impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Summer Stylewarz
@ Győr, 2002.07.27
Kemal, Vadim & Mc Kela, Longman & Bratwa, Twillight, c0p!, sokan mások
stylewarzA tört ütemek kedvelői idén nyáron többet trappolhattak, mint eddig összesen. Ahogy a dnb egyre több hívet szerez magának, úgy szaporodnak a vidéki partyk, többé-kevésbé tapasztalt vidéki szervezők lelkes ténykedése által.
Tokajban a Future Cut rakta a talpalávalót, Kecskeméten a London Elektricity tartott likvid bemutatót, Sopronban Storm tette próbára a mélynyomókat, Kecelen pedig az E-Z Rollers és Fierce produktumában gyönyörködhetettek az egybegyültek. Július utolsó hétvégéjén pedig a Győr melletti erdő adott helyet a hip-hop és dnb szerelmeseinek egy kétnapos feszt erejéig.

Mikor megérkeztünk a győrszentiváni autós mozihoz, már ránk esteledett. A helyszín megközelítése nem okozott különösebb problémát, annak ellenére sem, hogy mind a bejárat, mind a rögtönzött parkoló vaksötétbe burkolózott, maximum az úton elhaladó autók reflektorjai szolgáltak pár másodperces világossággal. A bejáratnál felsorakozott jó tucatnyi kiszolgáló-örző-védő személyzet pár percet szöszmötölt azzal, hogy vajh narancssárga vagy világoskék karszallag-e a jussunk, majd párszáz méternyi gyenge holdfényes botorkálást és véletlenszerűen elhelyezett gödrök okozta bukdácsolást követően bevettük a fákkal körbe kerített placcot.

helyszínAmivel azonnal szembesülnünk kellett az az a sajnálatos tény, hogy egy ekkora terület túl kicsi két különálló helyszín megfelelő elhatárolásához, ugyanis mintha Zincet hallottam volna: a hip-hop keveredett a dnb-vel, csak sajna eléggé kakofónikus módon. Mint utóbb kiderült, az épp utolsó korongjaikat felpakoló c0pék nem merték markáns szinten megszólaltatni a rendszert, pontosabban nem voltak képesek rá, mivel a felállított generátorok nem tudták kellő mennyiségű energiával ellátni a két helyszín hangosítását és fényezését. Ahogy a dnb sátor három lámpását elnézegettem, erősen csóváltam a fejem, de a szorványosan el-elhalkuló hang meggyőzőtt arról, hogy a rendszer kártyavárként omlana össze, ha ennél egy pár decibellel messzebbre merészkednének.

Az Airbag duó mégis megkísértette az ördögöt: azokat a zenéket elég nagy szentségtörés is lett volna halkan játszani. Longman és Bratwa arcán széles vigyorral pakolta szinte egymást követően a DSCI4 hamarosan megjelenő 7-8 (!) korongos LP-jének legsikerültebb szerzeményeit, közöttük hazánk fiainak, SKC és Chris.SU több nótáját. A mosoly azonban hamarosan lehervadt az arcukról, mivel az amper-hiánytól fulldokló rendszer botrányosan szólt: a hip-hop sátorban kellett visszavenni a hangerőből, hogy az aggregátornál rendbe jöjjenek a dolgok. A normalizálódott helyzet azonban tiszavirág életűnek bizonyult: SKC Flex című, hangrendszer-teszter zenéje kifogott a hányattatott sorsú hangfalakon és a mélynyomók felmondták a szolgálatot. Ezután egészen sajátos hangnemben folyt tovább a buli: mély hangok helyett csak ilyen kaparászó dobozgyűrögető-arctorzító zaj volt hallható, a mérsékelt létszámú közönség pedig tovább fogyatkozott a hívogatóan dübörgő hip-hop sátor javára. A hangrendszert végül is a Kemal szett első harmadának végére sikerült úgyahogy megbarkácsolni, addigra viszont szemtelenül kevesen figyelték a skót dnb istenség műsorát.

homlokon pörgésHa jók az értesüléseim, kész kalandtúra volt, mire Kemal eljutott a helyszínre: a repülőjegye elkeveredett, a repülőtéren is akadtak gubancok, az az alig 100 ember, aki a kerekerdő közepén, gatyarohasztó hidegben vacogva várta, nem hozhatta meg a kedvét egy mindentelsöprő produkció bemutatására, pedig a lemeztáskájában ott rejlett a lehetőség. Persze, minden slágergyanús dub felkerült: a nép örjöngött, mikor a hangfalak dörmögni, bocsánat: recsegni kezdték, hogy "the calling", a Black Sun Empire magával ragadó The Rat-je és Technical Itch dubjai is ütöttek rendesen, a szettnek azonban nem volt íve, s az a kevés érzelem, illetve nagyon sok erő, ami ezekben a szintetikus track-ekben rejlik, felszívódott a fagyos éjszakában. Klute nagyszerű Iminder-je képes lett volna azonnal befűteni a helyet, de az egyenetlen, vakondtúrásokkal és szemtelen fűcsomókkal tarkított talajon az is teljesítmény volt, ha az ember állni tudott normálisan, nem hogy táncolni.

Hely pedig lett volna hozzá: a különleges technoid hangok átcsalogattak ugyan pár embert a hip-hop sátorból, de még így is nehezen lehetett volna összeválogatni egy focicsapatot a "tömegből". Kemal hibátlanul, s ami még fontosabb, rewind-mentesen építette fel a szettjét, azonban az arcáról leolvasható unottság a szűk kétórás programmjából is kihallható volt: a durva amenek és a precíziós elektronikus zenék menetrendszerűen, mondhatni monotonon követték egymást. Lélegzetvételnyi szünetet sem hagyva végig magas fordulatszámon pörögtek a zenék: a propellerre pedig előbb-utóbb rá lehet unni, így aztán mikor Kemal szűk kétórás játékidőt követően a Move You-val búcsúzott, nem lábadt könnybe a szemem a szomorúságtól. Az őt követő Ozon )EIB( Blind-jával indított, amire SKC Deliriusa került, s mivel ez már elhangzott az est folyamán, hát leléptünk.

A képek a másik napon készültek, köszönet értük exe-nek.
>> A cikkhez tartozó galéria
zalus, 2002.08.11

Hozzászólások a cikkhez
phreek 2002.-0.8-. 21: 1
en is sajnalom hogy nem fedted le teljesen....
exe 2002.-0.8-. 19: 1
Én ugy tom hogy ezek még kinnt vannak, tehát ha nagy gyüjtő vagy akkor akár még személyesen is lefotozhatod őket :PPP Nem is kell sokat menni otvan a vasutállomáson meg 2 percre melette.
trikk 2002.-0.8-. 19: 1
No, meg hát ott az az eszméletlen nagy mural is amit a magyarok (tish,bazer,epos,...) csináltak és sehol 1 db képet sem találok róla pedig nagyon durva lett!!!
info plz!
-=skoal. 2002.-0.8-. 12: 0
hm...ezek a vasuti aluljaros _muveszkedesek_..nem graffitik ;[

hol van a reel hiphop?
hallottam ilyet, h Can2 illetve Loomit is elment szombaton feseteni Gyorbe. errol esetleg kepek valahol?
exe 2002.-0.8-. 11: 1
Néhány szót írnék akkor a második napról:

A dnb stage ha lehet még a péntekinék is halottabb volt, viszont ezen a napon lépett fel az angol hip hop istenség, DJ Vadim és a dobgép szájú Killa Kela. A városban napközben Grafity és falfestő verseny volt. Mint a képeken is látszik elég durva alkotások születtek.
A break verseny hihetetlen volt, minden bokor melett 2-3 10 és 30 év közötti arc gyakorolt, és még a 10-es éveihez közelebb lévő arcok is iszonyat durvákat nyomtak, a döntő egész hihetetlen volt, bár addigra kicsit megundorodtunk a ki a kiskakas a szemétdombon feelingtől.
A döntőbe jutott breakerek minden gátlásukat levetkőzték :P (a horvátországbó érkezett arc pl. minden probléma nélkül dörgölte a nadragból elődudorodó ..., a rockin underground testépitő alkatú breakere pedig amelett hogy mikorfonba üvöltözött, testépitőket megszégyenítő pózolásokat nyomott:)). A break verseny után már eléggé komásak voltunk, de vártuk az aki miatt jöttünk, Dj Vadim és Killa Kela, a szokásos egyébként hihetetlen produkciót nyújtotta, negatívumként talán annyit tudnék felhozni, hogy az 1 évvel ezelőtti produkciójukat nyomták szinte pontról pontra.
Összességében "istenkirály" buli volt, legalabbis a hip hop kedvelőinek. Aki mutogatás és billegés helyett inkább táncikálni szeretett volna az kicsit szarabbul járt, bár szerintem Kemal azert hozta a formáját és a szar hangrendszer ellenére is "zuzott" egy kellemeset.
zalus 2002.-0.8-. 11: 1
bocs mindenkitől, hogy a beszámoló csak az első nap eseményeit fedi le [azt sem teljesen], sajnos, a szombati napon közbejött valami...