impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu
IPC Spotlight
Slow - Morphology
A haza hip hop szcéna erősödő produceri gárdáját példázandó újabb ígéretes produkciót mutatunk be. DJ Slow alapjainak első gyűjteményes válogatása a Morphology - melynek jövőre érkezik a szöveges verziója - letölthető itt és most!
Én is csak most tudtam meg, hogy nem ez az első alkalom, hogy szerepelsz valamilyen formában az IPC oldalain (Zene Füleidnek rovat, 2002 körül). Mesélj kicsit erről, hogyan kezdődött nálad a zenélés?

A zene valamikor 1999-ben lépett be aktívan a hétköznapjaimba. Sok fiatalhoz hasonlóan, én is beléptem egy rock bandába, és dobosként keresgéltem a magamnak való ütemeket. Sok mindent megtanultam azokban az időkben az együttessel, pedig megmaradtunk a magunk underground szintjén. Más egy élőzenei csapatban együttműködni és más egyedül hangszerelni. Mindezzel egy időben én már érdeklődtem a zeneszerkesztő programok iránt. Először a Fruity Loops-szal próbálkoztam, de emlékszem, hogy nagyon hamar meguntam, és akkor jött be a Reason a képbe, méghozzá az 1.0! Meg kell, hogy mondjam elég sok kihívást tartogatott számomra. Jó volt felfedezni benne a samplereket az oszcillátorokat és az elemek bekötésének a végtelen variációját. Nagyjából öt éven keresztül használtam a Reasont és jó néhány tracket elkészítettem benne, amik a jövőben megjelenő albumokon majd hallhatók is lesznek. A zeneszerkesztés mellett nem tudom mellőzni az élőzenét. Számomra ez a kettő kiegészíti egymást. Előfordul, hogy az élőzenei jammelésekből jönnek a legjobb témák, és ezt nem árt szem előtt tartani! Vannak, akik görcsösen ragaszkodnak egy adott sémához, ami inkább a zeneszerzés folyamatára jellemző, és szeretek rögtönözni, szeretek érlelni egy témát. Szeretek felvenni randomra pénzcsörgést meg kulcsrázást, és azt egyszer felhasználni. A lemezjátszóimat pár évvel később vettem meg. A sulirádiós őrületem kezdett továbbfajulni, és a kétkazettás dekkek helyet valami mást akartam. A CD valahogy nem vonzott. Egy kis családi segítséggel megvettem életem első két Omnitronic DD2220-asát. Oda meg vissza voltam a gyönyörtől. Volt pár régi drum and bass lemezem még a régi Subvibeból /RIP SIZE9/, és elkezdtem őket egymásra pakolni, elég hamar rájöttem arra, hogy a két lemezzel történő keverés nem áll meg ott, hogy a két lemez egymáson forog. Elkezdtem scratchelni tanulgatni Györemix! barátom segítségével, és kisebb klubokba jártam vele szívni az új tapasztalatokat...

Producerkedés mellett rendszeresen feltűnsz különböző graff-es és egyéb eseményeken is - mint DJ. Melyik élvez elsőbbséget?

Ez egy jó kérdés. Szeretek folyamatában megcsinálni egy zenét, és azt később fel is tenni egy bulin, de a kettő működik külön-külön is nálam, nem függ egyik a másiktól. Mindkettőt nagyon tudom élvezni, van mikor nyugodt körülmények között akarok maradni egy studióban, felvételeket készíteni és alapokat csinálni, no meg van, hogy a pörgés, az emberek, a party jobban mozgat. Próbálom egyensúlyban tartani a kettőt.

Mutasd be nekünk a Morphology-t néhány mondatban.

A Morphology nagyon sokat várt és pihent. Még 2002-es zene is van rajta. Tulajdonképpen sokáig érlelte magát és nagy fejtörést okozott a szelektálás. Sok zene közül kellett kiválasztanom 14 tracket. Az alap elképzelésem 30 trackből állt, de aztán faragtam a dolgon. A zenéket úgy válogattam, hogy minél színesebben egészítsék ki egymást. Nem akartam hip hop lemezt, nem akartam tripes lemezt, nem akartam semmilyen kategóriát, inkább csak a kaland volt a cél. Az ütemek kalandja, sok ritmusképpel és dallamvilággal. Kiemelném Molnár Ákos aka Emekajji barátomat, aki nagyon sokat segített megismerni az Abletont és a VSTI-k világát. Van is két közös trackünk az albumon. 2006-ban, Hollandiában vettem fel az "Are U Ready" szövegsávjait. Concept és Noah G két Amsterdami repper, akikkel volt szerencsém egy kurzust élvezni három héten keresztül. Nekem rettentően megtettszett a stílusuk, a szám alapja eredetileg nem ez volt. Fél évvel később készült el a mostani formájában hallható zene.

Kedvencek, példaképek itthon és külföldön?

Rengeteg zenészt szeretek hallgatni és látni, sok projektre vagyok nyitott és mindig találok inspirációt. Külföldi vonalon elsősorban a Cinematic Orchestra a beszt. Imádom a Stone Sthrow világát, a Ninja Tune hangzást, és az instrumental hip hop nagyjait, Eric Sermon, Pete Rock, Premier. Magyarok közül sokakat tartok jónak, egyre több a tehetséges fiatal. Tulajdonképpen, ha valakiket említenék, Györemix!-től egészen a Dzsesszszerűig sorolhatnám a neveket (Animal Cannibals, Joker, Akkezdettphiai, az s10 records, Kriminal Beats, Böki, Cornelius, Phlat, és még sokan mások... ). Sokat köszönhetek a magyar underground szcénának, de a java csak most jön, kiváncsi vagyok a visszhangra, és hogy mennyire emésztik a hangzást.

Mit gondolsz a hazai hip hop helyzetéről?

Ez egy jó kérdés. Szerintem évről évre színesedik a kör mind a rendezvények, mind a zenék terén. Érdekes, hogy mostanában egyre többet hallani, hogy magyar producerek külföldieknek csinálnak zenét. Mindig meg lesz a választóvonal az undegruond és a mainstream között. Én szeretem a magyar hip hop szcénát, bár volt egy pár rossz tapasztalatom, de jó irányba tart és kíváncsi vagyok hova fejlődik.

Mik a terveid az albummal? Célok a jövőre nézve?

Mint említettem ez az album inkább csak promóciós jellegű. Sok magyar és külföldi kiadóhoz szeretném eljuttatni. Csináltam belőle pár CD-t is, ami már elfogyott, és reményeim szerint megfelelő emberekhez kerültek. Készül még belőle limitáltan pár száz CD, de én inkább a bakelitre hajazok. Jövő tavaszra szeretném elkészíteni a szöveges verzióját az albumnak, ennek vannak most az előkészületei. Ismert magyar szószátyárokat szeretnék vendégül látni, mint pl. Akkezdetphiai, Hősök, Ponza, szeretném Sena-t is egy felvétel erejéig elcsípni. Szeretnék minél több időt a zenére fordítani és kísérletezni más műfajokkal, valamint több élőzenét vinni a hangzásba. Bigup.

Slow - Morphology

01 intro
02 soulclap
03 carpatpool
04 ill' off
05 burn me
06 are u ready ft. noah g & concept
07 melancolic ft. emekajji
08 more space
09 ride it on
10 here da crew
11 million's diners
12 csittcsatt ft. emekajji
13 morph it
14 bépé akoustik


Kitekintő:
http://www.xiii.hu/ (albumletöltés)
http://www.myspace.com/slowmorph01

Véleményeket, hozzászólásokat ide!
icr 2008.09.07.