impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Szavazás - 2004
Jó év volt a 2004-es drum and bass szemszögből. Rengeteg jó zene a különböző irányzatok mindegyikében, itthon rengeteg buli, ízlés szerint válogathatott mindenki kedvére. A szavazás az évhez hasonlóan meglehetősen tarka.
Kedvenc klub, helyszín
1. A38 a38
2. Citadella
3. Olof Palme Ház
4. Trafó
5. Home Club
6. Complex
Tököli reptér
7. Club Tunnel
8. Living Room
9. Kultiplex
10. Kashmir Underground


A kedvenc helyek versenyében nagyobb szerepe van az emlékeknek, mint az infrastruktúrának. Látszik ez abból, hogy a Home Club csak az ötödik helyet tudta megszerezni, a cool, de szegényes Citadella, a művházas Olof Palme Ház és a talajmenti Trafó mögött. A pálma akárcsak tavaly, idén is az A38 állóhajónak jutott, bár az év második felében kevesebb okunk volt felkeresni.

Kedvenc hazai partiszervező
1. Bladerunnaz bladerunnaz
2. Nowsound!/Chew The FAT/Jailhouse Collective
3. Circus Maximus
4. Deep & ImpulseCreator
5. Fresh E.R.
6. CHI/Ablak A Dubra
Jazz Turbulence/Bomb The Jazz
7. Cinetrip
8. Tactile
9. Frequencies
Sound O Phonics
10. Futurama
Gimmeshot
Minimalheadz


Amióta (2002) ez a kategória bekerült a szavazásba, minden évben a Bladerunnaz diadalmaskodott, így most harmadszor nyerik el a megtisztelő címet meggyőző fölénnyel. Mögöttük a 2in1 bulikkal jelentkező Nowsound / Chew The Fat és a harmadik rendszeresen jelentkező dnb szervezőcsapat a Circus Maximus végzett a második és harmadik helyen. Ötödiknek fórumunk legszórakoztatóbb vendégei, Atesz papa, MC Orsi, Crazy Crez és Bergi, azaz a wunderbaum logós Fresh E.R. futott be, megelőzve olyan kifejezetten erős és nívós promótereket, mint a Jazz Turbulence, a Chi gárda vagy a Cinetrip. Saját negyedik helyünket meg intézzük el szerényen a hazai pálya adta előnyökkel. Azért titokban tudjuk ám, hogy királyok vagyunk és köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott.

Az év felfedezettje
1. Temper D temperd
2. Amit
Soulproof
Tactile
3. Fanu
Logistics
4. Silent Witness & Break
5. Calyx
Jade & Matt-U


Idén a szavazók többre értékelték a DJ teljesítményt a produceri munkánál, így a DogsOnAcid / Kiss FM DJ-versenyének novemberben hazánkban járt győztesét kiáltották ki az év felfedezettjének. Mögötte hármas ezüstérem, amin az év egyik legeredetibb producere, Amit osztozik két magyar csapattal. A Soulproof duó és a Tactile ötöse is jó évet tudhat magáénak, több megjelenés fűződik nevükhöz. A Tactile elérte azt, hogy zenéiket rengeteg nagy név játssza és talán ezzel kinyitotta a kaput a többi magyar producer előtt is.
Őket és Amitot egyébként már tavaly is felfedeztétek, többször már nem kell talán. Magyarokból sosem elég, az ötödik helyen a Soulproof fele és Jade, akik Moving Shadow és BSE megjelenéshez jutottak, osztoznak az idei évben a legjobb kemény zenéket gyártó Calyx-szal (tegyük hozzá: a Calyx név eredetileg egy duót takart, és első megjelenéseik '98-ra datálódnak, úgyhogy itt inkább a szólóban 2004-ben igen csak megerősödött producer újrafelfedezéséről van szó).
Előttük a klasszikus Virus hangzást feltámasztó és továbbgondoló Silent Witness és Break, akik ennél a jellemzésnél azért sokkal egyedibbek. A bronzérmet a kategóriában két ifjú titán szerezte meg, akik stílusán jól látszik, hogy az elmúlt hónapokban tarolt a drumfunk és a liquid funk, reméljük Fanu és Logistics 2005-ben is tartja majd a szintet.


Az év csalódása
1. Grooverider & Adam F grooverider
2. Pendulum
3. Andy C/Fields Of Joy 5
Ed Rush & Optical
Hive
4. Fresh
Goldie
LTJ Bukem
5. Bad Company


Érdekesen alakult a csalódás kategória. Míg az első helyet teljesen jogosan szerezte meg a Sziget drum and bass "napja" és a két fellépő (meg a táncsátor), addig az idén a többi kategóriában győzelmeket arató, producerként és DJ-ként is erős Pendulum csapat második helye kissé megmagyarázhatatlan. Andy C és a Fields Of Joy 5 jelölése feltehetően az időjárásnak és a Naphallnak szól, Hive nevének felmerülése csakis a durva, de okos zenékkel szembeni értetlenség jele lehet, Ed Rush és Optical viszont magának köszönheti a nem túl előnyös harmadik helyezést.
A negyedikek között csupa nagy név, nem kíméltétek őket, hiába a múlt. Fresh ex-társai pedig elcsípték az ötödikséget, gondolom itt a keményebb zenék kedvelői fejezték ki nemtetszésüket a BC (inkább csak az aktív D-Bridge) pálfordulása miatt.Kevenc IPC mixed
1. DJ Ludmilla - Beyond Involver ludmilla
2. Bratwa - Ambergis
3. Deckflash - The Grey Hoodie
4. Kasnyik - Sein & Zeit
Soulproof - Strings Attached
5. Bal - Express Way To Your Skull


Mulatságos, hogy egy alapvetően drum and bass oldalon egy progbreak mix gyűjti be az elsőséget, mégis így történt. Sok Lud... hehe. A második Bratwa nagyszerűen felépített melankolikus Ambergris-e, harmadik Deckflash likvidszettje lett. A negyedik helyen háztáji Kasnyikunk gondolkodósa és a Soulproof csilingelőse osztozik, az ötödik Bal Darko és lendületes talpalávalója.Kedvenc cikk az Impulsecreatoron
1. Goldie és a Metalheadz, avagy a drum & bass bölcsője (icr) goldie
2. Dylan és Tech Itch - Tökéletes politikai inkorrektség (bobi)
3. John B - Az ember, akinek három fenékgerezdje van (murawise)
4. Photek - Stílusok között (bal)
5. Equinox - A két fő dolog: dob és basszus (marczi)


A 2004-es évben valamivel kevesebb tartalmat generáltunk, mindenféle elfoglaltságokból adódóan. Azonban ICR Metalheadz regénye vagy T. Kröger kabaréjelenete Dylannel és Tech Itch-csel másként, de egyaránt élvezetes olvasmány. Murawise szokásosan vicces interjúja a 80-as években ragadt John B-vel szintén sokak kedvence lett, ahogyan a negyedik helyre jutott Photek mélyinterjú az újságíróként most debütált Bal tollából. Néha másoktól is kölcsönzünk, a svéd Spectraz site Equinox interjújának fordítása szintén megragadott benneteket.


Kedvenc rovat az Impulsecreatoron
1. Party-beszámoló party-beszámolók
2. phÓrum
3. Lemezkritika
4. Cikk
5. Party-lista


A kategória eredményei önmagukért beszélnek, az eredmény tökéletesen megegyezik a tavalyival, ugorjunk is.


Amit hiányolsz az Impulsecreatorról


Egyik kedvenc kategóriánk, ide aztán mindenféle javaslat érkezik. Meztelen nőktől a letölthető mixekig (vajon a fórum letölthető mp3 topicja miért nem elég?) DJ-pletykákon át mindenfélét követeltek rajtunk. A legjobbat a "nagyobb nyerési esélyek a kvízjátékokban" javaslaton nevettünk, de a vigyor az arcunkra fagyott, amikor "több szakmai hozzáértést" kért valaki, aztán megnéztük ki írta és röhögtünk tovább.
De összességében azért nem érdektelen a kérdés, hiszen mindig felmerülnek jogosan számonkért dolgok is - reméljük, 2005-ben haladni tudunk ezek megvalósításával is.


Leglátogatottab weboldalaid az IPC mellett
1. Drum & Bass Arena arena
2. Pulzar
3. Dogs On Acid
4. Breakbeat.hu
5. Antropos


A konkurencia. Vagy nem. Biztos előnnyel nyert az új kategóriában a Drum and Bass Arena, amelyről még mindig a legtöbb információt lehet begyűjteni. Partikép rajongók a Pulzárra voksoltak, amelynek csapata szinte mindenhol ott van, de a szerdai Rewindon mindig. Harmadik helyre került A fórum, amely egyben a drum and bass bulvármagazinja is. Negyedik a breakbeat.hu, amelyet tekinthetünk kistesónknak is, mindenesetre szeretjük és bulijaikon is gyakran előfordulunk, elsősorban vizuálkommandónk által. Ötödik helyre ért be a lap, amelynek főszerkesztője van.Legjobb hazai DJ
1. Palotai palotai
2. Bratwa
3. Bal
4. Chris SU
5. Longman
SKC
6. SP
7. Cadik
8. Erká
9. Stealth
10. Mango / Naga / Reza
Safair / Scinetyc


Idén először nagyon megszorongatták Palotai Zsoltot a hazai DJ kategóriában. Bratwa mindössze három szavazattal maradt el a Fatertól. Nyomában Bal, majd pontszerző helyen a Tactile 3/5-öd része.


Legjobb külföldi DJ
1. Andy C andy c
2. Zinc
3. Dieselboy
4. Calibre
5. Temper D
6. Fierce
7. Equinox
8. Black Sun Empire
9. High Contrast
10. Pendulum/Elhornet


Nyugaton a helyzet változatlan. Legalábbis a dobogós helyeken. A tavalyi sorrend állt be ugyanúgy. Újoncként remek helyezést ért el Temper D, valamint a kakukktojásként a lágy zenékkel büntető Calibre és High Contrast is. Külön öröm, hogy házi kedvencünk Equinox is bejutott a top10-be bizonyítva, hogy nem csak a nagy bulikon fellépett DJ-k hagytak bennetek maradandó emlékeket.


Legjobb MC
1. Dynamite dynamite
2. Stamina
3. Conrad
Fats
4. Tali
5. Darrison


Előnyben az énekesek. Itthon nincs nagy kultusza az MC-knek, de a jókat megbecsülik, pláne ha még énekelni is tudnak. Mondjuk az első helyen pont egy szövegláda trónol, de legalább minőségi. Dynamite mögött jönnek az énekesek, sereghajtóként pedig a tavalyi első, Darrison.


Az év kiadója
1. Hospital hospital
2. Metalheadz
Soul:R
3. Signature
4. Commercial Suicide
RAM
Renegade Hardware
5. Bassbin
DSCI4


Az elmúlt év nem a keménykedésről szólt. Jól tükrözi ezt a kiadók versenye, ahol a liquid, dubwise és breakz zenéket megjelentető labelek arattak. A Hospital élre tört, a Ram lecsúszott, a patinások mellett feltört Calibre és a Signature, a Bassbin, és Klute kiadója.


Az év producere
1. Calibre calibre
2. Pendulum
SKC
3. Breakage/Alias
High Contrast
Klute
4. Amit
Tactile
5. Fresh


Ahogy a labelek versenye is mutatta, ez az év nem kimondottan a kemény zenéké volt. Viszont teljesen megérdemelten nyert Calibre, aki eddig sem hibázott, de 2004-ben egyszerűen szárnyalt. Háromszor annyi szavazattal szerezte meg az első helyet, mint amennyit a két második - ismét magyar büszkeség -, kapott holtversenyben. Harmadiknak hármas befutó, a dubwise/drumfunk Breakage (társával Flight-tal), a likvid diszkó High Contrast és a mindenben otthon levő Klute triója. Amit és a Tactile nem bírtak egymással, itt is azonos pozíciót szereztek, a sort Fresh zárja, akiben sokan csalódtak, de úgy tűnik, vannak akik bíznak benne.


Az év szerzői albuma, válogatása
1. High Contrast - High Society
Klute - No One's Listening Anymore
high society, noones listening
2. Dom & Roland - Chronology
3. VA - Weapons Of Mass Creation
4. VA - MDZ.04
5. Teebee - The Legacy
VA - Destruction Ritual


Két nagyszerű album osztozik az elsőségen ebben a kategóriában, abszolút megérdemelten. High Contrast és Klute is teljesítette a saját maguk által magasra helyezett szintet. Mögöttük Dom, a sötét lovag, majd két felemásra sikeredett válogatás, a Hospital és a Metalheadz szárnyai alól. Az ötödik helyen holtverseny Teebee kevés port kavart albuma és a majd' egy évet késett "nagyobb a füstje, mint a lángja" Freak nagylemez között.


Az év mixalbuma
1. Andy C - Nightlife 2 nightlife 2
2. Zinc & Friction - Bingo Sessions
3. Dieselboy - Dungeonmaster's Guide
4. Hospital Mix.3 - Nu:tone
5. Fabriclive 18 - Andy C & DJ Hype
Renegades Of Funk Vol.3 - Hold Tight


A mixlemezek versenye nem hozott túl nagy izgalmakat. A külföldi DJ kategória első háromjának lemeze ugyanazt a sorrendet tartja, mint a lemezlovasok. Pontszerző még a Hospital hagyományos éves mixe, ezúttal Nu:tone-tól és két általunk felejthetőnek ítélt mix, az egyik a Fabric másik a Renegade Recordings égisze alól.


Az év felvétele
1. Calibre & Singing Fats - Drop It Down (SIG006) calibre
2. Calibre & High Contrast - Mr Majestik (SIG007)
3. High Contrast - Racing Green (NHS76)


Óriási csata az első helyért, de Calibre végülis diadalmaskodott az év - jó értelemben - legpoposabb dnb felvételével, amelynek vokálsávja állítólag '97 óta porosodott A-Sides stúdiójában. Ha lenne év balekja cím, akkor az járna neki, nem vitás. Második helyen Calibre és High Contrast, a harmadikon meg High Contrast magában. Érdekes eredmény. Pedig nem is ezek a legbrutálisabb, legkegyetlenebb dnb-k. Lehet mégsem csak a szeletelésre van igény?


Az év remixe
1. Ed Rush & Optical - Bacteria (Pendulum remix) pendulum
2. Ed Rush & Optical - Gasmask (Ed Rush & Optical remix)
Fresh - Submarines (Pendulum remix)
Nightbreed - Pack Of Wolves Remixes (Pendulum/Matrix)
3. Adam F & Fresh - When The Sun Goes Down Remixes (Commix/Dillinja)
C4C & Fresh - Carrier (Gridlok remix)
Ed Rush & Optical - Compound (Gridlok remix)
Equinox - Acid Rain (Breakage remix)
Uncut - Chinese Silk (Calibre remix)
Universal Project - Jackhammer (Vicious Circle remix)


Akkora csalódást mégsem okozott a Pendulum, lévén tavaly bármit remixeltek az nektek tetszett (nekünk is). Igen jó érzékkel nyúltak a fiúk klasszikusokhoz és aktuális zenékhez egyaránt, olyan többletenergiát adva beléjük, amitől a petárda is atombomba lesz. Aki nagy volt még 2004-ben remix téren az Gridlok, ő is bekerült a top5-be.


Az év bulija
1. CM pres. DSL & BSE @ Tököli reptér, 2004.09.18 dsl bse
2. Bladerunnaz pres. Calibre + MC Fats @ A38 állóhajó, 2004.09.11
3. Bladerunnaz pres. Technical Freaks Tour @ A38, 2004.01.10
4. Glu Glu @ Aquarena, 2004.06.18
5. Fields of Joy 5. @ Naphall, 2004.06.12 Andy C, Storm, Alley Cat


Ezúttal nem a kedvenc szervező hozta össze az év buliját, hanem a Circus Maximus, illetve Dieselboy és a BSE, mindezt egy tököli hangárban. Szorosan a nyomában a legcsaládiasabb nagybuli Calibre és Fats vendégszereplésével, valamint a hajóromboló januári Technical Freaks buli. Mindössze negyedik lett a Cinetrip kétnapos monstre fesztiválja, a Glu Glu a sztárparádé ellenére. Ötödiknek futott be a Fields of Joy, ahol bár a körülmények nem voltak a legkényelmesebbek, a hang és a három csúcsformában levő vendég DJ óriás bulit csinált.
Azért a London Electricity koncertet kifelejteni azt hiszem, nagy hiba volt.
A tavalyi év a fórumban a flyerszakértésé volt, nem kívánok ebbe a hibába esni. Mindenesetre érdekes eredmény született, a legnépszerűbb buli flyere lett a kedvenc, amelyet Skeam készített. Utána három Bladerunnaz flyer Inside keze alól és egy a Natural Breaks Dillinja bulijához készült "utánérzés", amelyet egy Index-közeli úr követett el.
Azért érdemes megemlíteni a Jazz Turbulence ízléses, mókás dolgait és talán az IPC + Deep klubestek szóróanyagait is.
ipcmafia, 2005.02.01

Hozzászólások a cikkhez
kope0001 2005.-0.3-. 01: 1
Mi is köszönjük a szavazatokat! :)
peace: antropos.hu szerkesztôk
Galvatron 2005.-0.2-. 03: 0
Köszönjük a szavazatokat!!! pulzár kru