impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Airbag Night - Klute
@ Naphall, Hajógyári sziget, 2001.12.08
Klute, Longman, Bratwa, Sil, Skeam, 6. Sebesség
klute lemezezRég vártam ennyire bulit, mint a 3rd G és az Airbag újabb közös szervezését. Indokaim meggyőzőek, hiszen az utóbbi idők egyik legizgalmasabb producere, Klute mutatta meg Dj tudását és a feltett zenéken keresztül remek ízlését is.
A bejutás viszonylag zökkenőmentesen zajlott, de mínusz sokban a viszonylag épp elég ahhoz, hogy megfagyjon az ember. Aztán a következő stáció a ruhatár, ahol kicsit még küzdeni kell, mielőtt az ember hozzájut a jól megérdemelt szombati bulijához.

A warm up ezúttal tehát olvasztást jelentett, de az időben érkezők jól jártak a hosszú kihagyás után visszatérő Sillel. Statikkal közös mixkazettájukhoz képest zenei világa igen sokat változott, leginkább úgymond "mélyült" mostanában. Azon ritka alkalmak egyike volt ez, amikor olyan felvezető szettet hallhattam, amilyet definíció szerint elképzelek. Calibre albumának gyöngyszemei és Agent Black 'Feel Good'-ja jól jellemzi a felhozatalt, amivel Sil hamar bólogatásra késztette a jelenlévőket.

jé, forog a lemezLongman és Bratwa szokásos partiszintjüket hozták, sok sok technoid hangzású zenével, köztük az elmaradhatatlan magyar dolgok, amiket vitathatatlanul ők kezdtek el "divatba hozni", úttörő tevékenységükért hatalmas alászolgája jár nekik. SKC darabok és a most már - Kemal és Trace után - Ed Rush által is favorizált My House remix kihagyhatatlan az Airbagnél. Ezeken kívül azt is megszokhattuk, hogy mindig vadiúj, friss darabokat mutatnak, most például Stratus Get Hype-ja vagy Rascal & Klone Delta9-ja izzította a táncteret, az újdonsült Killer Hertz kiadótol. Az egyik legkirályabb zene talán Technical Itch Stack számának Hive remixe volt (Hive-ra és az USA-ra egyre jobban kell figyelni). A párossal kapcsolatban egyetlen kritikai észrevételem van, nekem úgy tűnik, hogy elsodorja őket a party lendülete és folyamatosan pakolják egymásra az ütősebbnél ütősebb technós zenéket, ami így - kis szusszanók, más ütemű, hangulatú zenék nélkül - egy idő után baromira egyhangú és a sok jó zene egyszerűen egybefolyik, nem üt annyira. Természetesen voltak másmilyen zenék is (Calibre - Fire & Water - ez de jó), de talán több is lehetett volna belőlük, persze ez csak az én kis zsörtölődésem, remélem elnézitek. Zárásképpen Bratwa "felkonferálta" Klute-ot a Splendorral , hogy aztán átadják a terepet viking harcos kinézetű, ám szelíd tekintetű hősünknek.

klute @ decksKlute egy szerény mosollyal az arcán, átvette az irányítást. Előrebocsátom elfogult vagyok vele szemben egyfelől produceri tevékenysége miatt, másfelől azért, mert Klute emberileg is nagyon pozitív figura. Nem beszélve arról, hogy a buli előtt két rádióban is megfordult és a három szett szinte tökéletesen különbözik egymástól hangulatban és számok tekintetében. A Parában dzsungeles - odacsapós, az Esten likvides a bulin pedig partizós szettel állt elő, amibe sok minden belefért.

A kezdő zene témát sokszor kitárgyaltuk, nem mindegy mivel indít a tisztelt vendég. Klute egy saját zenével oldotta meg, amit már hallhattunk Dphie mixében is, ez a Stay With Me. Jellemzően Klute hangzás, finom stringek és vokál, tényleg érezni lehetett, hogy jó zenéket várhatunk a továbbiakban. A hangrendszer is remekül citerált, panasz nem lehetett rá.

Ha most egy belemagyarázos elemzést akarnék, akkor azt mondanám, hogy a három órát Klute három részre szedte, amit három rewind határozott meg (így volt belőle összesen öt). Az első utazós, új zenés rollerkedős órában, amelyben Calibre egy (vagy több?) új, az eddigiekhez képest meglepően húzós zenéje, a hipnotikus Traffico (Klute saját) meg sok minden más helyet kapott a Total Science Squash-sát húzta vissza, a nyugodt mozdulatokkal dolgozó Dj.

son of kridianAz agybaszós, durvulósabb órában a Posesssion Kemal & Rob Data remixre esett a választás, pedig lett volna még mire. Hiszen volt Encrypter, Plan B és még egy Kemal szám, jópár más zenével, Hive & Echo a Catalysttal, több C4C (a Timestopper basszusát nem hallani, érezni lehetett), a kanadai Dune Robot Rockja és előkerült egy nagyszerű tavalyi zene is, Optical és Trace Kridianját porolta le Klute. De mennyire odaillően! Volt még egy Pulse rewind is, erről nem beszélünk, annál inkább a tramen őrület Cujóról, Hive és Juju prezentálásában. A záró szakasz Klute szettjében a jungle riddimé volt, többek között Total Science, Digital és Dillinja közreműködéssel. Szintén előkerült egy tavalyi zene, a felére csökkent számú Source Directtől a nem éppen udvarias című Yo Bitch! forgott, rewinddal megbolondítva. Zárásként a Moving Fusion franciás intrójú Thunderballja mennydörgött, amin szintén húzott egyet visszafelé Szőke Szakáll. Ezzel búcsúzott Klute, aki szerény véleményem szerint az év egyik legjobb szettjét produkálta, technikára, szelekcióra és hangulatra nézve is.

skeam a pultbanA RAMM035-ösre már Skeam rakhatott válaszzenét, ő vette át a hangulatfelelős pozicióját. A korán érkezés megtette hatását, ekkora úrrá lett a fáradtság, így róla már nem tudnék érdemben nyilatkozni, mindenesetre a tánctér nem nagyon akart kiürülni. Innentől már csak mások elmondása alapján tudok írni: Skeamhez csatlakozott mczni Mango és Busa és a vége felé Sil is visszatért a pultba levezetésképp. Végül elismerésem a szegedi 6. sebességnek, akik a folyosón uralkodó áldatlan állapotok (hideg, a pult előtt elhelyezett ruhatár) ellenére becsülettel végignyomták az estét és szórakoztatták a fáradtabbakat.

Nagyon jól sikerült estét könyvelhet el az Airbag és a 3rd Generation, az eddigi legjobb közös bulijukat. Klute szettje pedig minimum top3-ban van az idei vendégekkel összemérve.

Party-fotók az Airbag oldalán
>> A cikkhez tartozó galéria
Megkérdeztük Ti mit gondoltok a buliról.
>> Tessék a válaszok.
valdi + ib, 2001.12.16

Hozzászólások a cikkhez
O-T 2002.-0.1-. 04: 1
Harald Jack:
Vedd meg a Knowledge magazint és megtudod.
plastik02 2001.-1.2-. 25: 1
she:rosszul!
Harald Jack 2001.-1.2-. 19: 0
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, a partyn megkérdezett emberek közül egy csomóan EZ Rollers-t emlegettek. Hogy is van ez? Én nem hallottam róla, de nagyon érdekelne hogy hol mikor stb.
Ha valaki tud infokat írjon mán ide be....
Amúgy a party királyság volt, nem is gondoltam volna, hogy a zene- és cigaretta (ehe ehe) készítés egyszerre is megy..... Klute ezt is bemutatta nekünk... Csak gratulálni tudok!!
monkeystyle 2001.-1.2-. 18: 1
hát yes.
de a közönség választ.
ha neki úgy tűnt...
akkor az úgy is van. ez sztem az egyik legkeservesebb szabály a művészet -bármiféle is- felé haladás útján.
Bratwa 2001.-1.2-. 17: 2
marczi - szerinted a Sticky Fingers az micsoda?

technoid stormer?
synthetic sister 2001.-1.2-. 17: 1
plastik:
rosszul gondolom, h nem gondolkozol mielott irsz?
plastik02 2001.-1.2-. 17: 1
rosszul gondolom ha azt feltételezem,hogy a megkérdezettek véleményéhez kicsit "hozzá raktatok"?vagy tényleg ennyi faszságot beszéltek?
marczi 2001.-1.2-. 17: 1
klute: így kell ezt csinálni! mondjuk nekem inkább a szett első fele tetszett: akkor volt igazán eklektikus, mindent mindenre, jungle-liquid-technoid-klute... kár hogy nem folytatta ezt végig (biztos csak a punk gyökerek miatt kezdett el zúzni..). nem baj, azért élveztem végig.

airbag: az elején tényleg jó volt, az a baj hogy a végén egy órán át csak techno ment... ha egyetlenegy bármilyen más számot beszúrtatok volna oda, kb 50%ot javult volna a szett szerintem...

ettől függetlenül az egyik legjobb idei buli volt, bohócok is alulreprezentálták magukat.
monkeystyle 2001.-1.2-. 17: 1
huh az a winterhawai srác nem semmi..
ekkora vigyort
:)
valdi 2001.-1.2-. 17: 0
sajnalom is. foleg azt a blame szamot, amit mondott brat. de majd talan netbagben :)
Luca 2001.-1.2-. 17: 0
nos mr valder> sajnalhatod h lemaradtal az elso reszrol.
hat igen technoiranyzat..tudod h azt tamogatjuk.
;

remek radios mixek....es buli...maas a ketto.

de ahogy mondod ez csak a te orok elegedetlenseged.

: DDD

alasszolgaja.
valdi 2001.-1.2-. 16: 1
uhm. nekem kell cimezni ezt, sajnos a szett elso reszerol lemaradtam, de a masodik feleben ugy gondolom elegge elmentetek techno iranyba.

foleg ha osszehasonlitom a remek radios mixekkel a partit szettet :))

de mondom ez csak az en orok elegedetlensegem :}
Bratwa 2001.-1.2-. 16: 1
Je!
Köszönjük a party-viewt, és a fotókat!
BIGUP

+ mindenki másnak aki eljött és, jól érezte magát!!

remélem mindenkinek beváltotta a hozzá fűzött reményeit. Nekem biztosan.

ib: Blame, Alpha Omega, M.I.S.T., Calibre, Q Project. Pure floor zenék, nem? ; )