impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
El Paradiso: Progression Session Tour
@ PeCsa, 2000.05.11
Rantoul. Blame. LTJ Bukem. MC Conrad & DRS
good lookingNagyon féltem ettől az estétől. Annyira vártam, emiatt viszont tartottam tőle, hogy akár csalódás is lehet. Erre azonban a buli az első perctől kezdve tökéletesen rácáfolt...
Több kérdés motoszkált a fejemben érkezés előtt. Játszanak-e mást is vagy csak Good Looking-os lemezeket? Mennyire lesz nyugis zenével töltve az este? Mennyien leszünk a hétköznap és a viszonylag drága jegyár miatt? Ezekre mind megszületett a válasz.


A buli 20 órára volt meghirdetve, de az előzetes hírekből kiindulva olyan 23-ra mentünk oda. Ekkor már az emberek többsége bent volt a helyszínen. Becslésem szerint olyan jó kétezren lehettek. A szerenád és a közeli érettségi miatt most nélkülöztük a színpadra felmászó, pöcsmutogató darabokat, határozottan jófej közönség várta a goodlooking teamet. Végig minden arcon felszabadultság, önfeledt eufória. Nem is csoda hiszen az egész egy nagy örömünnep volt. De ne szaladjunk ennyire előre.


Terembe belépve tök sötét, ejj mi van itt, el sem kezdték? Zene megy már, Good Looking-féle, de akkor mivan itt? Technikai malőr vagy koncepció nem tudom, de pár percre rá halványan derengeni kezdett a színpadon némi világosság és előtűnt DRS. Aztán a DJ pult környéke is kivilágosodott, Rantoul kezdett a "Jóképű" brigádból.

drsrantoul
DRS + Rantoul


Ő játszotta a legnyugisabb szettet, de még így is simán elindult rá a láb. Ha jól hallottam felrakta E+O - 'Pacman'-t is, de azért a számok többsége ennél jóval lazább volt. Olyan két órát pakolhatott, amikor feltűnt mögötte a homályból egy vékony, szemüveges alak. Na ki? Igen a Good Looking feje, LTJ Bukem. A Rantoul szett vége fele már Conrad is be-bejött, míg DRS rendes, addig ő fejmikrofonnal nyomta és saját magának effektezett.

bukemconrad
LTJ Bukem + Conrad


Bukem jött, felrakott és megvett magának mindenkit. Ennyire élvezhető, táncoltatós, atmoszférikus, mégis lüktetően ritmusos örömzenére nem számítottam. A közönség soraiban nem akadt aki ne vette volna a lapot, mindenki vigyorgó fejjel táncolt. Ő sem kizárólag saját kiadója lemezeit pörgette, előkerül Adam F - 'Aromatherapy'-ja, újak közül meg Solid State - 'Jus' a Vision' Marcus Intalex-féle remixe.


Amíg Bukem pakolt a két mc együtt és külön, de végig adagolta a szöveget. DRS hangja erőteljesebb, de Conrad-é sokkal színesebb, kifejezőbb. Sajnos a hangrendszer (túlvezérlésből kifolyólag) nem tette lehetővé, hogy minden kristálytisztán hallatsszon, de még így is egy kissebbfajta csoda ami lejött a színpadról. Nagyon nehéz ezt a hangulatot szavakba önteni.


A színpadképről csak annyit, hogy az egész úgy volt megcsinálva, hogy ne a dj-kről és az mc-kről szóljon, mivel belőlük a körvonalaikon kívűl nem sok látszott, inkább színes fények váltották egymást a vastagon tekergő füstrétegen.


El DJ Bukem - szerintem - fenomenális szettje, mind technikailag, mind zeneileg tökéletes volt. Aki a downtemposabb, lassúbb, jazzesebb új albumot várta annak csalódnia kellett, hiszen ez egy vérbeli Progression Session volt drum 'n bass deluxe. Igaz nem a láncfűrészesebb változat. Helyette viszont vérpezsdítő ritmusok, szállós dallamok, technikailag tökéletes keverésekkel, áthúzásokkal. Precizitás és lélek keveredett Bukem játékában. Néha eljátszotta, hogy megállította a zenét kivárt és a másik játszón elindított valami mást. Azt hiszem megmutatta a dnb jövőjének egyik útját.


blameAztán lassan letelt a két óra amit nekünk szánt ezen az estén, de ekkor még mindig nem volt vége, hiszen Blame még hátra volt. Tőle nyugodt zenéket vártam, mit mondjak meglepett. Olyan fúrógép junglet kezdett el adagolni, amit már nem bírtam energiával, így őt már ülve hallgattam. Az Mc-k vele is ittmaradtak, bár inkább DRS segítette, az ő közreműködésével készült is Blame Progression Session.


Fél öt tájt vége szakadt az ünnepnek, villany felkapcsol, kérjük távozzanak a buli véget ért. Mindenki kifelé, hátranézve még látom, hogy az est főszereplői pakolgatják a saját cuccukat, majd ugyanott kijönnek ahol mi is, magukkal cipelve holmijukat. Semmi sztárallür, nagyarcúság.


Másnap csak ténferegtem nem találtam a helyemet, legszívesebben mentem volna utánuk Hollandiába a turné következő állomására. Köszönjük a HMK-nak, hogy elhozták ide a Progression Session-t, viszont nem köszönjük a jó közepes hangosítást, ami levett a buli erejéből, ami azonban még így is bőven a kiváló fokozatot érdemli.

good looking european tour 2ooo
Good Looking European Tour 2000A képek a GL oldalról származnak, a PeCsa beli partin készült fotókat találhatsz Tompa Tamás oldalán, a http://w3.swi.hu/hyperst/photo/photo_ps.htm címen.
valdi, 2000.05.15

Hozzászólások a cikkhez
RaseR 2000.-0.6-. 13: 0
rulez Dubman vagy mi 8-)
jo volt a buli .Én speciel a zene gyogyito hatását tesztelem.(el volt törve a kezem)
Köszi Progression Session Tour hogy bevettetek!! Roni Size mikor jön?????
valdi 2000.-0.5-. 21: 1
bukemen volt tul sok a hangero ezert torzitott minden.
Dudman 2000.-0.5-. 17: 1
Meg van prog sess.3. Nagyon komoly zene. Hát nem tudom, szerintem komolyabb orgánuma van a Conrad-nak. Drs a folyamatos szövegelésben(reppelésben?) erősebb, de Conrad hangja simán elnyomja, ha arról van szó. Egyébként nem értem, amit mondtál. Hol volt tul sok a hangerő?
Maradjunk annyiban, hogy mind ketten nagyon tudnak. fkjasé
valdi 2000.-0.5-. 17: 1
sztem conrad a szinesebb hangu.
hallgasd meg a prog session feat conrad and drs-t, egybol rajossz.
hangero _tul_ sok volt, emiatt lett ilyen torz kasa az egesz.
Dudman 2000.-0.5-. 16: 1
Van egy kis elírás a szövegben. Szerintem Conrad hangja az erőteljesebb(ugyis mondhatjuk, hogy ős kemény) és Drs az, aki szinesebben és változatosabban nyomja. A hangosítás tényleg kicsit rossz volt, viszont ha a hangfal mellett, az elsősorban áltál, akkor nem sok gond volt erővel. (Én ott álltam, s utána levő nap nem igazán beszélgettem senkivel.) Ennyi! Keep shit real!
skc 2000.-0.5-. 15: 2
A hangosítás szerintem nem jó közepes, hanem minősíthetetlen volt. Vagy csak én vagyok ilyen kritikus? Mindenesetre én tényleg nem tudtam élvezni, és erről biztosan nem a zene tehetett, mert az sokkal jobb volt mint amire számítottam.
Dudman 2000.-0.5-. 15: 2
Isten volt! Memutatták hogy kell ezt csinálni.
Jöttek láttak osztottak.. Remélem mindenki felfogta, hogy ki is járt itt valójában.
Ezeken a fiukon látszott, hogy örömzenét nyomnak. Nem unott képpel nyomták, a következő estére gondolva. Tudják, hogy ez a feladatuk. Zenét és örömöt osztani az embereknek. Keep the vibes alive.
The sound of LTJ Bukem!! Respect!!!
zenebutik, zenehid 2000.-0.5-. 15: 1
kritika es a patti 5* deluxe