impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Marcus Intalex - A hangjátékos
marcus intalexMagyarországi viszonylatban nehéz elképzelni, hogy egy vidéki város zenei élete olyan sikeres és termékeny legyen, mint a nyolcvanas évek Manchestere. Sorra alakultak a mai befutott angolszász zenekarok példaképei, az Emf, a Stone Roses, Happy Mondays és mind közül a legnépszerűbb, a Joy Division és utódzenekara a New Order. A városból indult A Guy Called Gerald is, akinek Black Street Technology albumát a Timelessel szokás együtt említeni.
marcus intalexTony Wilson, aki egyben a Factory Records alapítója, üzemeltette a Hacienda klubot. A szórakozóhely vált a leglényegesebb találkozó ponttá, itt történt minden. Teltházas esték, mindenki megfordult itt, legalább a hét valamelyik napján, "aki lemarad, az kimarad" alapon. Itt fertőződött meg Marcus Kaye, azaz Marcus Intalex is. Szájtátva nézte az éppen aznap játszó New Ordert, az elektromos gitárok, és a hangminták furcsa kombinációja teljesen magával ragadta. (A korszakról ajánlott olvasmány a 24-hour Party People, amelyet Tony Wilson írt és amelyből idén azonos című film is készült.)

intalex + st filesLemezgyűjtésbe kezdett, napközben lemezboltban dolgozott, majd pár év múlva kikönyörögött egy saját estét a helyi klubban. Lee Davenport (St Files) gyakori vásárló volt a lemezboltban, így hamar fény derül hasonló zenei ízélésére. L Double-t bevonva Da Intalex névvel adják ki közös zenéiket a Flex Recordings, és az Intallex alatt. Ekkor alakították ki azt a jellegzetes hangzást, ami a védjegyük is lett egyben. Lágy dallamok és gördülő ütemek jellemzik a zenéiket. Marcus elmondása szerint, legfőképpen azért zenél, mert ezáltal új hangzásokat, és érzéseket is képes a szcénába adagolni. "A zenekészítés erős elhivatottságot kíván, ez nem egy hobbi szintű elfoglaltság"

Marcus nem nagyon hallatott magáról az 1995-1999 közötti időszakban, mivel a drum and bass-ben ekkortájt a sötétebb hangzás dominált. Igazi visszatéréset a Doc Scott kiadóján megjelent How You Make Me Feel-től számíthatjuk, amely sokkal dallamosabb irányba fordította a drum and basst. "Scotty-val (Doc Scott) egy partin ismerkedtem meg. Tudtam, hogy ha bekerül a lemezem a ládájába, akkor már elértem valamit. De ha ez a lemez az ő kiadóján jön ki akkor az nagy elismerés!" Ezt követték a Metalheadz, CIA, Reinforced, Talkin' Loud és Emotifes megjelenések.

marcus intalex"Nyitottnak kell lenni a zenére, legfőképpen akkor amikor alkotsz. Még semmilyen elképzelesem sincs, arról hogy mit fogok csinálni amikor bemegyek a stúdióba. Leülök, és elkezdek játszani a hangokkal. Nincs állandó hangkészlet amit örökké használok, mindenképpen kisérletezni kell, új dolgokat kipróbálni. Fogadni a kívülről jövő hatásokat, figyelni kell rájuk. Hasonlóképp van a Dj-zésnél is, nem korlátozom magam egy stílusirányzatra. Kemény zene vagy egy roller, lágyabb dallam... Mindegy! Egy a fontos: ha tetszik lejátszom!"

Miután olyan kiváló kiadók jelentették meg a zenéit mint a Metalheadz, Renegade Hardware, Reinforced és a Talking Loud, Marcus megalapította a saját labeljét, a Soul:R-t. Itt, két alkotó társával közösen készített munkáit jelenteti meg Mist:I:Cal néven, aminek minden betűje rájuk utal. Marcus Intalex, St Files, Calibre. "Ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy biztosan tudjuk most kell megcsinálnunk. A mi eddigi munkásságunk a kiadó alapja. Ezzel próbáltunk meg kellő érdeklődést kialakítani. Gyakorta megesik az, hogy túl korán indítanak be egy kiadót, és az emiatt nem marad életben."

calibreAnnak ellenére, hogy a Drum and Bass szülőhazájaként Angliát regisztrálják, ők nyitottak és elismerik a külföldi producerek sikereit is. Marcus személyes kedvencei High Contrast, az amerikai-angol duó Influx Datum, Klute, az Invaderz és természetesen Calibre. "Legalább egy millió Optical klónt hallottam már, nem értem az embereket. Képtelenség Opticalt másolni, túl jó ahhoz!"

Áprilisban másodszor látogatott Budapestre, járt itt pár éve a Bladerunnaz szervezésében, és csakúgy mint akkor, igazán jó hangulatú estét tudhat a háta mögött. A party után beszélgettünk Marcus-szal, aki a kérdésekre néha a kellő komolyságot teljesen mellőzve válaszolgatott.

marcus intalexHallottál már a magyar szcénáról?
Nem igazán... Ismerem Balt, és beszéltem sok Dj-vel akik jártak már itt. Híre van a jó buliknak.

Hogyan indult a Mistical formáció?
Régóta kedveltük egymás zenéjét, és ez barátsággá nőtte ki magát az elmúlt évek során. Igazából olyan zenét igyekszünk csinálni, ami mindannyiunknak tetszik. Ha valaki skatulyázni próbálna, mi boldogok vagyunk a "jó" kategóriával.

Hogyan dolgoztok a stúdióban?
Calibre zseniális... Tonnányi ötlete és hangmintája van. Munka közben összehangolódunk, mindenki bedobja a saját elképzelését, így formáljuk a zenét. St Files állandóan a hangokat csavargatja, effektezi, filterezi, próbálgatja hogy miként szólhatna jobban minden. Emellett persze ő is hozzáadja a saját ötleteit. Én pedig teát főzök. (nevet)

Mit csinál St Files amikor ti Dj-ztek?
Alszik, vagy Playstation-nel játszik.

soul;rFogtok Mistical megjelenéseket kihozni a Soul:R-on kívül máshol is?
Egyelőre nem tudjuk mi legyen. Több zenét kellene készítenünk mielőtt döntünk. Ugyanakkor, nem látom miért ne osztozhatnánk más kiadókkal, ha van elég anyag. Ezt a kiadót nem kizárólag magunknak csináltuk. Ha valami tetszik akkor kiadjuk, a szempontjaink között nincsenek határok, vagy politika, csak a jó zene. High Contrast-tal, és Dj Markyval már dolgoztunk együtt, bár minden jól ment, még nincs kész zenénk. Az biztos, hogy sokat fogunk még együtt stúdiózni.

Terveztek új album megjelenést?
Nem, botrányosan lusták vagyunk. Főleg ahhoz, hogy 12 számot befejezzünk egy év alatt.

Tavaly készítettetek a 4 Hero - 9 by 9 és az Uncut - Midnight számából két nagyszerű remixet. Ti választjátok hogy kit remixeltek, vagy felkérnek rá benneteket?
Felkéréseket kapunk, de mivel tetszik az eredeti szám is, így külön élveztük a munkát.

marcus intalexGyakran játszotok együtt. Van valami megszokott, bevált módszeretek?
Egyre gyakoribb, hogy Dom (Dominic Martin azaz Calibre) kezd kicsit funkosabb zenékkel, aztán jövök én és megprobálom átölelni a zene teljes spekrumát.

Mi van a Dj-ládádban?
Sok-sok nehéz dubplate!

Van olyan szám amit minden alkalommal lejátszol?
Nem igazán. Sosem tudom, hogy mit fogok játszani az adott este, habár néhány havonta elobányászom azt a néhány régi lemezt, amely aztán a táskámban marad egy ideig.

Részt vettél a Miamiban megrendezett Winter Music Conference-n. Láttunk nagyon őrült party képeket!
Miami nagyszerű különösen a WMC idején. Habár élvezem a változatos zenét és a sok zenészt akiket ott elcsíphetsz a 4 nap alatt - nem beszélve az időjárásról és a lányokról - nem azért megyek oda, hogy drum and bass partikra járjak minden éjjel. Azt megtehetem Londonban is bármikor.
she, 2002.06.17

Hozzászólások a cikkhez
inverz 2002.-0.7-. 18: 0
marcus intalex & s.t.files az isten ( szerintem )
warp 1-2-3, how you make me feel, play on me, love and happiness...megannyi kib' jó muzsika...( m.i.s.t. --------> anyway!! )
wszgo 2002.-0.7-. 05: 1
Gondoltam aze ez az arc meger ket hozzaszolast, nagyon jo zenet csinal, es a Mistical EP szinten nagyon ott van. Majomkodva akar azt is mondhatnam, Mistical Dub+Inside My Head Ruulez!!!
creaminal 2002.-0.6-. 18: 1
intalexnek és st. filesnak ráadásul van egy elfelejtett, de isteni deep house száma is: take over me (hospital) .
és a kiadójának egy késleltetett website-ja: www.soulr.co.uk