szeretne még erről a témáról írni valamit, akkor szívesen levelezek vele erről!!!
PiRi 2000.-1.2-. 01: 2
Neo! nem kéne nekem egy sms-t küldeni?????????????????????
valdi 2000.-1.2-. 01: 2
javasolnek valami webes vagy nem webes chatet a tovabbiak megbeszelesere. ez nem erre valo. offtopic generator
Neo 2000.-1.2-. 01: 2
OK Ben! Már én is rájöttem, hogy ez egy gyerekes dolog volt!
És most már csak a Pirinek és a partyknak élek!!
BEN 2000.-1.2-. 01: 2
Labirintus után nem szeretnék hallani erről a koros dologról!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Da 2000.-1.2-. 01: 2
Hi Piri! Igen ismerem őket! A monogramom egyébként Á.N.!