impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Glu Glu
@ Aquarena, 2004.06.18
Chemical Brothers, Groove Armada, Banco De Gaia, Hybrid és sokan mások
legyél te is glugluAz Futurama szervezőcsapat olyan, kompromisszummentes, "rétegzenére" építő fesztivált ígért a magyar partiközönségnek, amihez hasonlót nem hogy itthon, Európában sem nagyon talál az ember. 100%-osan sikerült nekik.
Az első nap inkább a helyszínnel ismerkedtünk: míg a house színpad műsora valahogy teljesen kimaradt (ahogy emlékszem, a legtöbb ember hozzám hasonlóan nem vett róla tudomást), leginkább a break részleg és a nagyszínpad között túráztunk egyre bizonytalanabb léptekkel, a koncertek után pedig a medencék mellett pimpelés, láblógatás és seggrázás váltotta egymást.

ass or titsA Dub Pistols esti koncertje zeneileg nem győzött meg: a legalább hat éves Unique Freak számukkal indító, újabban két MC-vel és DJ-vel, egyébként hagyományos zenekarként fellépő banda elég vérszegényen próbálja feltalálni a rap-rockot, majd elhúz bigbeatbe, a Six Million Ways To Live album számait a Point Blank felújított, áthangszerelt darabjaival fűszerezett műsora szerintem inkább működött volna egy Wan2 sátorban, viszont úgy érzem kinőttem ebből, így a kezdeti lelkesedés után a koncert felénél már ültem, aztán úgy döntöttem, éhes vagyok.

ass or titsWill White szettje pedig kicsit nosztalgiadiszkóra emlékeztetett: a már mindenhol réginek számító Propellerheads számok Cypress Hillel (Insane in the Brain) és az örök klasszikus House of Pain felvétellel (Jump Around), valamint némi savas breakkel fűszerezve az On Her Mayesty's Secret Service-el zárva egész jó hangulatot teremtettek, egyedül azt nem értem, mit keresett a pali a nagyszínpadon, hiszen keverni nem kevert, és ez a produkció sokkal jobban vette volna ki magát a break részlegen a kora esti órákban.
Kellemes bugi után további seggrázás következett Hyperre alul, a büféslányok kötelező molesztálása után pedig újból megmásztuk a hegyet, hiszen az első nap legígéretesebb produkciója a Groove Armada volt. Itt érdemes kitérni a hangosításra, ami minden színpadon tökéletes volt, az pedig külön öröm, hogy az élő, zenekaros produkciók is úgy voltak kikeverve, ahogy európa bármelyik nagy fesztiválján szólnia kell egy bandának. Purple Haze kezdésnek, egy kifejezetten rockos hangzású, vérprofi koncertet hallhattunk, Superstylinnel a végén.

ass or titsFreq Nasty vizuál-showval és női MC-vel kiegészült DJ-szettje következett. A vetítés igen ötletes, előre elkészített 3d-s videókból és zenére passzoló feliratokból állt, két extra vásznon, ami nagyon is meggyőző volt, viszont a teljes Bring Me The Head of... album szettként előadva nem hogy meglepetést nem okozott, de ebben a formában meglehetősen unalmas lett fél óra után. Főleg az MC lány jelenléte tűnt fölöslegesnek ahogy próbálta magát hasznossá tenni a vokális trackek, pl. a Come Let Me Know vagy a Boomba Clat alatt. A szett számomra emlékezetes trackjei így az Amped és a Brooklyn to Brixton voltak, amikor pedig elfogyott az album anyaga, Freq saját remixeivel vezette át a műsort egy korrekt break szettbe, Out Of Space Deekline bootleggel és a Beastie Boys Fight For Your Right break bootlegével az élen. (érdekes hogy az előbbit valahogy egyetlen DJ sem volt képes kihagyni, akit a fesztiválra meghívtak). Az az öt ember pedig, aki napfelkeltekor még a nagyszínpad mellett ropta, hallhatta debütálni a Prodigy új, Girlz c. maxiját Palotai Zsolt keze alatt.

ass or titsAz első nap így ért véget számunkra, a legjobban valószínűleg a sátorral vagy meleg ruhával érkezők jártak, akik a két nap között nem indultak haza, hiszen a buli talán legkellemesebb részét a szombati randalírozás jelentette a medencékben és a csúszdákon. Érdemes megemlíteni, hogy a domb alján felállított két színpad közül délután a break részleget halkabbra vették, így a pancsoló emberek a house színpad felől kapták a zenét, míg a break színpad melletti füves területen és a medence mellett Negro kellemes nyári nujazz szettjére lehetett zavartalanul dögleni a napon és beszélgetni. Negrot Grasshop váltotta egyre sötétebb breakekkel. A felszabadult, csúszdázó partiarcok legnagyobb problémája egyedül az lehetett, hogyan találják el a csúszkálás/vízparton fekvés olyan kombináncióját, ami nem meríti ki az embert teljesen az esti buliig - ez egyébként nem is volt olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk.

pimpin'A kb. órás késéssel induló Banco de Gaia fülsértő műsora után a két napos buli második húzóneve a Hybrid állt színpadra, zenekari felállásban. 'This is That It Means'-el inditó műsoruk nagyrészt a Morning Sci-Fi album számaiból, és számomra ismeretlen felvételekből állt. Miközben lassan már hozzászoktunk a pofátlanul jó hangosításhoz, a Hybrid ritkán látott profizmusa az eddigi produkciókra is rátett egy lapáttal. A félig-meddig gépi alapokra gitár/basszgitár/dob/ének kombóval előadott bő egy órás produkció kristálytisztán szólalt meg, Adam Taylor énekes/gitáros teljesítménye volt az egyetlen, amin utólag vitáztunk, szerintem tisztán kiénekelt mindent, mások szerint nem.

sweetÍzlés kérdése, de nem bántam volna, ha az album anyagát az élő fellépések kedvéért kicsit koncertbarátabbra (táncolhatóbbra) hangszerelik, mert az elnyújtott kiállások, a Higher Than A Skyscraper sírva fakasztó vonósai alatt már Dr. Homárért kiáltottunk, pedig ugyanez az anyag máskor a kedvenceim közé tartozik - itthon ülve. Az időjárás pedig egy vicces jelenettel vett revansot a szentimentális brithouseon, amikor is az ángélus királyfi két sírós hangon előadott szám között közönség közé hajított pólóját saját arcába fújta vissza a szél. Ezzel viszont már 100%-os volt a koncert.

ass or titsA Chemical Brothers sem aprózta el: a kezdő Hey Boy Hey Girl mindenki számára egyértelművé tette miről fog szólni ez a műsor - de ne menjünk ennyire előre, hiszen a banda megjelenése már magában megér néhány sort. A show egy lenyűgöző színpadképpel egészült ki: a hátuk mögött felhúzott, teljes színpadot átölelő óriás vásznon minimál vizuál, közvetlenül a stilizált űrhajó-irányítótorony mögött (ahonnan a két csávó vezényelte a műsort) pedig két hatalmas LCD-screen terpeszkedett, amin hol a vászon képe ment szinkronban, hol pedig zöld led-ek és hullámformák villogtak. A teljeskörű audiovizuális élményt pedig zöld lézershow egészítette ki, ami olyan fényeffekteket produkált a nem mindennapi felhőszakadásban, hogy nem tudom elképzelni hogy ne a koncertre rendelték volna az esőt. Miközben azért sejteni lehetett, hogy maga a live act nem igényel túl sok közreműködést, főleg nem három hűtőszekrénnyi racket és villogó, dísz-szekvenszereket, az egész műsor elementáris erővel rázta meg a többezer sikítozó embert, senkinek nem jutott eszébe azon gondolkodni, valójában mi is történik a színpadon.

ass or titsKis időbe tellt, míg megtaláltam azt a helyet, ahol optimális a hangerő, a színpadhoz közel illetve a hangfalak előtt úgy dübörgött a hangcucc,ahogy kell, és önfeledten bólogattam az Elektrobank, a Doesn't Matter felturbózott 4/4-e, a Get Yourself High, Setting Sun, Out of Control ritmusaira sőt még a Prodigy Voodoo People-ének Chemical átdolgozását is belehallottam a szettbe (az eredetihez nem sok köze van). Ahogy az eddigiekből kiderülhetett, legnagyobb slágereiket ragasztották össze tömény savval, a legtöbb számot meglepő tempóváltásokkal keverték át egymásba, ahol pedig szünet volt, annak is megvolt a helye. Tökéletes dramaturgiája volt tehát a műsornak, sok tracket jól felismerhető Chemical-stílusú torzítással, delayekkel bolondítottak meg, hol pedig a Let Forever Be vokálsávját szabdalták felismerhetetlenségig. Néhányan talán fanyalognak, hogy a vadonatúj show az elmúlt tizenegy év slágereit jelenti, de a Chemical Brotherstől személy szerint pontosan ezt vártam: munkásságuk leghúzósabb zenéit gyors egymásutánban, villámlással és zuhogó esővel a Block Rocking Beats alatt. Ezt érdemelte az a közönség, akiket sok évig elkerült a duó.

Mire a zuhatag alább hagyott, még egy Private Psychedelic Reel is belefért hosszú ráadásnak, és a Chemical kettős levonult a színpadról. Mire a koncert után díszes társaságunk legurult a domboldalon, hogy tovább bulizzon a Plump DJ's szettjére, az eddig elnyomott fáradtság elementáris erővel tört rám: ülve fáztam, állva fájt mindenem, így miután egy óra kitartó keresgélés (csúszás-mászás) után sem sikerült megtalálni a chill zónát, elvonszoltam magam egy taxiig és máris másnap este kilenc volt.

ass or titsA szervezést (a szombat délelőtti malőrről szolidaritásból hallgatok) két aprósággal lehet legjobban jellemezni: az egyik a nagyszínpad előtt, az eső alatt villámgyorsan szétosztott többezer esőkabát (figyelmesség) és a "semmittevő" biztonságiak (mindenki teszi a dolgát). A végre színvonalas hangosítás, a hangulatos vizuál, a beszámoló során említett profi szervezés mellett (amit valahol elvártunk) sem számítottam ennyire jó hangulatú helyszínre, ami feledtette a helyi vendéglátósok furcsa matematikáját is (idővel egyes dolgok egyre drágábbak lettek, vasárnap hajnalban kifizettem 350 forintot egyetlen száraz palacsintáért).


Minden dezinformációs törekvésem ellenére sem tudnék mást írni a GluGluról, hogy jó magasra tette a mércét a poros, töménnyel elviselhető nyári fesztiváljainknak: exkluzív helyszín, perfekt körülmények, világbajnok lineup és kurvajó hangulat, nem hallottam olyan emberről, aki utólag is sokallta volna a borsos belépőt. Ha pedig a hazai fesztiválszervezőinknek nem lenne fontos az a bizonyos mérce, innentől nem számít, mert jövőre is be lett nekünk ígérve a GluGlu.
>> A cikkhez tartozó galéria
murawise, 2004.07.13

Hozzászólások a cikkhez
blend 2004.-0.7-. 26: 1
Banco de Gaia fülsértő volt? Szerintem teljesen kiváló volt, bár tényleg rövid.
NeRa 2004.-0.7-. 21: 1
most akkor ez milyen stílusú party volt? rock és elektronikus zene keveréke?
Geryxx 2004.-0.7-. 19: 2
mi az hogy az eső nagyon jó volt időzítve,túl jól? szép szám,eső,ölelkezés,sírás?;>
avion 2004.-0.7-. 18: 1
Kineztem magamnak Darren Emerson-t,Plump Djs-t hogy majd meghaluzom de nem szamitottam arra h ennyire seggre ulok Chem.broZ-tol es nem fog erdekelni.Meg az egiek is tancra perdultek :) Korben villamlott az aquapark felett,az eso pedig nagyon jol volt idozitve...tul jol...(It doesnt matter)
Batran kijelentem hogy szamomra ez volt az ev bulija,persze ha iden meg szerveznek nekunk ilyen gig-et?!?? Big up 2 futurama!
Geryxx 2004.-0.7-. 15: 2
u.i.: a fehér tangás csaj odabasz harapni való a segge;)
Geryxx 2004.-0.7-. 15: 2
midlow nagyon ott van a hab testével és a két kis patkoval a mellbimbajában :>
jah és az ági azt mondta hogy nagyon jó volt és én hiszek neki,és ezuton üzenném neki hogy még mindig szeretem;) (bár nem én mondtam)
wszgo 2004.-0.7-. 14: 1
Teljesen egyetertek.
FreQNasty alatt azon gondolkodtunk, hogy valami nagyon rossz, de mi az? Aztan rajottunk, hogy az mc. Paras volt. Mint egy robot. De becsukott szemmel, vagy mashova nezessel maris atertekelodott a helyzet, mert azert nem nyomta rosszul, nekem vegulis tetszett. Reggelre aztan teljesen megvaltozott, mosolygott meg emberien mozgott. Onnantol mar nem volt gaz nezni...
Tanny-D. aka Toasty Todd 2004.-0.7-. 14: 0
Kitűnő cikk egy kitűnő rendezvényről. Minden szavával egyet értek.