impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
BLAderuNners pres. Marcus Intalex
@ Budavári Labirintus, 2000.03.25
Marcus Intalex (Metalheadz, 31 Records - UK). Destroyerz. Safair+Quest. Ozon+Bal.
A lassan havi rendszerességgel jelentkező Balderunnaz partik sorában - kicsit megcsuszva ugyan - márciusban a manchesteri szcéna jelenleg legfelkapottabb producere, Marcus Intalex kapta a főszerepet.
Enyhén sikerült felborzolni a kedélyeket azzal a megoldással, hogy végülis nem volt jegyelővétel. Ez apróságnak tűnik, és nem ez az a hely, ahol ilyesmibe bele kéne menni, de jelenleg Magyarországon sokaknak igenis számít az az 500 forint, ami az elővételes és helyszínen vett jegy ára közti különbség szokott lenni. Na mindegy, akit igazán érdekelt, meg a "partyanimálok" úgyis kicsengették, nekik meg max. az volt a parájuk, hogy nem fognak bejutni. Ez utóbbi azért is vicces, mert a szervezők meg tudtommal attól tartottak, hogy a megkésett promóció miatt túl sovány lesz az érdeklődés. Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy végül azért sikerült jól megtöltenünk a Budavári Labirintust :)

Mi szokás szerint elég korán érkeztünk, kapunyitásig legalább vettünk jegyet, és okosan bambultuk a népeket, akik hozzánk hasonlóan hittek az "érkezz korán" mottónak, és szép sorban jöttek jegyet venni. Aztán benyomultunk, mint kiderült, egyelőre max. csak a terepet felfedezni, mivel a kisteremben csak akkor rakták össze a cuccot, a nagyteremben meg némi technikai probláma adódott, úgyhogy majdnem éjfél lett, mire ott megkezdődött az aprítás az akorra azért már szép számban összegyűlt népek legnagyobb örömére. Emiatt a baki miatt nem igazán irigylem a szervezőket, de hát ez a szép ebben, hogy akárhányszor csinálja az ember, minden bulin van valami újabb buktató ;)

Egyik Destroyerzes srác kezdett (szorri, de nem ismerem őket név szerint) - enyhe utalásként Marcus Intalex Neptune című számával :) Nem tudom, hogy ekkor még a monitorral volt-e valami gáz, vagy csak ő nem volt még lendületben, esetleg túlságosan lendületben volt, mindenesetre eléggé elcsúszott mixeket hallhattunk. Mintha múltkor Matrixon nem lett volna ilyen problémájuk...

Már nem is tudom, hogy mi okból, de mi itt némi szünetet iktattunk be, és ezt a megszakítást itt most arra használnám fel, hogy kicsit a helyről elmélkedjek. A Labirintus pont az, amit a neve sejtet: folyosók egymás után, kisebb-nagyobb (inkább kisebb :) termekkel, amik inkább a folyosók kiszélesedései, mint igazi termek. Eltévedni azért (sajnos? :) nem lehetett, hiszen a használaton kívül maradt részt lezárták. Azért kellemes kis séta volt a ruhatár-bárpult-leülős rész-kisterem-nagyterem útvonal - ennyi kell :) A szellőzés - talán a hely alap adottságának köszönhetően? - jónak volt mondható, de lehet, hogy simán csak azért nem fuldokoltam, mert a föld alatt mégiscsak kicsit hűvösebb a levegő, nem pedig azért, mert folytonosan ki-be áramlik. Nekem végsősoron pozitív élmény volt a hely, ettől függetlenül azért nem tartom a legmegfelelőbbnek ilyen rendezvények lebonyolítására - ha nagyon kíváncsi leszek rá, inkább elmegyek majd valamikor nyitvatartási időben, és bebarangolom :) Márcsak azért is, mert nem igazán tettek hozzá a szervezők az alap felálláshoz: némi díszlettel, több fénnyel igazán földhözvágott volna mindenkit. Ezt mondom azért is, mert hallomásból tudom, hogy korábban volt itt már goások által szervezett buli is, akik ugye híresek a díszítésről, és ők nem sajnálták az energiát a labirintus feltuningolására. Na jó, nem várok "neonfestményeket", vagy miket, nem is ennek a stílusnak a kelléktárába tartoznak, de az akkor is furcsa volt, hogy még a "main arenaban" (hehe :) is csupán egy robotlámpát véltem felfedezni - szolidan fogalmazok, ha ezt szegényesnek nevezem.

De térjünk vissza a bulihoz. A kisteremben én csupán Nan D-t hallottam még a buli elején: szívemhez közelálló breakbeateket pakolgatott, később arra járva jóféle nu skool hangjai szűrődtek ki. A dnb színtéren pedig - a megszokott párosokat felbontva - Safair és Quest játszott back to back, abszolút profi technikával, az aktuális zenék full spektrumával. Nekem ekkorra jutott az agyamba, hogy az elején még volt valami folyosó ott a dj pult mellett hátrafele is, úgyhogy utánnajártam a dolognak, és óriási örömömre kiderült, hogy nem szükséges a teremben szorongnunk, mint konzervben az ex-halaknak, hanem nagyon szépen elférünk a frankón behangosított hátsó folyosón!! Ekkor értettem meg, mire gondolt Bal, amikor azt mondta: "Nem biztos, hogy mindenki látni fogja a djt." Szóval akinek az a panasza, hogy nem volt elég helye, az máskor térképezze fel a terepet, ha ilyen furmányos helyre jön :) És ha már hang: a technika (gondolom ugyanaz, mint az utóbbi bulikon mindig) bár inkább csak hangosan, mint szépen szólt, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezzel nem látta el kitűnően a neki szánt feladatot. Néha jó volt azt hinni, hogy mindjárt megszakad a dobhártyám :) Mondjuk hátul egyszer előfordult, hogy vagy 5 percre csupán a mély maradt, de szerencsére aránylag hamar normalizálódott a helyzet.

Egyébként se szoktam tudni, hogy mi hány órakor történik, most növelte összekavarodásom esélyét, hogy akkor éjjel volt az óraelőreállítás - így most elvesztettük azt az 1 órat, amit októberben (milyen vicces :) a Fresh bulin nyertünk. Lényeg a lényeg, Marcus Intalex belekezdett úgy két és fél órás szettjébe. Bevallom őszintén, az első pár szám után megijedtem, hogy nagyon hidegen fog hagyni a zenéje, de szerencsére csalódnom kellett. Hamar megtalálta, hogy mit eszik a nép, és amellett, hogy bátran elővett régebbi dolgokat (akár a Warhead Ram remixét), olyan újdonságokkal rukkolt elő, amit itthon nem nagyon hallhatott még fül, bulin pedig egy ideig nem is fog... Gondolok pl. az előbb említett Krust "kultszám" 2000-es verziójára (hááát, elég viccesre sikerült), a Usual Suspectstől a Spawnból, és annak b oldalán lévő Hole punchból összeragasztott Spawn Punchra (felettebb érdekes darab!) vagy a Killa Bees új remixére (Konflict remix???), Future Cut - Bad Company közös dolgozatra (vagy FC BC remixe?) - volt pár dolog, amitől letettem a hajam. Bár hangulatilag engem messze nem tudott úgy magával ragadni, és vezetni, mint legutóbb Matrix játéka, technikailag az egyik legprofibb eddigi külföldi vendég járt nálunk Intalex mester személyében. Lazán, biztosan, és gyilkos pontossággal váltották egymást a fehér címkés korongok a lemezjátszón. Nem kis magabiztosságra és tapasztalatra utalt az a jelenet, mikor a két szám összeengedése közben totál nyugalommal nyúlt a söre után, szájából cigi lógott, esetleg picit még korrigált, ha úgy érezte, hogy nem tökéletes a dolog :)

Manchester üdvöskéjét Ozon követte Ballal váltásban, mi ekkor voltunk kénytelenek távozni. Tovább maradt ismerőstől úgy hallottam, ügyesen követték a Marcus által kijelölt utat, nem erőlködtek, hogy a még maradókat kora reggel hc zúzdával rántsák be újra a gépezet kerekei közé. Csupán a befejezés sikeredett sutára (zene le, viszlát).

Kéne még valami végszót fabrikálnom? Ehh.. hmm... nos, mit mondhatnék? Április 15-én Usual Suspects - remélhetőleg azért nem a labirintusban :))
ib
Elég negatív hullámon folyt a szobati napom, szóval nagyon vártam a jónak igérkező estémet. De sajnos csalódnom kellett. Főleg másnap érzi meg az ember. Azt szoktam érezni, hogy vmi többel mentem el (netán egy dallam, ami nem hagy el :)), és már várom a következő partyt. A tegnapi buli nem hagyott bennem semmi ilyet. Mintha egy normális estém lett volna. Pedig a Várlabirintusban voltam és Marcus Intalex direkt Angliából zenélt nekem, meg még nem tudom mennyi lelkes partyarcnak. Hát igen, meg lett volna a feelingje... Nem értem. Jön egy külföldi dj Mo-ra. És akkor azt kellene mutatnia, hogy mi megy kint. Úgymond, mi a "menő" :) Na jó, nem. De a legtöbbet kellene adnia. Ezt nem nagyon észleltem a tegnapi produkciójából. Persze lehet, hogy kifárasztotta az út vagy vmi más. Vagy egyszerűen rossz napja volt. De hát mégis. Még a hazai djinkre is jobban tudtam tombolni egy kis levegő nélküli teremben a PeCsában mint erre a tökéletes körülmények között lévő szettre. Ezért is inkább a kis teremben töltöttem az estém nagy részét. Ott legalább változatos és happylandes zenét csináltak nekünk :) Nem tudtam, hogy velem van-e a baj, vagy egyszerűen tényleg hinnem kell a füleimnek. Utólag megtudtam, hogy ezzel nem csak én voltam így. Szomorú... Eszembe jutott ezután az estém után vmi. Az, hogy miért dj egy dj. Hát, ja. Hülyén hangzik, de mégis. Ha én dj lennék (és van, amikor kívánom azt, hogy bárcsak lehetnék), akkor lényegében azért lennék az, hogy szórakoztassam a közönséget. Megpróbálnám a max-t kiadni magamból, hogy mindenki elégedettem távozhasson. Így egyben magam is elégedett lennék. Munka és egyben élvezet. Ha ez nincs meg, nincs értelme az egésznek. Én nem értek a zenéhez. Előadókat nem tudok, számok címét se. Én most csak azt írtam le, amit hallottam. Nagyon remélem, hogy Marcus Intalex tegnapi műsora nem a legjobb volt, mert ezzel én érezném magam kínos helyzetben. Meg még páran mások is talán... Végszónak annyi, hogy sajnálom kell, hogy ezt a gondolom a partyról. De ezt vegyétek csak egy véleménynek a sok közül. Remélhetőleg a következő party jobb lesz. Legalábbis nekem. Köszönöm a türelmeteket :)
cheeba
ib+cheeba, 2000.03.29

Hozzászólások a cikkhez
fj 2000.-0.4-. 06: 1
Helyszín ide vagy oda,a két kezem odaadtam volna,ha bemehetek,mivel a partyn játszott szettet hallgatva igencsak irígyrésreméltónak tartom a fikázók helyzetét is!Legalább élőben fülelhettek.Amúgy kedves barátom megjegyezte,hogy semmi baj nem volt a szellőzéssel,hiszen nagyon kellemes aroma kerekedett fél 3 körül innen-onnan....
Nyoze 2000.-0.4-. 05: 0
A party kurva jó volt kár hogy akusztikailag nem a legcélszerűbb egy cave - party!
De elismerésem!!
Azért egy pár scanner elkelt volna...

KONTROL ART DEL-MODULATE
cheeba 2000.-0.4-. 03: 1
OK, elfogadom. Tényleg elég leugatós a beszámolóm. De nem tudok mit tenni, sorry.. Örülok, hogy legalább más jól érezte magát.
:9 2000.-0.4-. 03: 1
Igen csak egy vagy a sok közül...
csumi 2000.-0.4-. 01: 0
A zenéhez sajna nem tudok hozzászólni. Kicsit el vagyok maradva ugyanis d&b-ileg,uccsó ilyen élményem a Tilos Rádiótól származik,annak is má' vagy 2 éve!!(azóta ugyanis nem tudom fogni,egy szlovák adó van helyette a 98-on, Karel Gott + Baby Sisters szlovák megfelelője,képzelhetitek!!!:) )
De a hely nekem iggggggencsak bejött, annak ellenére,h a goás bulleren több "terem" volt nyitva...Pedig most fél óra után már kiismertem magam(biztos kevesebbet xiv-tam :) ),de ennek a helynek akkoris van varázsa! Mint egy időutazás + dohos szag,mindez éles kontrasztban a teljesen elektronikus zenével!!! Khiiiiííírájjjjjjj!
(zárójelben jegyzem csak meg,h a kis helyet azon a bulin úgy oldották meg,h egymás melletti termek egyformán ki voltak hangosítva,így növelve duplájára a táncteret(asszem,de lehet,h rosszul emléxem)
A mostani bulin a legnagyobb happening (persze a BULIn kívül) az elején a többórás csönd,a végén pedig a szintén többórás ruhatár-para volt. Szegény ruhatároslányok igencsak széjjel lehettek zuhanva,de tény,h 30p sorbanállás után újabb 45p-ig keresték a kabátom,amit a végén S.K. találtam meg(és nem én voltam az egyedüli,finoman fogalmazva...:) ) De az embörök mind2-t nagyon jól vették,semmi attrocitás,hát így kell eztet,kéremszépen, kultúráltan, békességben... písz
jungleboy 2000.-0.3-. 30: 2
bevallom én sem dobtam akkora hátast a helyszíntől, bár kétségkívül elég extrém volt. csakhát a szűkös hely, a mindenfelé lejtős talaj és a tömeg kicsit megnehezítette elsőre a zene teljes átélését a "main area"-ban.
ettől függetlenül második belépés után, többé ki sem lehetett rángatni.
magával ragadott az a bizonyos "földalatti" érzés. szerintem iszonyú kemény volt, ahogy a tömeg az egy darab -egyébként durván szemmagasságba irányított- robotlámpa fényében extázisban hömpölygött. totálisán elzárva a külvilágtól, jópár méterrel a felszín alatt egyszercsak valami bekúszik az arcok közé: usual suspect - doorways
padlófogás - plafonraszállás

ennyi
Tom@ 2000.-0.3-. 30: 1
Core:cheers a reakciót, sajnával nyugtáztam"""""
c o r e 2000.-0.3-. 29: 1
A helyszínnel kapcsolatban énis azt mondanám, hogy már magában is bejött, és a zenével súlyos volt, szeretném ha máskor is lenne itt parti. [mások szerint túl alacsony a plafon, hát igen, nem kell nagyra nőni =]. Intalex meg durván megizzatsztott, és nem csak az új dubplate-ek, hanem a darkcore blokk amenhegyekkel és olyan keveréssel, hogy csak néztem. [tomnak: képek nem készültek sajnos, de ha van valakinek, szívesen feltesszük]
cens96 2000.-0.3-. 29: 1
Tiszta zőm volt ez a csúszó kezdés, már épp kezdtünk türelmetlenkedni, merhogymidologezazegész:-))
Végig a nagyteremben voltam, csupán 2 alkalommal szkeccseltem fel az kistermi állapotokat, de elég belassultnak tűnt (ez persze relatív).
Tökéletes partiszínhely a föld alatt eza labirintus. Csakúgy "kedv s öröm s joint röpkedtek" a nagyteremben meg "halálhörgés siralom zzzzzzzzajlik már helyettek";-)
Nahát ennyi. Szerintem Ozon meg Bal volt a legjobb (meg a legbalabb), de azért Sir Intalex is kitett a Metalheadz becsületéért. A végén meg nyugisan elsörözgetett...
Budavári Zúzda HAJRÁÁÁÁ!!!
ToM@ 2000.-0.3-. 29: 1
Kösz a kritikát, én azért tudnék még zengeni a bizonyos 2.5 óráról, soha nem hallottam még élőben ennyire pontos szuperjó szettet. A hangulatot tényleg nem is lehet a Matrixéhoz hasonlítani, az egy vidám táncklub volt ehhez képest. Súlya volt a dolgoknak itt, nem volt könnyű megemészteni, de rettentően tetszett, köszönet érte az autószerelőalkatú kismesternek(yeah Mate).Igazából az elején csak azt akartam megkérdezni, hogy raktok-e föl fényképeket, mert láttam pípölöket mahinálni apparátokkal.ha megmondjátok, kösz""
rakim 2000.-0.3-. 29: 0
Hát nem teljesen értek egyet ib-vel,főleg a helyszin témában.Szerintem nagyon is ütős volt a labirintus,sőt.Talán ez az egyik legütősebb partihelyszin!Ami stimmelt az a dekorációhiány,tényleg nagyon szegényes volt a diszités.Nekem a destroyerz srácok is nagyon bejöttek,hiszen már az elején keményen bűntettek!!!!De a folytatas tett be igazán,nem tudom hogy ib-nek mi volt a baja a hangteknikával,de én kurva jól elvoltam azon a bizonyos hátso folyoson.Ha a tömeget akartam benyomultam a dj-pult elé,ha meg hely kellet dancelni akkor hátra a borkút fele! Lehet hogy csak én vagyok túl lelkes,de a Pecsa partiknál azér sokkal jobb volt ez a parti!Szoval:Hájra BLADERUNNAZ,igy tovább!!!!!!!!