impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu

Warning: getdate() expects parameter 1 to be long, string given in /var/www/old/kislemez.php3 on line 7

Warning: getdate() expects parameter 1 to be long, string given in /var/www/old/kislemez.php3 on line 8
Füles
Ha van véleményed az alábbi lemezekről írd meg itt!
Loadstar
Space Between / Blvd
RAMM94
RAM, 2011
A Sub Focus és Chase & Status által formált RAM-zászlóvivők csapatába mostanában az Xample és Lomax alkotta Loadstar formáció is bekapcsolódott. A tavalyi megaslágert, azaz a 'Link To The Past'-et egy újabb nagyon erős lemez követi, melynek két oldala alaposan különbözik egymástól. A 'Space Between'-ről elég lenne annyit mondani, hogy bármelyik Andy C szett indítózenéje lehetne - ennyiből mindenki el tudja képzelni, hogy miről van szó. Gyanúsan nyugodt gitárpengetéssel, valamint kellően drámai és popos hangvételű férfivokállal kezd a track, utóbbi a harmadik hallgatás után alattomosan megragad az ember emlékezetében. A rövid bevezető kevésbé meglepő módon egyik pillanatról a másikra átváltozik egy plafonszaggató szörnnyé, innentől nincs megállás. A bassline szüntelenül torzul, a felkaszabolt dobloop pedig erősít még az alapból is lázadó, zaklatott hangulaton. Ekkora sláger mellé már alapvető kellék a videó, a 'Space Between' klipje ráadásul valamennyire összhangban is van a dal témájával. Legalább egyszer érdemes megnézni, nem rossz.

Másik oldalon a ’Blvd’ visszavesz a lendületből, egy nagyon kellemes, cseppet melankolikus liquid funk számmal állunk szemben. A merengős atmoszférát árasztó vonósokat jól ellensúlyozza az energikus díva-vokál, valamint a lüktető szintitéma. Ritka az ennyire jól kitalált, minőségi likvid az utóbbi hónapokban, ezért érdekesebb ez az oldal, még akkor is ha borítékolható, hogy a ’Space Between’ az egyik legsűrűbben játszott darabja lesz a 2011-es évnek.

Értékelés: (4/5)
gergo | -0.4- 04: 2
Noisia
Friendly Intentions / Displaced
VSN010
Vision, 2011
Noisia-ék az új kiadójuk (Invisible) mellett a régi, jól bevált ösvényről sem szándékoznak letérni. Legújabb Vision kiadványuk hivatalosan február végétől elérhető. A képlet lényegében nem változott: földbedöngölő dobok, kompromisszummentes basszusok, túlvilági vijjogások, neuró-rohanás – vérbeli Noisia a legjavából, bár nem fogunk hanyatt esni tőle.

A ’Displaced’ kimért dobjaival és basszusaival sok újdonságot nem nyújt, alattomosan kúszik fel egy szétcsavart dallamfoszlány, hogy a kiállás után elemi erővel csapjon arcba. A széttorzított filterbass szinte lebegteti a zenét, miközben szaggatnak a dobok… súlyos. A ’Friendly Intentions’ egy árnyalattal finomabb zene – ha lehet így fogalmazni - , persze kellőképpen sötét: baljós, vészjósló dallam húzza fel a drop előtti kört, majd sima menetelés lesz a dologból egy fel-felbúgó szétcsavart bassline-nal támogatva, szintén húzós darab.

Tény, hogy nem váltották meg a világot a srácok ezzel a megjelenésükkel, jóllehet nem is az volt a cél. Aki beruház a VSN10-esre, két remek zenével lesz gazdagabb, amelyek hallgatásakor garantált az agy- és hangfalrobbantás.

Értékelés: (4/5)
flag | -0.3- 07: 1
Kav & Northern Lights (feat. Howard Marks) / Steppa & Kitcha
Mr. Nice / Back To The Future
AW002
Audio Warfare, 2011
A leeds-i Northern Lights formáció az elmúlt néhány évben pár figyelemre méltó trekkel szerepelt jó nevű wobbli és jump-up címkéken. A duó egyik tagja, név szerint Steppa (polgári nevén Zak Burton) már 2007-ben elnyerte a Drum & Bass Awards legjobb feltörekvő DJ címét, valamint a Flex Records-nál eltöltött két év során elsajátított szakmai tapasztalat megalapozta produceri munkáját. A Grid és Zombie Recordings megjelenései mellett – utóbbin Serum társaságában – ezúttal Steppa saját kiadóján, az Audio Warfare-en prezentál Kitcha társaságában.

A rilíz húzózenéje - azt szem előtt tartva, hogy két minőségi wobblival van dolgunk - egyértelműen a ’Back To The Future’, már csak azért is, mert párszor szemtelenül visszaköszön M-Beat és General Levy ’Incredible’-je egy-egy váltás erejéig múltidézés gyanánt. Maga a zene elemi erővel csap le két kör után, kőkemény dzsungelharc brummogó mélyekkel, kellőképpen megtördelt dobokkal, azok közül is a mocskosabb fajta robog végig a zenén. Természetesen a már említett ismerős taktusok ovációra késztetik a hallgatót.

A ’Mr.Nice’ már jóval egyszerűbb, gondolkodást nem igazán igényel, de nem is ez a célja. A baljós bevezetőben a spangli ipari fogyasztásáról mesél nekünk egy hang, aminek hosszú távú hatását pár másodperc múlva mi is meghallhatjuk. Egyszerű lépegetős dallam, sűrű váltások, kiválóan eltalált hangminták, mégis üresnek hat az összkép, valami hiányzik.

Csakúgy, mint az első AW, a második megjelenés is kellemes alkotóeleme lehet egy-egy wobbliszettnek, bár kétség kívül a flip az igazi nyertes… vissza a jövőbe!

Értékelés: (4/5)
flag | -0.3- 07: 1
BTK / Spectrasoul
Things I Do / ~ (Spectrasoul rmx)
DMND001
Demand, 2011
A svájci illetőségű Demand Records új színfolt a drum and bass palettáján, hiszen a közelmúltban létesült kiadó idén jegyzi első kiadványát. A debütálást nem kisebb nevekkel igyekeztek emlékezetessé tenni, mint BTK és Spectrasoul. A digitális és lemez formátumban is megvásárolható megjelenésén BTK - ’Things I Do’ című zenéjének eredeti verzióját, illetve Spectrasoul átiratát hallhatjuk. A maxi két oldala sok stílus- és hangulatbeli hasonlóságot mutat, ám az átiratra a brit duo elég markánsan rátette a védjegyévé vált végletesen lecsupaszított hangzást. Közös vonás továbbá, hogy egyik változat sem a tánctér felrobbantására született, ám mindkettő remek intro lehet egy mélyebb szett felvezetéséhez.

Az ’A’ oldalon található szám szépen építkezik, az első cinektől a filterrel előbújtatott tört dobokon át a vészjósló hangulatú pad és vokál által felvezetett dropig. Némi disszonanciát vélek felfedezni a mozgalmas dobképlet, a vokál, valamint a zene egyéb hangjai között, amik inkább „lassítják” az összhatást. Bevallom őszintén, hogy a ’B’ oldal meghallgatása után már szinte túlzsúfoltnak éreztem BTK verzióját.

Az átirat igazi mestermunka, így kell kiragadni egy zenéből mindent, ami abban jó, megragadni annak hangulatát és kifogástalanul köríteni. Ez a verzió sokkal közelebb áll a vokál sugározta érzelemvilághoz, nagyobb hangsúlyt is kap az introban. Ebben a zenében pont annyi van, amennyinek lennie kell: se több, se kevesebb. Az egyenes, puritán dobképlet sokkal jobban passzol a zene lelkét adó, nyomasztó és lassan hömpölygő szöveges betétekhez és vékony padokhoz. Nem is beszélve a gyomorforgató basszusról, ami a minimalista zenék egyik nélkülözhetetlen velejárója. BTK szerencsétlensége, hogy ilyen kiváló remixert kértek fel a kiadó főnökei, hiszen az újragondolás mellett eltörpülni látszik az ő változata. Egy másik megjelenésen akár húzózene is lehetett volna.

Értékelés: (4/5)
markov | -0.2- 09: 1
El-B
Dirty EP
NA003
Night Audio, 2010
El-B, azaz Lewis Beadle zenei karrierje a kilencvenes évek közepén indult útjára, nagyobb fordulatszámra akkor kapcsolt, amikor Noodles-szal összehozták a garage szcéna egyik leginkább meghatározó duóját, a Groove Chronicles-t. A pezsgőlocsolós, szirupos, énekkel nem fukarkodó 2-step / garage stílusból gyakorlatilag kivonták a csízi részt, a puha mélyeken némileg torzítottak, az aranyosan kornyikáló énekesnőket gyakran helyettesítették morcos MC-kkel, és zenéiket úgy alakították, hogy az aktuális trendekhez képest némileg sötétebb tónusúak legyenek. Tartva magukat ehhez az elvhez, olyan klasszikusokat hoztak össze, mint a ’1999’ vagy a ’Stone Cold’. A millennium környékén szóló projektjei mellett El-B egy másik angol producerrel, név szerint J Da Flex-szel kezdett el közösködni, akivel sikerült egy újabb legendát, a Ghost-ot összehozniuk, amely név egyszerre foglalja magába közös kiadójukat és zenei tevékenységüket. Amellett, hogy ismét megkerülhetetlen, zseniális szerzeményekkel lepték meg a szigorúbb garage hangzás szerelmeseit (például a ’The Club’-al), sokan tartják úgy, hogy a dubstep kialakulásában hatalmas szerepe volt a Ghost-nak és vele együtt El-B-nek. Miközben 2004-2005 környékén elkezdett igazán felfutni a manapság hatalmas népszerűségnek örvendő stílus, a páros néhány kevésbé szignifikáns megjelenést leszámítva eltűnt a süllyesztőben. Az utóbbi egy-két évben viszont aktivizálták magukat (köszönhető ez részben talán a Tempa-n megjelent ’The Roots Of El-B’ válogatásnak is), a remélhetőleg hamarosan megjelenő albumuk (’Nu Levels’, melyen közreműködik például Burial és Zed Bias) mellett önálló munkásságuk is elérhető egyre többször 12”-esek formájában.

Idén a ’Nu Levels’ LP beharangozó lemeze mellett május elején jelentkezett El-B egy négyszámos EP-vel, amely a Night Audio gondozásában került a boltok polcaira. A ’Dirty’ EP-n Lewis megmutatja egyaránt régi Ghost-os énjét és felvillantja dubstep-es skilljeit is úgy, hogy közben mind a négy zenében szerepelteti a védjegyének számító lüktető garage-os bassline-okat. A felezett ütem ellenére a legnagyobb lendület és vibrálás minden kétséget kizárva a ’How U Like Dat’-ben van, annyi energia lakozik a Laze-zel közös track-ben, hogy képtelenség mozdulatlanul végighallgatni. Ez a zene és az őt követő, Rolla-val készült ’Dirty Dirty’ mutatja meg, hogy a fentebb említett dark garage hangzást hogyan ülteti bele El-B dubstep-környezetbe. A ’This Thrill’ ellenben visszanyúl egészen a gyökerekig: megjelennek benne a kopogós dobminták és a letisztult 2-step képletek, főleg a szám bevezetőjében. A folyamatosan torzuló, látszólag önálló életre kelt bassline futamra rásimul Nico profi vokálja, a hölgynek köszönhetően ez az oldal kiemelkedik az EP amúgy is erős felhozatalából. Az egyetlen gyengítő tényező a ’Dirty Flow’, melyben Usher-t megszégyenítő rnb-trance szintifutamok és fájdalmas - néha latinosba hajló - gitár riffek vegyülnek a fentebb már emlegetett Ghost-hangzással dubstep tempón. Mivel az összképen alig ront a ’Dirty’ EP D oldala, jár neki egy ötös alá.

Értékelés: (5/5)
gergo | -0.5- 27: 1
Serum
Souped Up / Push It
COLAB020
Co-Lab, 2010
Serum először 2004-ben tűnt fel megjelenésekkel a drum&bass szcénában, eleinte főleg Ray Keith kiadóján (Dread) lehetett hallani róla, majd felfigyelt rá Twisted Individual, ezért neve mögé ma már a Grid és Zombie címkéket is odabiggyesztheti. Zenéi minden különösebb visszhang nélkül merülnek feledésbe, pedig több tucat 12”-esből áll a diszkográfiája, ahol a fenti kiadók mellett olyan labelek is képviseltetik magukat, mint a Critical, Creative Source, Timeless és Liquid V. Az utóbbi egy-két évben egyre sűrűbben működik együtt Bladerunnerrel, ami kifejezetten jót tesz karrierjének, közös számaik körül folyamatosan növekszik az érdeklődés. Kettejük idei első lemeze (’Walk The Walk’ / ’Warriors’) után Serum szólóban is felbukkan két hasonlóan visszafogott jump-up darabbal, amik mégis képesek nem egyszerű felfordulást okozni a parketten.

A Co-Lab-on most debütáló Serum ’Souped Up’-ja olyan egyszerű, mint egy bot, de mégis képtelenség lenne nem beleszeretni ebbe a zenébe első hallás után. A kérdezz-feleleket játszó mérsékelten idióta basszus-téma és az amennel megtámogatott könnyedén gördülő dobszekció pontosan elég ahhoz, hogy megidézze a bristoli drum&bass fénykorát. Emellett a szám ideális dj-tool is, remekül lehet dupladroppok, tease-ek és egyéb trükkök bevetéséhez alkalmazni, a tömeg pozitív reakciója biztosan nem marad el.

Másik oldalon a ’Push It’ gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint a ’Souped Up’, csak itt még egy ötletes vokál mintával is meg van fűszerezve a track (ugye nem kell mondanom, hogy honnan ered a sample?). Hiába egyezik a két oldal, az egész release élvezetokozó-faktora ettől még egy cseppet sem csökken, likvid és jump-up arcoknak egyaránt ajánlott darabról van szó.

Értékelés: (5/5)
gergo | -0.3- 27: 1
Data / Incident & Paul SG
Liberty City Blues / Autumn Drops
LUCKYDEVIL7
Lucky Devil, 2009
A Lucky Devil az okosbéz vonalon eddig hat kiadvánnyal képviseltette magát, decemberben megérett a hetedik single, rajta magyar előadóval. A Matt Impact kiadótulajdonos Knowledge mixében is felbukkanó muzsika ugyanis az Incident és Paul SG közös szerzeménye. A label szállított már többek közt Survival, Zyon Base és Alix Perez zenéket is, nézzük, ezennel mit is tartogat számunkra.

Az A oldalon ezúttal Data szerepel az abszolút minimalizmus jegyében. Óvatos dobok a sötétségben, néha egy-egy hasító snare, fortyogós bass, a ’Liberty City Blues’ nagyon alattomos, amolyan igazi Data. A "dropot" flegma kacaj vezeti be, elnyújtott, túlvilági hangfoszlányok kísérik a kényelmes tempóban döcögő dobképletet. Bár a kevesebb több elvén íródott muzsikák kedvelői tudnának említeni jobban sikerült Data zenéket, mégsem lehet okunk panaszra.

A flipen az ’Autumn Drops’ így a télben járva kellemes, de ugyanakkor hűvös hangulatot áraszt. Kimért dobok, morgós alszekció, a mélység jegyében íródott szerzemény valamennyire ellensúlyozza az A oldal sötétségét, ugyanakkor valamennyit meg is tart minimalizmusából. Szomorkás-szerelmes hangulatával igazi szívhez szóló nóta. A srácoknak nem ez az első kollaborációjuk a német likvid producerrel, korábban a Basswerk Files keretein belül jelentek meg közös szerzemények. A közeljövőben várható Incident megjelenések közül három már a finishben van: az olasz Maztek Subculture kiadóján egy EP formájában négy újabb zene lát napvilágot (’Fear Of Noise’ / ’Fire Ants’ / ’The Room’ / ’Vertigo’), továbbá úton van egy Vibez CD-s megjelenés is (’Difficult Dreams’ / ’Behaviourism’), illetve egy 12”-es érkezik az Ennex színeiben (Incident feat. Megadrummer & Blal - ’First’ / Incident - ’Stay’). Csak így tovább!

Értékelés: (5/5)
flag | -0.1- 16: 1
Dr Rubberfunk ft. Roachford
Trouble Woman (Featurecast Remix) / ~ (Featurecast Dub)
JAL91
Jalapeno, 2009
A 2000-ben alakult Jalapeno Records kiadót, illetve a nagy remixer és turntablist hírében álló Featurecastot eddig inkább a minőségi funk és break kedvelői ismerhették, ám ezzel a kiadvánnyal a magasabb bpm-ek földjére tesznek egy kirándulást. Az első megjelenését 2001-ben elkönyvelő Dr Rubberfunk harmadik szerzői albuma 2009 késő őszén várható a Jalapeno-n, ennek egyik számának, a ’Trouble Woman’-nek drum and bass átiratait hallhatjuk a kiadó 91-es sorszámmal ellátott single-jén.

Ahogy azt a bevezetőben említettem, a műfaj terén újonc kiadóval (nem teljesen újonc, itt jelent meg néhány éve Ikon – ’Vai E Vem’ Nu:Tone remixe is – a szerk.) és producerrel van dolgunk, nézzük, hogyan sikerült felvenni a tempót. Ha nem tudtam volna a szerző és az újragondoló nevét, első hallgatás alapján azt mondtam volna, hogy High Contrast az elkövető, így nem árulok el nagy titkot azzal, hogy egy jól sikerült másolattal állunk szemben. Egyenesen következik, hogy a legnagyobb támogatást a Hospital főnök Tony Colman-től, illetve a fentebb már említett kórházas művésztől kapja.

Az AA oldalon a szám dub verzióját hallhatjuk, ami pusztán a vokál mennyiségében különbözik a második oldaltól. Hatásosan felépített zenével van dolgunk, a kezdettől a kiállásig egyenletesen fokozza a hangulatot a cinek sűrítésével, a dobok filterezésével, vokál foszlányokkal és remek fúvóstémával. Majd a hirtelen előbújó, egy az egyben a Hospital műhelyből származó pattogó basszussal vezeti fel az elsöprő dropot, lenyűgözően megírt házi feladatról van szó. A zene többi részében ezek hatásos kombinálásáról van szó. Az A oldal annyival többet nyújt, hogy az eredeti zene vokáljából jóval többet tartalmaz. Főként a kiállástól ereszti ki hangját a brit soul legenda, Roachford, így kölcsönözve kis egyediséget a számnak.

Bármennyire is egy már bevált recept alapján készült ez a zene, tánctér robbantó képességéhez nem férhet kétség, így aki benevez rá, biztosan remélhet reakciót a végtagjai / a közönség részéről. Saját véleményen, hogy kevés ugyanannak a zenének a hajszálnyival eltérő verzióit egy kiadványra pakolni, hogy az eladható legyen (tehát nem értem ide azokat, amiknél a két remix más előadóktól származik).

Várható megjelenés: 2009 november

Értékelés: (4/5)
markov | -1.0- 28: 2
Netsky
Everyday / Come Back Home
LIQWEED012
Liq-Weed Ganja, 2009
Idén Lenzman mellett Netsky az, aki talán képes lesz kiszakadni a B-vonalas likvid producerek és dj-k népes táborából. A Belgiumból származó - fiatalkorában javarészt house-on nevelkedő - srác az elmúlt négy évét azzal töltötte, hogy zeneírói képességét fejlessze. A befektetett energia idén több lemez formájában kezdett el megtérülni, bár a saját hangzás megtalálása még várat magára. Egy-két régebbi Allsorts-os és Liqweed Ganja-s, valamint közelgő Hospital, Spearhead és SGN:LTD megjelenés hallgatása után ugyanis könnyen megállapítható, hogy egyelőre a már jól ismert Brookes Brothers, Danny Byrd és A.I. sound ügyes másolataival állunk szemben. A tizenkettes Liqweed Ganja sem kivétel ez alól, tehát az élvezet a férfivokállal megtámogatott diszkóbéz szerelmeseinek garantált.

Az ’Everyday’ és a ’Come Back Home’ közt túl sok különbséget nem fog találni a hallgató, maximum annyit, hogy előbbinek gerincét egy aranyos zongorafutam, utóbbinak pedig a már sokszor emlegetett reszelős bassline képezi. Mindkét szám könnyen megkedvelhető, kellemes uplifting-disco-funk (jaj.), ráadásul a táncparketten is működőképesnek tűnnek, amellett, hogy otthon is jó lötyögni rájuk a fotelbe süppedve. Dupla A oldalas, vérbeli likvid biznisz, a stílus rajongóinak kár lenne kihagyni.

Várható megjelenés: 2009. november 23.

Értékelés: (5/5)
gergo | -1.0- 20: 1
Original Sin
Therapy / Kiss
PLAYAZ008LPS
Playaz, 2009
Amíg itthon végleg elsötétülni látszik a drum&bass és egymást váltják a techno illetve mészár dnb bulik, az angoloknál továbbra is a jump-up a mainstream. Egyértelmű jele ennek az, hogy a szcéna félévente felkap egy aránylag frissnek számító bohóczenészt, akinek számait aztán rongyosra játssza az egész BBC-csapat, és végül nevesebb kiadók kérik fel aktuális slágereik újragondolására az illetőt. Sub Focus, Hazard és Taxman után a soron következő sztár Original Sin, akit odakint már hónapok óta ünnepelnek (és akire hazánkban maximum tíz ember lenne kíváncsi egy buliban). A Newcastle-ből származó producer szóló (igen, szóló, ugyanis a G Dub egyik feléről beszélünk) pályafutásának eddigi legfontosabb mérföldkövéhez tart: DJ Hype kiadóján december elején megjelenik ’Grow Your Wings’ névre keresztelt albuma. Az LP állítólag színesebb lesz, mint az elmúlt háromévnyi Original Sin diszkográfia együtt, a sampler ezt az ígéretet igyekszik alátámasztani.

Komolyabb meglepetést csak a ’Kiss’ nyújt, méghozzá egy igazán kellemeset. A jól megszokott röfögés és megfeszített tempó helyett finom dallammal és szolidan gördülő doblooppal indít, majd megszólal egy karakteres, ’96-os house nótából kölcsönvett női hang is, akinek éneke és dúdolászása innentől a zenét végigkiséri. A dal hallatán valószínűleg sokaknak az jut majd eszébe, hogy ez is csak meglovagolja az ’If We Ever’-rel útjára indított öregsulis trendet, hiszen az itt szóló egyszerű pad-ek, a be-beköszönő mélyek és a ropogós dobok hasonlóképp egy múltbéli korszakot idéznek. Nézzük el Original Sin-nek, hogy nem a legeredetibb ötlettel állt elő, valójában a végeredmény cseppet sem mondható rossznak, pláne egy olyan producertől, aki a drum&bass világ átellenes csücskében mozog igazán otthonosan.

A ’Therapy’ tipikusan olyan track, amivel mondjuk Andy C (vagy itt éppen Hype) indítaná szettjét egy óriási bulin, és a második percéig legalább két slágert tease-elne rá. Epikus intro, amen-csörömpölés a drop-nál, majd jöhet a kegyetlen wobble aprítás. Könnyű elképzelni, ahogy párezer ember e zene hatására egyik pillanatról a másikra önkívületi állapotba kerül.

Várható megjelenés: 2009. november 23.

Értékelés: (4/5)
gergo | -1.0- 07: 1
Dillinja
Shiners / Lovechild
VLV027
Valve, 2009
Új Dillinja maxiról azért kötelező néhány szót ejteni, mert utoljára bő másfél évvel ezelőtt jelent meg egy EP-re való zsíros basszus a Valve főnöktől (sokkal többnek tűnik ez az idő), másrészt egy hónap múlva újra hazánkba látogat, hogy egy megfelelő hangrendszer és néhány saját darab segítségével tönkretegye a hallójáratainkat. Apropó fülek, lassan mindenki elkezdheti kincsként értékelni az elkövetkező Dillinja fellépéseket és megjelenéseket, ugyanis emberünk állítólag egyik fülére már teljesen megsüketült…

Idegtépő, horror filmekbe illő vijjogással és a dj-k kedvéért cinekkel indít a ’Shiners’, melyben egy férfihang ismétli: „I don’t know what you talkin’ about baby, just keep shining”. A mondat fordításától most eltekintenék, pláne hogy magához a zenéhez nincs sok köze, amely egyébként az első negyven másodpercnyi vészjósló visítozás és cincogás után, minden figyelmeztetés nélkül belecsap a főtémába. A már jól megszokott basszus-orgia és középtartományos reszelő-téma most sem marad el, a dobok is ugyanúgy szétverik az ember fejét, mint évekkel ezelőtt. Ennél több tulajdonképpen nem is kell ahhoz, hogy elinduljon plafont bontani az ember, ha felcsendül egy buliban a track. Igazán őszinte, egyszerű Dillinja szám a ’Shiners’, jobban odabasz, mint bármi más mostanában.

A ’Lovechild’ jobban illeszkedik a mostani trendekhez, abszolút a ’Shiners’ felszínességével áll szemben. Természetesen itt is a mélyek kapják a főszerepet, de már egy „művészibb” környezetből rezgetik belső szerveinket. Az intro-ban a bugyuta nyolcbites dallamocska félrevezet egy pillanatra, de háttérben megbúvó pad és a szép lassan bekúszó dobképlet már sejteti, hogy ezzel a zenével Dillinja nem a retardáltakat szeretné megcélozni. Kevésbé harsány, ám mégis lendületes a szerelemgyerek. Végre nem csak a ’Friday’-t lehet beszúrni D-től egy mélyebb szettbe.

Értékelés: (4/5)
gergo | -0.7- 08: 2
SpectraSoul
Captive / Poseidon
DSM010
Deep Soul Music, 2009
Különböző mixekben már korán felfigyeltem egy zenére, majd hosszas nyomozás után ráakadtam a címre, az előadót a hangzás alapján be tudtam lőni, és nem is tévedtem. A napokban pedig a megjelenés is megérett, így a tizedik Deep Soul Music kiadvány már bakeliten és exkluzív jelzővel ellátott digitális formátumban is elérhető.

A SpectraSoul ezúttal is a szokásos mélységekbe kalauzol el minket, ugyanis a lemez a minimál illetve a mély hangzást lovagolja meg. A ’Captive’ sötét atmoszférájával és szaggatott dobjaival számomra sok újat nem tudott nyújtani. Időnként morgó basszusok bukkannak fel, a kiállásban pedig valaki menni szeretne, valaki meg a sírás határán van, ám a drop kegyetlenül kivégzi mindkét delikvenst. Nem rossz nóta, de volt már jobb, illetve az is elképzelhető (és ez a valószínűbb), hogy én nem érzem igazán.

A másik oldal viszont telitalálat A ’Poseidon’ jellegzetesen spectrasoul-os dobjai és dallamvilága elvisz valahova nagyon messzire. A lágyan simogató, keleties foszlányok megcirógatják a dobhártyákat, miközben a súlyos subok és a fel-feltörő karcos basszusok egy nagyon kellemes zenét alkotnak. A vokál leheletfinom, a drop előtt visszafelé megszólaltatott női hang pedig igencsak hatásos, teljesen kész vagyok tőle. Részemről egy izmos négyest érdemel az angol duó új megjelenése, ismét nem okoztak csalódást.

Értékelés: (4/5)
flag | -0.6- 16: 1
Silent Witness
Poster Girl EP
CRIT037
Critical, 2009
A Kasra által igazgatott Critical legfrissebb megjelenése egyfajta mérföldkőnek tekinthető a kiadó történetében, hiszen ez az első olyan EP, amely kizárólag egyetlen előadóra fókuszál. Ő pedig nem más, mint a Dél-Angliából származó Dan Braine, azaz Silent Witness. Emberünk többször vendégszerepelt már a Critical színeiben. 2004-ben egy Break-kel közös fekete korong (’Dialling Out’ / ’Godpad’), majd két évvel később pedig a sokak számára kedves ’Atlanta’ / ’California’ is itt jelent meg. Mind e mellett az ’All Sounds Electric’ mindkét szelekciójában is helyet kapott egy-egy SW zene (’Twin Town’ az elsőn, illetve a ’Sirius’-szal közös ’Proceed’ a másodikon). Ezúttal két fekete 12-es korongon négy saját szerzeményt tár a hallgatóság elé - legnagyobb örömünkre.

Az új EP címadó dala, a ’Poster Girl’ a California-Atlanta-Twin Town vonalán halad. A masszív dobképletet és a döngölő basszusokat elnyújtott, lágy női vokál és fülbemászó pengetős dallam szövi át. Azért néhol előbukkan egy-egy karcos tech-foszlány, valamint elő-előúsznak a tündérmesébe illő pad-ek is. Ez a track teljes mértékben hozza azt az utánozhatatlan SW hangzást, amelyet talán a „szentimentális döngölés” kategóriába lehetne sorolni. Biztos vagyok benne, hogy akinek a fent említett zenék tetszettek, ebben sem fog csalódni. A flip viszont már egyáltalán nem finomkodik. Félresöpri a poszterlány hangulatát, és jóval keményebb barázdákra tereli lemezjátszónk tűjét. A ’Transworld’ a lepitch-elt, végletekig leegyszerűsített dallamával számomra a leggyengébb zene, ám félreértés ne essék, egyáltalán nem rossz. Valahogy nem akar összeállni a kép: ugyan elég hatásosan droppol és kellőképpen aljas a bass, mégis vontatott, és a többi zenéhez képest jóval erőtlenebbnek érzem.

A második 12-es zenéi véleményem szerint már jobban működnek a tánctereken. A ’Blackhole’ csúszós tech-jei egy pillanatra sem hagynak pihenni, folyamatosan vijjogó pad-ek tűnnek elő, és a groove az üldögélőket is masszív bólogatásra készteti. A lemez másik oldala az abszolút favorit számomra. A ’Hinterland’ dobjai némiképp hajaznak a ’Proceed’-ra, ám ez klasszisokkal dinamikusabb zene. A basszusfolyamot egy filterzett hang húzza, a mélyből pedig sötét pad-ek és vokálfoszlányok törnek fel. Húzós darab.

Végszó gyanánt elmondhatjuk, hogy ez az EP a derült égből csapott le, miközben sokan az ’Alibi’ (Break remix) / ’Organizer’ párost várják. A szcéna egyik legstabilabb kiadójától egy nagyszerű dupla ez, aki érzi a SW hangzást, nyugodt szívvel megvásárolhatja.

Értékelés: (5/5)
flag | -0.3- 25: 2
Subwave
Dreamcatcher / Special Skills
METHPLA008
Metalheadz Platinum, 2009
A Commix duó után újabb tehetségeket karol fel az aranyfogsorú öreg, aki mostanában úgy látszik képtelen pihenni. Így akadt Goldie például Data mellett az orosz Subwave-re, akit az a megtiszteltetés ér, hogy a néhány évvel ezelőtti Tech Itch és a tavalyi Shogun Audio-s megjelenések után most a legendás Metalheadz cimkéje alatt mutathatja meg mire is képes. A kiadó platinum sorozatának új darabja régóta váratott magára, a label főnöke még 2008 elején beígérte, hogy a Metalheadz Platinum a friss húsokat fogja megmutatni, köztük Subwave-et is.

A ’Dreamcatcher’ erős melankóliával indít, majd érkeznek az agyonkompresszált dobok az üveghang-virtuóz basszussal kiegészülve. Jó zene, de valamiért hidegen hagy, nem úgy, mint a lemez másik oldala.
A ’Special Skills’ bevezetője néhány futurisztikus mintával és magasan szóló cinekkel hozza a hallgatót hangulatba. A drop után balról-jobbra, fel-alá, majd vissza gördülő bassline-t és az űrbéli szintitémát a snare-re ültetett, ostorcsattanásra hasonlító hang fogja össze. Játékos kaotikusága egyszerre félelmetes és magával ragadó. A dal elemei igazán jól összeértek, az egyetlen megjegyzendő, de nem kifogásolható dolog a címet adó szövegminta, amely nélkül ugyanilyen jól működne a track.

Értékelés: (5/5)
elf | -0.3- 14: 1
Lenzman
Lose You feat. Cliff / Bear Trap feat. Treez
CIADK016
Deep Kut, 2009
Az épkézláb liquid newcomerek annyira megfogyatkoztak, hogy már-már szenzációszámba megy, ha feltűnik egy igazán tehetséges arc, aki a középszerűség szürke felhői fölé képes szárnyalni. A holland Lenzman (akinek egyébként már négy évvel ezelőtt is volt megjelenése, de kétségkívül most kapott erőre) nevére ma már olyanok is felkapják a fejüket, mint például Goldie, nem ok nélkül. Nem a spanyolviasz újbóli feltalálásáról van szó, mindössze az van, hogy High Contrast, Redeyes vagy Random Movement után valaki ismét minőségi likvidet alkot.

A tizenhatos Deep Kut egyik felén a Cliff vokáljával kiegészült rinyalikvid annyira alattomosan mászik bele az ember fülébe, hogy onnan akár hetekig sem fog eltűnni. Az ének még talán pont azon a határon van, hogy nem veri ki a biztosítékot az erre érzékenyebb hallgatóknál, vagy legalább is a finoman reszelő bassline, a szép telten szóló dobképlet és a légies, könnyed dallamvilág ellensúlyozza azt. Kellett már egy ilyen track nagyon, nálam Lenzman a ’Lose You’-val írta be magát az A-listás producerek közé.

Persze tulipánszedegető barátunk annyira nem tökös (vagy töketlen?), hogy a másik oldalra is egy hasonlóan vérbeli liquid funk darabot dobjon. Inkább a soha véget nem érő mélyzenés trendet (oké, valójában még egy, maximum két jó éve van ennek a vonalnak, aztán kifullad) lovagolja meg Treez-zel egyetemben. Szerencsére a ’Bear Trap’ nem akar túlságosan művészi lenni, így középkemény szettekben simán elfér két anthem közt töltelék gyanánt, és leülni sem fog a közönség tőle.

A megjelenés lemezes részét ennyivel le is tudtuk, viszont aki a digitális formátumot preferálja, az előbbi kettőn felül még behúzhatja a ’Vale Of Tears’-t is, melyet én legszívesebben megcserélném a ’Bear Trap’-pel. A ’Lose You’-hoz hasonló, amenekkel gazdagon megtűzdelt dobolással indít a dal, majd a szívbemarkoló zongoratéma is beúszik lassacskán, melyet az A.I.-fiúk védjegyévé vált szolid reszelés támogat meg. Bár a keserédes hangulat nem túl ideális a szürke télvégi napokra, de aki nem szenved komoly depresszióban, annak mindenképp ajánlott eme lélekkel teli dnb-ballada. Kár, hogy egy ennyire gyönyörű darab lemezen nem jut szerephez.

Értékelés: (5/5)
gergo | -0.3- 03: 1
Listázás alapján