impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Szavazás - 2005
Pezsgő év volt a 2005-ös, rengeteg zene, buli, új arcok és ingadozó színvonalú régiek. A közönségszavazásból megtudhatod kik voltak a tavalyi kedvencek. Több kategóriában is meglepetés született, másokban meg fölényes győzelmek.
Kedvenc klub, helyszín
1. Citadella citadella
2. A38
3. Pacha
4. Mokka Cukka
5. Kultiplex
6. Trafó
7. Kashmir
8. Olof Palme
9. Club Play
10. Süssfelnap

Kissé átrendezõdött a kedvenc helyek toplistája, az elõzõ voksoláshoz képest. Nagy meglepetés a megnyitása óta folyamatosan elsõ A38 állóhajó trónfosztása. A Citadella hangulatos várépülete és a Panoráma terem kilátása 2005-ben jó buliknak adott otthont, nem is egynek. Az ezüstérem a hajóé, a harmadik pedig a tavaly kapuit bezárt Pacha, ahova 2005-ben a Bladerunnaz jóvoltából ismét visszatért a drum and bass. Nem is akármilyen bulikkal, elég csak a BLZ születésnapra, a Soul:ution-re vagy a Pendulum õrületre gondolni.
Egy jó hangulatú buli az infrastruktúra hiányosságait is feledtetni tudja, ezt igazolja a lista további része, hiszen a Kulti, a Trafó, a Kashmir kialakítása vagy a Mokka Cuka hangereje nem tartozik az álom kategóriába.

Kedvenc hazai partiszervező
1. Bladerunnaz bladerunnaz
2. Circus Maximus
3. Fresh E.R.
4. ImpulseCreator
5. Sound O Phonics
6. Nowsound
7. Chi
8. Need 4 Speed
9. Jazz Turbulence
10. Exile Soundz
Smokebreak

A Bladerunnaz megállíthatatlannak tûnik, az idei szavazáson csaknem háromszor annyi szavazatot kaptak, mint a második helyezett Circus Maximus, akik idén inkább klubszinten tevékenykedtek, egy-két nagyobb volumenû eseményt kivéve. A Fresh ER valószínû John B-nek és néhány biztos breakbeat névnek köszönheti a bronzot, meg a mondásnak, amely szerint az A38-on nemigen lehet hibázni.
A negyedik helyet köszönjük szépen, bár a sorozat nem valószínû, hogy az eddigi formájában folytatódik, de azért valamit kitalálunk majd. Ötodik helyre tört fel a Sound-O-Phonics gárda, ezzel megelõzve a tisztán breakre váltó Nowsound csapatot. A SOP idén Budapestre költözve akár még további rajongókat is toborozhat magának.
Holtversenyben a tabella végén két vidéki szervezõcsapat, a kecskeméti Exile Soundz és a szegedi Smoke|Break, akiknek sikerült stabil közönséget kiépíteni a fõvárosi vízfejtõl távol és nem is olyan távol.
Meggyõzõdésünk, hogy a Jazz Turbulence és a Chi csak azért nem foglal el elõkelõbb helyet, mert a szavazók többsége alapvetõen dnb orientáltságú, mindez semmit nem von le évek óta kitartó és színvonalas tevékenységük értékébõl.

Az év felfedezettje
1. Limewax
Young Ax
limewax
2. Sub Focus
3. Duo Infernale
4. Psure
5. Craggz & Parallel Forces
Noisia
0=0

Szerencsére minden évben akadnak olyan újoncok, akik bemutatkozásukkal új színt hoznak a d&b palettájára. Idén a német ifjonc Young Ax és a mégifjoncabb orosz származású Limewax folytatott mindvégig kiélezett küzdelmet az elsőségért - döntés nincs, így győzött LimeAx. Míg Axel a jazzy dnb műfaját újragondolva, muzikális vonalon alkotott mesterien összetett mégis táncolni való zenéket, addig Max a legdurvább Tech Itch opuszok nyomdokán erősíti immár a sötét oldalt.
A további felfedezettek között csak egy-egy szavazat döntött. Subfocus-t nem csak mi, de Andy C is felfedezte, olyannyira hogy idén nagylemezt várhatunk tőle, a megint csak német Duo Infernale sejthető volt, hogy bekerül az élvonalba (gondoljunk csak a 'Positive Vibes'-ra vagy a 'Lost In World'-re).
Gratulálunk a kategória magyar versenyzõjének, aki kakukktojás a sorban, hiszen Psure szakterülete a breakbeat. A sereghajtók között ismét nagy a kavarodás, a liquid-közeli CPF, a technósoknál mindent taroló Noisia és a kanadai különc 0=0 hármas döntetlenje mutatja, hogy azért itthon is a változatosság gyönyörködtet. Külön öröm az, hogy a nagy öregek mellett a felfedezettek listájából egy név kivételével mindenki megfordult hazánkban.

Az év csalódása
1. Pendulum csalódott pendulum teltház
2. Roni Size
3. Impulse & Submerged
4. LTJ Bukem
5. Kosheen


Az év csalódásai listájának eredményeire szerkesztõségünk tagjai is bólogattak bõszen. Elsõsorban Roni Size sokadszor értékelhetetlen teljesítményére, amelyeken csak a zenéibõl készült néhány remix dobott valamicskét, valamint LTJ "csõdbe mentem" Bukem szigetes fellépésére és a Good Looking szégyenteljes végére gondolva. Még azt sem lehet pozitívumként felhozni, hogy leszerzõdtette Marcelt - félõ, hogy ezzel többet ártott, mint használt neki.
Mindössze a kétes dicsõséggel járó elsõ helyen szereplõ Pendulum citromdíját nem értjük. A teltházból adódó kényelmetlenségért nem biztos, hogy az albumával taroló triót kellene büntetni. Bár, ha ránézek az elõzõ szavazásra ott is másodikak voltak a csalódások között. De, aki csalódott bennük az vajon mit vár tõlük?


Kevenc IPC mixed
1. Chris.SU - Lost In The Mix chris su
2. Mindscape - exclusive IPC mix
3. Scinetyc & SP - exclusive mix for Impulsecreator
Equinox - Impulsecreator Birthday Mix
4. Sizenine - Bladerunnaz Birthday Mix
5. Suhaid - Rumblechips

Chris.SU nem annyira veszett el mixében, mint ahogy azt a címe jelzi. Krisztián romantikus-techoid szettjét fölényesen szavaztátok be idén az első helyre, mint ahogy a DJ kategóriában is sejthetően jó eséllyel indult. Második helyen Andor és Sas folytatta tovább a vonalat, míg a dobogó alsó fokát az Scinetyc & SP páros foglalhatta el Equinox-szal, aki hatodik születésnapunkra kedveskedett egy dubokkal teli kellemes szettel. A velünk egyidős Bladerunnaz is ünnepelt, igaz nem mindenkikre illik a 9-es cipőméretet, így Szilárd mixe a negyedik helyig jutott. Az ötösbe egyetlen nem d&b mixként Suhaid lemezvájkálósa került még be, Tipperestől, Jackson 5-ostól, Hacki Tamásostól.


Kedvenc cikk az Impulsecreatoron
1. 0=0 - Szeretem az érzelmek kakofóniáját (ren+icr) 00
2. Violence Recordings - kifinomult erőszak (icr)
3. Mindscape interjú (icr)
Venetian Snares - öngyilkos galamb a Királyi Palota felett (icr)
4. Roots Manuva - Egy jamaicai próféta (soundboy)
5. Újoncok - Body & Soul, Henree, Phace, Syncopix (icr)
Young Ax - német nagybőgő (ipcmafia)

Annak ellenére, hogy alapvetően drum & bass oldal vagyunk, sikerült tavaly is elkalandoznunk cikkek terén mindenféle zenei irányba, remélhetőleg sokak örömére. Legkedvesebb olvasmányotoknak Ren és ICR, 0=0 mélyinterjúját választottátok, de sokan olvastátok a szintén bő lére eresztett, Violence csapattal készült beszélgetés fordítását is. Harmadik helyen két hazai vonatkozású írásunk, a kissé túlkommentált Mindscape interjú és a rossz csillag alatt született Funk Áron elmélkedése a The Wire szaklap munkatársával. Legújabb mafiatagunk, Soundboy lemezkritikái mellett Roots Manuva bemutatásával is bebizonyította, hogy a családban a helye. Úgy látszik leginkább az interjúkat szeretitek, így elég szavazatot kapott a német újoncokat, azon belül pedig Young Ax-et kérdezgető írásunk is.

Kedvenc rovat az Impulsecreatoron
1. phÓrum phÓrum
2. Party-beszámoló
3. Lemezkritika
4. Cikk
5. Party-lista

Az eredmény évek óta megegyező, kommentárt nem igényel. Ugyanakkor örömmel láttuk, hogy az újabb rovatok - mint a magyar megjelenéseket bemutató Hun-cut, vagy a fejtágító Zeneelmélet - is sokaknak hasznosak voltak.

Amit hiányolsz az Impulsecreatorról

Alapvetően három részre oszthatóak az oldallal kapcsolatos elvárások. Egyrészről minden tartalmi bővítésre, gyakoribb frissítésre vonatkozó követeléssel egyetértünk, azzal együtt, hogy továbbra is - és talán még inkább - hiányában vagyunk az oldalra fordítható szabadidőnek és energiának. Tessék jelentkezni írni! A hazai vonatkozású tartalmi hiány jogos, ezért próbáltunk év közben legalább a megjelenések mellett nem elmenni - a hun-cut-ba várhatóan egyre több zene kerül, mint ahogy az exkluzív mixek szekció is folyamatosabban frissül. A kissé elrugaszkodottabb elvárások közül megoldhatatlanok például az online rendesére vagy a multimédiás szolgáltatásokra vonatkozó kívánalmak, ha valami nagyobb projektbe kezdünk, az a design lesz. A szavazatok végigszámolása után pedig azt kell, hogy mondjuk, némileg több hozzáértést, objektivitást és széles látókört pedig inkább mi kérnénk egyes olvasóinktól.

Leglátogatottab weboldalaid az IPC mellett
1. Dogs On Acid arena
2. Pulzar
3. Drum & Bass Arena
4. Breakbeat.hu
5. Antropos

Úgy tűnik látogatóink olvasási szokásai nemhogy az IPC-n belül, de azon kívül is évek óta megegyeznek. Kicsit ugyan más sorrendben, de a tavaly legjobbnak ítélt oldalak kerültek idén is a kedvencek közé (a bananarena és a dogsonacid vetélkedéséből ezúttal utóbbi jött ki egy hajszállal jobban).

Legjobb hazai DJ
1. Chris.SU chris su
2. Palotai
3. SKC
4. Bratwa
5. Bal
6. Longman
7. Ren
8. SP
9. Reza
10. Dis

Meglepetés eredménnyel zárult a kedvenc hazai dj-k mezõnye. Palotai eddigi bérelt elsõ helyét most Chris.SU vette át. Gratulálunk neki! Második Apu, bronzos lett másik szóló producer büszkeségünk, SKC. A tízben még két másik Tactile-tagot találunk, Bratwa a negyedik, Longman a hatodik helyre ért be. Közéjük ékelõdött be a Bladerunnaz képviseletében, a 2005-ben ismét magára talált Bal. Új nevek a listán a Töréspontos Ren és az IPC-s Dis.

Legjobb külföldi DJ
1. Andy C andy c
2. Temper D
3. Lee
4. John B
Elhornet/Pendulum
5. EquinoxZinc

Andy C változatlan elsõ helye mellett alaposan átrendezõdött a kedvenc külföldi DJ-k rangsora. Az ötödik helyrõl a másodikra küzdötte fel magát az immár az Offkey Records-ot képviselõ Temper D, harmadik pedig a mindig kitûnõen szelektáló veterán, DJ Lee lett.
Holtversenyben negyedik a mulatós electrobass királya, John B és a veszélyes mixtechnikával rendelkezõ pendulumos Elhornet. Ötödik lett házi kedvencünk, Equinox, a pozíción megosztozva DJ Zinc-kel.

Legjobb MC
1. Stamina stamina
2. Dynamite
3. LowQui
4. Skibadee
5. Tali

Az MC szavazásban továbbra is érvényesül, hogy itthon kevésbé sikeresek az üvöltözõ mikrofonisták, bizonyítja ezt, hogy ebbõl a kategóriából mindössze Skibadee fért be a top5-be. Stamina és Dynamite az elõzõ szavazáshoz képest helyet cserélt. Debütált a listán az MC-k új generációját képviselõ LowQui, aki több válogatáson, stúdió mixen kívül a Fields of Joy két helyszínét és a májusi Bailey fellépést is erõsítette hangjával és pozitív személyiségével.

Az év kiadója
1. Hospital hospital
2. Metalheadz
3. Renegade Hardware
4. Breakbeat Kaos
5. Soul:R/Signature/Revolve:R
6. Bassbin/Breakin
7. Ram
Moving Shadow
8. Violence
9. Commercial Suicide
10. Paradox Music/Esoteric/Outsider

Ha a kiadók listájára tekintünk, akkor is kiderül, sokszínű évet zártunk. Az elsőségért két, most már tízenéves kiadó versengett, végül a Hospital megőrizte trónját és a Metalheadz-é lett az ezüst. A morcosabb vonalon a Renegade Hardware több válogatással és mixlemezzel is bebiztosította harmadik helyét. Ha csak a Pendulum albumot vesszük figyelembe, akkor is indokolt a Breakbeat Kaos jó szereplése, de a Soul:R labelek és a Bassbin is színvonalas megjelenéseket produkáltak. A táncosabb Ram és a Moving Shadow középmezőnybe fértek csak, míg Hive és Klute baráti körei épphogy a kedvencek közé kerültek, csakúgy, mint a dobmágus - már nem annyira kívülálló - Paradox labeljei.

Az év producere
1. Calibre calibre
2. Pendulum
3. Noisia
4. Paradox
5. Logistics
Tactile

Kiélezett küzdelmet hozott az év producere verseny, melyben a hibázni nem tudó, évek óta szárnyaló Calibre, a nagylemezével drum & bass-ben rég nem látott sikereket elérő Pendulum és a magát egyre magabiztosabban az élvonalba felverekedő Noisia vetélkedett - a kopasz ír végül egymaga győzedelmeskedett másik hattal szemben. Pozitív meglepetés Paradox muzsikáinak elismerése, akinek a neve mellett nyugodtan megemlíthetjük Seba-t is - kettejük munkája meghatározó volt tavaly. A korábban top 5-ös - tavaly csalódást okozó - High Contrast helyében most is van egy Hospital-osunk, a kisebbik nu:tone Logistics személyében és hazai allstar producercsapatunk is említésre méltó évet zárt.

Az év szerzői albuma, válogatása
1. Calibre - Second Sun second sun
2. Pendulum - Hold Your Colour
3. VA - Welcome To Violence
4. Calyx - No Turning Back
5. Black Sun Empire - Cruel & Unusual

Négy év után újra a csúcson. 2001-ben a dupla Musique Concrete-tel, most újabb időtálló zenei gyöngyszemmel élen az ír producer. A Pendulum debüt albumot a hírek szerint mintegy 50 ezer példányban vásárolták meg, nem sokkal maradt el a Second Sun mögött. A harmadik helyért két hasonszőrű társaság, a Violence csapata és az utolsó Moving Shadow mohikán Calyx csapott össze - győzött a kreativitás. A holland trió is beverekedte magát második nagylemezével, ezt viszont nem mondhatja el magáról egyik Hospitalos sem, hiába lett az év kiadója. A ritkajó Bassbin válogatás viszont több figyelmet érdemelt volna.

Az év mixalbuma
1. Cyantific - Hospital Mix 4 hospital mix 4
2. Marky - Bingo Sessions 2
3. Logistics - Weapons Of MassCreation 2

Mivel Andy C-nek csak idén jelenik meg a következő Nightlife CD-je, így tavaly szabad volt a verseny a mixek között. Kiemelkedő lemezt olvasóink sem nagyon találtak, így csak három helyezettünk akadt, ráadásul mind label-mix. Két Hospital-os között egy Bingo-s.

Az év felvétele
1. Pendulum & Fresh - Tarantula (Breakbeat Kaos)
Cyantific - Don't Follow (Hospital)
D.Kay & Kasra - Babylon (Brigand Music)
tarantula
2. St.Cal - Losing Ground (Soul:R)
3. Sub Focus - X-Ray (Ram)

Az egyik legnehezebben értékelhető kategória, rengeteg elaprózott szavazattal, de néhány, mégis kiemelkedő felvétellel. Hármas holtverseny az első helyen: 2005 a vokál éve is volt, a Tarantula-t Tenor Fly, a Don't Follow Me-t pedig a végre újra d&b-n is éneklő Diane Charlemagne teszi az év slágerévé, de D.Kay & Kasra gyönyörűen szomorkás zenéje mellett nem lehetett sehogy sem elmenni. Továbbra is vokál, de már mintázott - a sample-mágus Calibre St.Files-szal egy telitalálat zenével, amitől mindenki padlót fog - ők meg a második helyet. Végül egy faltörő kos, az X-Ray.

Az év remixe
1. Prodigy - Voodoo People
(Pendulum remix)
prodigy remixes
2. Prodigy - Smack My Bitch Up
(Sub Focus remix)
3. Roni Size - Sing
(Craggz & Parallel Forces remix)
4. Konflict - Messiah (Noisia remix)
5. Skynet - Carbon Shock (Noisia remix)

Ahogy egy éve a Bacteria remix-szel, most is hatalmas fölénnyel győzött a Pendulum. Persze ha a 2005-ben második legjobb producer Prodigy slágerhez nyúl, annak ez lesz a következménye. A második helyen sem meglepő, hogy ugyanaz a lemez szerepel, csak megfordítva. Craggz & Parallel Forces még ha a producer kategóriában nem is remekelt, felfedeztük őket - a Sing átírata az év egyik legkellemesebb vokál szerzeménye. A végére két Noisia remix került, nem kisebb klasszikushoz nyúltak mint a Messiah, és egy újabb Skynet-et is megcsavartak.

Az év bulija
1. Fields Of Joy 6. @ Hajógyári-sziget, 2005.06.18 foj6
2. Bladerunnaz pres. Matrix & Evol Intent @ Citadella, 2005.11.19.
3. Bladerunnaz pres. Break & Calibre @ Pacha Bar & Club Coronita, 2005.09.17.
4. ImpulseCreator pres. Equinox & 0=0 @ Trafó, 2005.10.29.
5. Bladerunnaz pres. Soul:ution @ Pacha, 2005.04.09.
Eclips3 Media pres. Noisia, Future Prophecies @ A38, 2005.05.28.

A kategória abszolút nyertese a Bladerunnaz, az ötbõl négy helyen általuk szervezett buli végzett. A szavazatok alapján aranyérem járt a fantasztikus hangulatú Fields Of Joy-nak, amelyet idén tökéletes idõjárási körülmények között zajlott. Másodiknak futott be az újoncnak tekinthetõ, de annál népszerûbb Evol Intent és az öreg róka, Matrix Citadellás fellépése.
Harmadiknak a szeptemberi okos techno / csodamuzsika párosítás, azaz a Break és Calibre fõszereplésével megtartott pachás bulit szavaztátok meg.
A negyedik helynek külön örülünk és a fellépõk nevében is köszönjük, azt a támogatást, amit az eddigi formában utolsó IPC klubbuli kapott. A Panka, Ren, Equinox és 0=0 felállású buli mindenképp méltó lezárása volt a Trafós korszakunknak, 0=0 talán az év egyik legállatabb mixét produkálta. Ember nem maradt mozdulatlan.
Az ötödik helyen holtverseny alakult ki a varázslatos budapesti Soul:ution buli és az õrjöngõs Future Prophecies + Noisia közös fellépés között.
A kedvenc flyer kategória két grafikus háziversenyévé szûkült. Inside és Roxtar birtokolja mind az öt helyezést. Roxtar mûve az elsõ helyezett horrorszóró Evol Intent/Matrix. A harmadannyi szavazatot kapott második, a Field Of Joy letisztult és ötletes logójával nyomott hajtogatós flyer. A harmadik helyen a két grafikus együtt osztozik - Roxtar készítette a maori mintás Concord Dawn/Young Ax szórót, Inside a tudományos Pendulum/Mathematics flyert.
Negyedik helyen ismét egy döntetlen, Ins a szeptemberi kétdizájnos Break/Calibre, Roki pedig az IPC számára készített karikatúrás TC1/CPF flyer készítője. Ötödik a vidám Bladerunnaz Bday szórólap, amely Ins alkotása.


A végére - mindamellett, hogy megköszönjük mindenkinek a szavazatát - néhány észrevétel. Hatodik éve lehet voksolni, így azt gondolnánk olvasóink egyre rutinosabban, de legalábbis értelemszerűen töltik ki az ívet. Erre idén nagyon sokan rácáfoltak, így a jövőre nézve néhány jótanács, ami remélhetőleg megkönnyíti munkánkat és kevesebb fejfájást okoz szavazatszámláló munkatársunknak.

Szerencsére a többség már nevet, vagy emailcímet ír (talán a nyereményjátéknak köszönhetően), viszont mindig vannak, akik kicsit eltévednek - a humorfesztiválra nem nálunk kell jelentkezni, és a trance/techno/house szavazatokat sem érdemes drumandbass.hu oldalon leadni. Sajnos sok esetben a pársoros tájékoztatót sem olvassátok el, így történhet meg az, hogy egy-egy kategóriára akár 9 szavazat is érkezik (tudjuk, hogy nehéz dönteni, de ez nem top20-as lista), az éves szavazás velejáróra pedig, hogy az elmúlt év legjeit vesszük sorra, nincs értelme 2004-es IPC mixekre szavazni.

Némi értetlenség mutatkozik az oldal egyes rovataival kapcsolatban is: a hírek és a cikkek két különböző dolog. Ha DJ-kre szavaztok (vagy szavaztattok - utóbbit nem nehéz észrevenni, meglett a következménye) egyénileg tegyétek, a páros szavazatok értékét idén megfeleztük. Szintén értelmezési hiányosságoknak tudható be, hogy sokak számára az EP és a kislemez egyet jelent az albummal, válogatással, nem beszélve arról, hogy a legjobb felvételhez rendre bulikról készült felvételeket meg mindenféle mixeket írtatok.

Jövőre veletek (reméljük már nem) ugyanitt!
ipcmafia, 2006.02.12