impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
Cikk
Bladerunnaz pres. FOJ9
@ Mokka Cuka, 2008.06.21
Bulletproof, Fresh+Dynamite aka Soundweapon, Shy Fx+Stamina
foj9Hosszas vizsgázás okozta szenvedést követően ismét beköszöntött a kánikula és a szabadtéri bulik végeláthatatlan sora. Ha a nyárra gondolunk, akkor a Bladerunnaz Fields of Joy név alatt futó szabadtéri őrülete juthat elsők közt eszünkbe. Idén elérkeztünk a kilencedik epizódhoz, és csak úgy, mint az elmúlt években, most is kötelező volt a részvétel.
Az esti felhozatal ezúttal is bővelkedett nevesebbnél nevesebb külföldi fellépőkben: reprezentált az új-zélandi Bulletproof, egy egészen "megújult" DJ Fresh, Shy Fx és végül, de nem utolsó sorban a két ceremónia mester, Dynamite és Stamina. Előtte persze még a helyi erők tették le névjegyüket - Chris.Su, Longman és SKC azonban a megszokott Tactile színvonal ellenére sem tudta kellőképpen felpörgetni a közönséget, amiről leginkább az elégtelen hangerő tehetett, valamint az, hogy most, amikor a globális felmelegedésnek köszönhetően mediterrán ország lettünk, az emberek még az eddigieknél is később kezdenek bulizni, a kritikus tömeg ezért nehezen akart összegyűlni.

Utóbbi probléma az első külföldi vendég kezdésére megoldódott, a hang para viszont sajnos az egész bulira rányomta bélyegét. Az egyik probléma a - hírek szerint lakossági bejelentés miatt - visszafogott hangerő volt, a másik, hogy nem csak a Mokka büféjére kb. merőlegesen felállított ideiglenes színpad mellett voltak hangfalak, hanem szóltak hátul, a megszokott tánctéren lévők is, azonban egy apró késéssel, így egy aránylag nagy területen meglehetősen zavaróan "összeszólt" a kettő.

bulletproofAz első albummegjelenése apropóján a déli félteke "tele" elől európai turnézásba menekülő Jay Bulletproof noha nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, viszont amit játszott, az warmupnak tökéletesen megfelelt. Nem az ő szerepe volt, hogy az est csúcspontja legyen, ezért kicsit furcsának is tűnhet sokak csalódottsága. Tény és való, hogy nem játszott táncparkett orientált rollereket, valamint még annál is kevesebb "anthemet" rakott, a saját hangzását jellemző egyenes, techy vonalból azonban kellőképpen okosan válogatott és felépített szettet pörgetett. Pontos mixek, átgondolt szelekció és az arcára kiült új-zélandi ridegség jellemezte golyóálló emberünk produkcióját, aminek gerincét a Dark Times, Desperate Measures LP számai adták, például a Mindscape-pel, illetve a Gridlokkal közös címadó darabok.

fresh/soundweaponFél kettő után Fresh jelent meg a pultban és határozott célul tűzte ki, hogy megismertesse a drum and bass közönséget a "live act" szépségeivel. A Soundweapon név annyit rejt magában, hogy nem csak a lemezjátszó, de a CDJ is megy a múzeumba, helyüket pedig egy midi kontrollerrel okosított Mac veszi át azért, hogy emberünk (khmmm...) élőben prezentálhassa a talp alá valót.

Nos, aki diszkóra vágyott, az most megkapta: a Breakbeat Kaos feje pillanatokra sem hagyta lankadni a hangulatot, produkcióját leginkább a "the roof is on fire" strófa jellemezhetné. Megszólaltatta az elmúlt pár év összes hatásvadász zenéjét, úgyhogy ovációban és sikongatásban nem volt hiány. Igen színes palettát ölelt át szettjével, mivel négy per négytől kezdve egészen a dubstepig mindent rakott, de természetesen a drum and bass volt előtérben. Fresh mellet az eredeti terv szerint az ofisöl Soundweapon felállás másik fele, MC Ivory pergette volna nyelvét, azonban kellemes meglepetés ért minket, amikor Dynamite jelent meg a színpadon és ragadta meg a mikrofont. Az ő tehetségét és robbanékonyságát talán nem kell bemutatnom - visszatérő vendég hazánk bulijain, de az ő esetében aligha fogjuk ezt hibaként felróni.

A Bad Company egykori mozgatórugójának műsorával kapcsolatban némiképp furcsa volt, hogy szinte alig szólt egy percig egy zene, már követte egy újabb, és mindezt még tovább zsúfolta effektekkel, loopokkal. Rendben, fogadjuk el, hogy komoly kihívás a közönség egyre magasabban lévő ingerküszöbét megugrani - de biztos, hogy erre egy előre egymáshoz igazított, egymásba bárhol-bármikor remekül kapcsolódó lego elemekből építkező előadás a válasz? A technológia jó eszköz a határok és a kreativitás kitágítására - másfelől viszont önmagában könnyen értelmét veszti, és kiölheti a lelket a végtermékből...

shy 'digital soundboy' fxMár majd három óra volt, amikor az est likvid hőse - Shy Fx - vette uralma alá a lemezjátszókat. Szégyenlős úr rögtön tudta mi kell a magyar népnek, és felejthetetlen hajnali mulatozást rendezett, már-már annak a bizonyos Jungle Jazz-es bulinak a hangulatát idézve.

Talán a legmaradandóbb kombó a 'Disco Dodo' és az 'Original Nuttah' kettőse volt, de természetesen pörgött az összes likvid sláger, mint például a táncparkettrobbantó klasszikus 'LK' - ha már az aranytorkú Stamina is kéznél volt, aki az egész napfelkelte szettet aktívan végigkísérte. Nem hittünk a fülünknek, de annál jobban szórakoztunk, amikor a mostanában dubstep felé is kacsingató Digital Soundboy vezér egy jó ötperces reggae blokkal jutalmazta a nagyérdeműt.

safair és bal NEM b2bAz est záróakkordját "Balibre" azaz DJ Bal és egykori rendszeres társa, Safair adták - az utolsó blokk kezdése mi más lehetett volna, mint egy Calibre az új albumról ('Tv on'). Mindkét hazai játékosnak csak néhány trackre maradt ideje, ezzel, és a tőlük az utóbbi időben megszokottakkal összhangban inkább a levezetés felé terelték a bulit, ahelyett, hogy néhány ordas reszeléssel megpróbálták volna a közönség maradékát kifacsarni. Figyelembe véve néhány legendásabb FOJ elhúzódó zárását, aránylag korán, hat óra előtt beállt a csönd az ez alkalommal átalakított, kibővitett és körbekerített Mokka Cukában.

Ha mindegyik epizóddal nem is versenyezhet, összességében a buli méltó volt a Fields Of Joy névhez. Az est zeneileg tökéletes volt, és több mint rendkívül változatos. Talán nem is voltam még ilyen buliban, ahol ennyire széles spektrumú produkcióval örvendeztettek meg a művészurak. Ez a buli is emlékezetes marad, és már most várjuk, hogy jövő ilyenkor mivel rukkol elő a Bladerunnaz a jövő évi jubileum tiszteletére.
>> A cikkhez tartozó galéria
shadam+ib, 2008.07.01