impulsecreator
zenei magazin
:: drum & bass
:: breaks, dubstep
:: hip hop, electronica
impulsecreator.hu

Warning: getdate() expects parameter 1 to be long, string given in /var/www/old/kislemez.php3 on line 7

Warning: getdate() expects parameter 1 to be long, string given in /var/www/old/kislemez.php3 on line 8
Füles
Ha van véleményed az alábbi lemezekről írd meg itt!
Rufige Kru / Alex Reece
Terminator (S.P.Y Remix) / Pulp Fiction (Lynx Edit)
RAZORS009
Razors Edge, 2011
Ezúttal igazán merész húzással rukkolt elő a londoni sublabel, ugyanis két olyan klasszikushoz nyúlt, amelyek újraértelmezése nem értő kezek között minimum szentségtöréssel érne fel, vagy legalábbis egy lépcsőn legurítással. Persze a recept rém egyszerű: végy magadhoz egy időtálló, elnyűhetetlen alapművet és adj hozzá egy manapság igen termékeny producert, ereszd össze őket, és az eredmény egy rendkívül aktuális átdolgozás lesz.

Legutóbb 2 éve került ki a Metalheadz alsóházából remix EP, nem is csoda, hogy ez a lemez is mindössze a 009-es sorszámot viseli, noha a sorozat legelső darabja 1995-ben jött ki a Goldie által jegyzett 'Still Life' és a Photek keze nyomát viselő 'The Rain' remixekkel.

A korong A oldalán Carlos S.P.Y. tisztességes iparosmunkát végzett Goldie klasszikusával. A fémes old skool jungle hangulat átitatja a keményebb dobokkal és feltúrbózott bassline-al operáló ’Terminator’-t, ami a kor igényeihez igazodva egy kemény táncparkett orientált darab lett. S.P.Y a se túl sok, se túl kevés logika mentén lavírozva próbálta modern köntösbe önteni a klasszikus Metalheadz hangzásvilágot, meghagyva annak magját, velejét.

Sajnos a másik oldal barázdáiból felcsendülő ismerős törteket nem igazán lehet remixnek nevezni, hiszen azon kívül, hogy a tempó jócskán felgyorsult és bekerült egy-két új aprócska hangminta, túlságosan nagy változások nem történtek Alex Reece klasszikusán. A ’Pulp Fiction’ Lynx féle verziója arra viszont tökéletes, hogy a lemezgyűjteményből netán kimaradt alapvetés többé ne hiányozzon a polcról, és ha a hangulat tetőfokán nem is, azért bármely buliban bátran vállalható darab.

Értékelés: (4/5)
lanti | -0.6- 18: 1
Surival & Paul T
Go Back / Rationale
DIS044
Dispatch Recordings, 2011
Azok az olvasók, akik egy kicsit is szimpatizálnak a likviddel és mélyebb drum&bass-szel, Survival nevével egész bizonyos, hogy találkoztak már. A rá jellemző hangzásvilágot rég kialakító Steve ritkán tér le a jól ismert útról. Friss 12"-es korongja ezúttal is a TC1 által irányított Dispatch Recordings-nél landolt.

Az A oldalon található 'Go Back'-ben Paul T szellős, lebegő énekhangjáé a főszerep, mely remekül simul a kicsit sem tolakodó basszus dallamára. Az introban felcsendülő delay-ezett "autonomic hangzású" szintetizátor, a fülbemászó vonós minta valamint a nem feltétlenül buta, de egyszerű beat teljes egésszé simul össze, azonban mégis úgy telik el a valamivel több mint hat perc, hogy nem sok olyan dolog történt melyre sokkal később is emlékeznénk. A korongot megfordítva a 'Rationale' egy teljesen más, mégis Survival-os hanganyagot mutat. A karakteres ritmusszekció, a térben szépen úsztatott zongorafutamok és rézfúvós minták megjegyezhetővé teszik a darabot. Az apró reverbezett ütősök, és a fátyolos női szövegfoszlányok tökéletesek.

Értékelés: (4/5)
geeryy | -0.4- 22: 1
DJ Marky & Makoto / DJ Marky & S.P.Y. feat. Miri
Secret Place (Random Mov. rmx) / Days Go Slow (Makoto rmx)
INN039
Innerground, 2011
Liquid funk sztárparádé vonul fel az Innerground 39. kiadványán: a maxin feltűnik DJ Marky, S.P.Y., Makoto és Random Movement neve is, bár a munka nagy részét ezúttal a két utóbbi művész végezte, hiszen nekik kellett újragondolni egy-egy korábbi zenét a kiadó kínálatából. Az eredeti számok és a remixek közt túl nagy differencia nincs, éppen csak annyi, hogy ne feleslegesnek és unalmasnak, hanem kellemesnek érezze őket a hallgató.

Makoto a ’Days Go Slow’-t formálta át, egy táncparketten életképesebb darabot faragott Marky és S.P.Y. felvételéből. A lendületesebb hatás elérése érdekében a háttérben megbúvó amen-loopra és gitártémára erősített rá. Miri vokáljával kapcsolatban viszont jól ráérzett arra, hogy változtatás ebben az esetben nem szükséges. Random Movementnek a ’Secret Place’ jutott feldolgozásra és ebben az esetben már tényleg csak leheletnyi a különbség Marky és Makoto eredetijéhez képest. Némi csavar a zongorán és a jól ismert hihat-ekkel és elmosott crash-ekkel túltelített RM dobok – gyakorlatilag ennyi az újdonság, de ez pont elég ahhoz, hogy kicsit más dimenzióba helyezze az elődjéhez viszonyítva.

Értékelés: (4/5)
gergo | -0.4- 07: 1
DLR
Tundra / Cohiba
BLKND002
BLKND, 2011
DLR és Octane 2010-ben alaposan bevette a drum&bass-t, a Dispatch kiadó gyakorlatilag egész éven át tőlük volt hangos, de feltűntek a RAM-on és Renegade Hardware-en is. A rengeteg közös meló után most szólóban jelentkezik egy 12”-essel DLR, amely technikailag két tökéletesen kivitelezett számot tartalmaz, ám egyik sem villant semmi eredetit.

A bristoli Black Box dubstep label alkiadóján megjelenő 'Tundra' és 'Cohiba' két sablonokra építkező töltelékzene: ugyanazokat a pittyegő hangokat és unalmas alapokat veti be DLR, amiket évek óta hallhatunk más, stílusban hasonló producerektől. A keleties témák szerepeltetése gyenge próbálkozásnak bizonyul, egyrészt nem annyira karakteresek, hogy meg tudják ragadni a hallgató fantáziáját, másrészt erős deja vu érzést keltenek – hallottunk már ilyet is korábban elégszer. Kiállásként még egy felezett dobképletet is bedob a 'Tundra'-ba DLR, valamint a B oldalon erősít a keleties hangulaton, de egyiket sem teszi kellő bátorsággal. Elvakult "minimál drum&bass" rajongókon kívül nem ajánlott senkinek sem a többszöri hallgatás, valószínű, hogy néhány hét múlva már senki nem fog erre a két számra emlékezni.

Értékelés: (2/5)
gergo | -0.4- 06: 1
Calibre
Reverse Engineer / Easyglide
PLV016
V Recordings, 2011
Calibre megjelenéseit nagyjából azóta övezi érezhetően kevesebb hype, mióta elhatározta, hogy jóval több szerepet ad saját hangjának a zenéiben. Például a tavaly megjelent 'Even If' című albumát a közönség és a szakma mintha egyszerűen figyelmen kívül hagyta volna, a címadó dalon kívül mást nagyon nem is lehetett látni a DJ-k tracklistáiban. Az LP óta az első kislemez március közepén jött ki, érdemes rá figyelni, ugyanis a V-nél megjelenő Calibre zenék mindig nagyot durrannak. Elég csak a 'Drowning In You'-ra, a 'Want Your Body' remixre vagy a 'Hard Times'-ra gondolni.

A lemez mindkét oldalán újra felbukkan a hamisítatlan "kaliberfunk", avagy dorombolnak a dub-os bassline-ok és légiesen gördülnek a ropogós dobok. A 'Reverse Engineer'-ben visszaköszön a 'Consulate Charm' introjából ismerős „dobpergés”, ám a drop után itt nem Lariman énekel és nem egy szolidan szögelős témát hallunk, hanem egy feszes, funky (és néha megvaduló) basszussal felpörgetett rollert. Nem a megszokott Calibre, de nagyon addiktív. A másik oldal már sokkal tipikusabb, a korai Creative Source-os és Soul:R-os megjelenéseket idézi. Nincs túlgondolva semmi az 'Easyglide'-ban, a főszerepet a dob és a basszus kapja, valamint a háttérben fel-feltűnnek apróbb effektek és morajlások. Így kell telt számot írni minimális eszközkészletből.

Értékelés: (5/5)
gergo | -0.4- 05: 2
Loadstar
Space Between / Blvd
RAMM94
RAM, 2011
A Sub Focus és Chase & Status által formált RAM-zászlóvivők csapatába mostanában az Xample és Lomax alkotta Loadstar formáció is bekapcsolódott. A tavalyi megaslágert, azaz a 'Link To The Past'-et egy újabb nagyon erős lemez követi, melynek két oldala alaposan különbözik egymástól. A 'Space Between'-ről elég lenne annyit mondani, hogy bármelyik Andy C szett indítózenéje lehetne - ennyiből mindenki el tudja képzelni, hogy miről van szó. Gyanúsan nyugodt gitárpengetéssel, valamint kellően drámai és popos hangvételű férfivokállal kezd a track, utóbbi a harmadik hallgatás után alattomosan megragad az ember emlékezetében. A rövid bevezető kevésbé meglepő módon egyik pillanatról a másikra átváltozik egy plafonszaggató szörnnyé, innentől nincs megállás. A bassline szüntelenül torzul, a felkaszabolt dobloop pedig erősít még az alapból is lázadó, zaklatott hangulaton. Ekkora sláger mellé már alapvető kellék a videó, a 'Space Between' klipje ráadásul valamennyire összhangban is van a dal témájával. Legalább egyszer érdemes megnézni, nem rossz.

Másik oldalon a ’Blvd’ visszavesz a lendületből, egy nagyon kellemes, cseppet melankolikus liquid funk számmal állunk szemben. A merengős atmoszférát árasztó vonósokat jól ellensúlyozza az energikus díva-vokál, valamint a lüktető szintitéma. Ritka az ennyire jól kitalált, minőségi likvid az utóbbi hónapokban, ezért érdekesebb ez az oldal, még akkor is ha borítékolható, hogy a ’Space Between’ az egyik legsűrűbben játszott darabja lesz a 2011-es évnek.

Értékelés: (4/5)
gergo | -0.4- 04: 2
Noisia
Friendly Intentions / Displaced
VSN010
Vision, 2011
Noisia-ék az új kiadójuk (Invisible) mellett a régi, jól bevált ösvényről sem szándékoznak letérni. Legújabb Vision kiadványuk hivatalosan február végétől elérhető. A képlet lényegében nem változott: földbedöngölő dobok, kompromisszummentes basszusok, túlvilági vijjogások, neuró-rohanás – vérbeli Noisia a legjavából, bár nem fogunk hanyatt esni tőle.

A ’Displaced’ kimért dobjaival és basszusaival sok újdonságot nem nyújt, alattomosan kúszik fel egy szétcsavart dallamfoszlány, hogy a kiállás után elemi erővel csapjon arcba. A széttorzított filterbass szinte lebegteti a zenét, miközben szaggatnak a dobok… súlyos. A ’Friendly Intentions’ egy árnyalattal finomabb zene – ha lehet így fogalmazni - , persze kellőképpen sötét: baljós, vészjósló dallam húzza fel a drop előtti kört, majd sima menetelés lesz a dologból egy fel-felbúgó szétcsavart bassline-nal támogatva, szintén húzós darab.

Tény, hogy nem váltották meg a világot a srácok ezzel a megjelenésükkel, jóllehet nem is az volt a cél. Aki beruház a VSN10-esre, két remek zenével lesz gazdagabb, amelyek hallgatásakor garantált az agy- és hangfalrobbantás.

Értékelés: (4/5)
flag | -0.3- 07: 1
Kav & Northern Lights (feat. Howard Marks) / Steppa & Kitcha
Mr. Nice / Back To The Future
AW002
Audio Warfare, 2011
A leeds-i Northern Lights formáció az elmúlt néhány évben pár figyelemre méltó trekkel szerepelt jó nevű wobbli és jump-up címkéken. A duó egyik tagja, név szerint Steppa (polgári nevén Zak Burton) már 2007-ben elnyerte a Drum & Bass Awards legjobb feltörekvő DJ címét, valamint a Flex Records-nál eltöltött két év során elsajátított szakmai tapasztalat megalapozta produceri munkáját. A Grid és Zombie Recordings megjelenései mellett – utóbbin Serum társaságában – ezúttal Steppa saját kiadóján, az Audio Warfare-en prezentál Kitcha társaságában.

A rilíz húzózenéje - azt szem előtt tartva, hogy két minőségi wobblival van dolgunk - egyértelműen a ’Back To The Future’, már csak azért is, mert párszor szemtelenül visszaköszön M-Beat és General Levy ’Incredible’-je egy-egy váltás erejéig múltidézés gyanánt. Maga a zene elemi erővel csap le két kör után, kőkemény dzsungelharc brummogó mélyekkel, kellőképpen megtördelt dobokkal, azok közül is a mocskosabb fajta robog végig a zenén. Természetesen a már említett ismerős taktusok ovációra késztetik a hallgatót.

A ’Mr.Nice’ már jóval egyszerűbb, gondolkodást nem igazán igényel, de nem is ez a célja. A baljós bevezetőben a spangli ipari fogyasztásáról mesél nekünk egy hang, aminek hosszú távú hatását pár másodperc múlva mi is meghallhatjuk. Egyszerű lépegetős dallam, sűrű váltások, kiválóan eltalált hangminták, mégis üresnek hat az összkép, valami hiányzik.

Csakúgy, mint az első AW, a második megjelenés is kellemes alkotóeleme lehet egy-egy wobbliszettnek, bár kétség kívül a flip az igazi nyertes… vissza a jövőbe!

Értékelés: (4/5)
flag | -0.3- 07: 1
BTK / Spectrasoul
Things I Do / ~ (Spectrasoul rmx)
DMND001
Demand, 2011
A svájci illetőségű Demand Records új színfolt a drum and bass palettáján, hiszen a közelmúltban létesült kiadó idén jegyzi első kiadványát. A debütálást nem kisebb nevekkel igyekeztek emlékezetessé tenni, mint BTK és Spectrasoul. A digitális és lemez formátumban is megvásárolható megjelenésén BTK - ’Things I Do’ című zenéjének eredeti verzióját, illetve Spectrasoul átiratát hallhatjuk. A maxi két oldala sok stílus- és hangulatbeli hasonlóságot mutat, ám az átiratra a brit duo elég markánsan rátette a védjegyévé vált végletesen lecsupaszított hangzást. Közös vonás továbbá, hogy egyik változat sem a tánctér felrobbantására született, ám mindkettő remek intro lehet egy mélyebb szett felvezetéséhez.

Az ’A’ oldalon található szám szépen építkezik, az első cinektől a filterrel előbújtatott tört dobokon át a vészjósló hangulatú pad és vokál által felvezetett dropig. Némi disszonanciát vélek felfedezni a mozgalmas dobképlet, a vokál, valamint a zene egyéb hangjai között, amik inkább „lassítják” az összhatást. Bevallom őszintén, hogy a ’B’ oldal meghallgatása után már szinte túlzsúfoltnak éreztem BTK verzióját.

Az átirat igazi mestermunka, így kell kiragadni egy zenéből mindent, ami abban jó, megragadni annak hangulatát és kifogástalanul köríteni. Ez a verzió sokkal közelebb áll a vokál sugározta érzelemvilághoz, nagyobb hangsúlyt is kap az introban. Ebben a zenében pont annyi van, amennyinek lennie kell: se több, se kevesebb. Az egyenes, puritán dobképlet sokkal jobban passzol a zene lelkét adó, nyomasztó és lassan hömpölygő szöveges betétekhez és vékony padokhoz. Nem is beszélve a gyomorforgató basszusról, ami a minimalista zenék egyik nélkülözhetetlen velejárója. BTK szerencsétlensége, hogy ilyen kiváló remixert kértek fel a kiadó főnökei, hiszen az újragondolás mellett eltörpülni látszik az ő változata. Egy másik megjelenésen akár húzózene is lehetett volna.

Értékelés: (4/5)
markov | -0.2- 09: 1
El-B
Dirty EP
NA003
Night Audio, 2010
El-B, azaz Lewis Beadle zenei karrierje a kilencvenes évek közepén indult útjára, nagyobb fordulatszámra akkor kapcsolt, amikor Noodles-szal összehozták a garage szcéna egyik leginkább meghatározó duóját, a Groove Chronicles-t. A pezsgőlocsolós, szirupos, énekkel nem fukarkodó 2-step / garage stílusból gyakorlatilag kivonták a csízi részt, a puha mélyeken némileg torzítottak, az aranyosan kornyikáló énekesnőket gyakran helyettesítették morcos MC-kkel, és zenéiket úgy alakították, hogy az aktuális trendekhez képest némileg sötétebb tónusúak legyenek. Tartva magukat ehhez az elvhez, olyan klasszikusokat hoztak össze, mint a ’1999’ vagy a ’Stone Cold’. A millennium környékén szóló projektjei mellett El-B egy másik angol producerrel, név szerint J Da Flex-szel kezdett el közösködni, akivel sikerült egy újabb legendát, a Ghost-ot összehozniuk, amely név egyszerre foglalja magába közös kiadójukat és zenei tevékenységüket. Amellett, hogy ismét megkerülhetetlen, zseniális szerzeményekkel lepték meg a szigorúbb garage hangzás szerelmeseit (például a ’The Club’-al), sokan tartják úgy, hogy a dubstep kialakulásában hatalmas szerepe volt a Ghost-nak és vele együtt El-B-nek. Miközben 2004-2005 környékén elkezdett igazán felfutni a manapság hatalmas népszerűségnek örvendő stílus, a páros néhány kevésbé szignifikáns megjelenést leszámítva eltűnt a süllyesztőben. Az utóbbi egy-két évben viszont aktivizálták magukat (köszönhető ez részben talán a Tempa-n megjelent ’The Roots Of El-B’ válogatásnak is), a remélhetőleg hamarosan megjelenő albumuk (’Nu Levels’, melyen közreműködik például Burial és Zed Bias) mellett önálló munkásságuk is elérhető egyre többször 12”-esek formájában.

Idén a ’Nu Levels’ LP beharangozó lemeze mellett május elején jelentkezett El-B egy négyszámos EP-vel, amely a Night Audio gondozásában került a boltok polcaira. A ’Dirty’ EP-n Lewis megmutatja egyaránt régi Ghost-os énjét és felvillantja dubstep-es skilljeit is úgy, hogy közben mind a négy zenében szerepelteti a védjegyének számító lüktető garage-os bassline-okat. A felezett ütem ellenére a legnagyobb lendület és vibrálás minden kétséget kizárva a ’How U Like Dat’-ben van, annyi energia lakozik a Laze-zel közös track-ben, hogy képtelenség mozdulatlanul végighallgatni. Ez a zene és az őt követő, Rolla-val készült ’Dirty Dirty’ mutatja meg, hogy a fentebb említett dark garage hangzást hogyan ülteti bele El-B dubstep-környezetbe. A ’This Thrill’ ellenben visszanyúl egészen a gyökerekig: megjelennek benne a kopogós dobminták és a letisztult 2-step képletek, főleg a szám bevezetőjében. A folyamatosan torzuló, látszólag önálló életre kelt bassline futamra rásimul Nico profi vokálja, a hölgynek köszönhetően ez az oldal kiemelkedik az EP amúgy is erős felhozatalából. Az egyetlen gyengítő tényező a ’Dirty Flow’, melyben Usher-t megszégyenítő rnb-trance szintifutamok és fájdalmas - néha latinosba hajló - gitár riffek vegyülnek a fentebb már emlegetett Ghost-hangzással dubstep tempón. Mivel az összképen alig ront a ’Dirty’ EP D oldala, jár neki egy ötös alá.

Értékelés: (5/5)
gergo | -0.5- 27: 1
Serum
Souped Up / Push It
COLAB020
Co-Lab, 2010
Serum először 2004-ben tűnt fel megjelenésekkel a drum&bass szcénában, eleinte főleg Ray Keith kiadóján (Dread) lehetett hallani róla, majd felfigyelt rá Twisted Individual, ezért neve mögé ma már a Grid és Zombie címkéket is odabiggyesztheti. Zenéi minden különösebb visszhang nélkül merülnek feledésbe, pedig több tucat 12”-esből áll a diszkográfiája, ahol a fenti kiadók mellett olyan labelek is képviseltetik magukat, mint a Critical, Creative Source, Timeless és Liquid V. Az utóbbi egy-két évben egyre sűrűbben működik együtt Bladerunnerrel, ami kifejezetten jót tesz karrierjének, közös számaik körül folyamatosan növekszik az érdeklődés. Kettejük idei első lemeze (’Walk The Walk’ / ’Warriors’) után Serum szólóban is felbukkan két hasonlóan visszafogott jump-up darabbal, amik mégis képesek nem egyszerű felfordulást okozni a parketten.

A Co-Lab-on most debütáló Serum ’Souped Up’-ja olyan egyszerű, mint egy bot, de mégis képtelenség lenne nem beleszeretni ebbe a zenébe első hallás után. A kérdezz-feleleket játszó mérsékelten idióta basszus-téma és az amennel megtámogatott könnyedén gördülő dobszekció pontosan elég ahhoz, hogy megidézze a bristoli drum&bass fénykorát. Emellett a szám ideális dj-tool is, remekül lehet dupladroppok, tease-ek és egyéb trükkök bevetéséhez alkalmazni, a tömeg pozitív reakciója biztosan nem marad el.

Másik oldalon a ’Push It’ gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint a ’Souped Up’, csak itt még egy ötletes vokál mintával is meg van fűszerezve a track (ugye nem kell mondanom, hogy honnan ered a sample?). Hiába egyezik a két oldal, az egész release élvezetokozó-faktora ettől még egy cseppet sem csökken, likvid és jump-up arcoknak egyaránt ajánlott darabról van szó.

Értékelés: (5/5)
gergo | -0.3- 27: 1
Data / Incident & Paul SG
Liberty City Blues / Autumn Drops
LUCKYDEVIL7
Lucky Devil, 2009
A Lucky Devil az okosbéz vonalon eddig hat kiadvánnyal képviseltette magát, decemberben megérett a hetedik single, rajta magyar előadóval. A Matt Impact kiadótulajdonos Knowledge mixében is felbukkanó muzsika ugyanis az Incident és Paul SG közös szerzeménye. A label szállított már többek közt Survival, Zyon Base és Alix Perez zenéket is, nézzük, ezennel mit is tartogat számunkra.

Az A oldalon ezúttal Data szerepel az abszolút minimalizmus jegyében. Óvatos dobok a sötétségben, néha egy-egy hasító snare, fortyogós bass, a ’Liberty City Blues’ nagyon alattomos, amolyan igazi Data. A "dropot" flegma kacaj vezeti be, elnyújtott, túlvilági hangfoszlányok kísérik a kényelmes tempóban döcögő dobképletet. Bár a kevesebb több elvén íródott muzsikák kedvelői tudnának említeni jobban sikerült Data zenéket, mégsem lehet okunk panaszra.

A flipen az ’Autumn Drops’ így a télben járva kellemes, de ugyanakkor hűvös hangulatot áraszt. Kimért dobok, morgós alszekció, a mélység jegyében íródott szerzemény valamennyire ellensúlyozza az A oldal sötétségét, ugyanakkor valamennyit meg is tart minimalizmusából. Szomorkás-szerelmes hangulatával igazi szívhez szóló nóta. A srácoknak nem ez az első kollaborációjuk a német likvid producerrel, korábban a Basswerk Files keretein belül jelentek meg közös szerzemények. A közeljövőben várható Incident megjelenések közül három már a finishben van: az olasz Maztek Subculture kiadóján egy EP formájában négy újabb zene lát napvilágot (’Fear Of Noise’ / ’Fire Ants’ / ’The Room’ / ’Vertigo’), továbbá úton van egy Vibez CD-s megjelenés is (’Difficult Dreams’ / ’Behaviourism’), illetve egy 12”-es érkezik az Ennex színeiben (Incident feat. Megadrummer & Blal - ’First’ / Incident - ’Stay’). Csak így tovább!

Értékelés: (5/5)
flag | -0.1- 16: 1
Dr Rubberfunk ft. Roachford
Trouble Woman (Featurecast Remix) / ~ (Featurecast Dub)
JAL91
Jalapeno, 2009
A 2000-ben alakult Jalapeno Records kiadót, illetve a nagy remixer és turntablist hírében álló Featurecastot eddig inkább a minőségi funk és break kedvelői ismerhették, ám ezzel a kiadvánnyal a magasabb bpm-ek földjére tesznek egy kirándulást. Az első megjelenését 2001-ben elkönyvelő Dr Rubberfunk harmadik szerzői albuma 2009 késő őszén várható a Jalapeno-n, ennek egyik számának, a ’Trouble Woman’-nek drum and bass átiratait hallhatjuk a kiadó 91-es sorszámmal ellátott single-jén.

Ahogy azt a bevezetőben említettem, a műfaj terén újonc kiadóval (nem teljesen újonc, itt jelent meg néhány éve Ikon – ’Vai E Vem’ Nu:Tone remixe is – a szerk.) és producerrel van dolgunk, nézzük, hogyan sikerült felvenni a tempót. Ha nem tudtam volna a szerző és az újragondoló nevét, első hallgatás alapján azt mondtam volna, hogy High Contrast az elkövető, így nem árulok el nagy titkot azzal, hogy egy jól sikerült másolattal állunk szemben. Egyenesen következik, hogy a legnagyobb támogatást a Hospital főnök Tony Colman-től, illetve a fentebb már említett kórházas művésztől kapja.

Az AA oldalon a szám dub verzióját hallhatjuk, ami pusztán a vokál mennyiségében különbözik a második oldaltól. Hatásosan felépített zenével van dolgunk, a kezdettől a kiállásig egyenletesen fokozza a hangulatot a cinek sűrítésével, a dobok filterezésével, vokál foszlányokkal és remek fúvóstémával. Majd a hirtelen előbújó, egy az egyben a Hospital műhelyből származó pattogó basszussal vezeti fel az elsöprő dropot, lenyűgözően megírt házi feladatról van szó. A zene többi részében ezek hatásos kombinálásáról van szó. Az A oldal annyival többet nyújt, hogy az eredeti zene vokáljából jóval többet tartalmaz. Főként a kiállástól ereszti ki hangját a brit soul legenda, Roachford, így kölcsönözve kis egyediséget a számnak.

Bármennyire is egy már bevált recept alapján készült ez a zene, tánctér robbantó képességéhez nem férhet kétség, így aki benevez rá, biztosan remélhet reakciót a végtagjai / a közönség részéről. Saját véleményen, hogy kevés ugyanannak a zenének a hajszálnyival eltérő verzióit egy kiadványra pakolni, hogy az eladható legyen (tehát nem értem ide azokat, amiknél a két remix más előadóktól származik).

Várható megjelenés: 2009 november

Értékelés: (4/5)
markov | -1.0- 28: 2
Netsky
Everyday / Come Back Home
LIQWEED012
Liq-Weed Ganja, 2009
Idén Lenzman mellett Netsky az, aki talán képes lesz kiszakadni a B-vonalas likvid producerek és dj-k népes táborából. A Belgiumból származó - fiatalkorában javarészt house-on nevelkedő - srác az elmúlt négy évét azzal töltötte, hogy zeneírói képességét fejlessze. A befektetett energia idén több lemez formájában kezdett el megtérülni, bár a saját hangzás megtalálása még várat magára. Egy-két régebbi Allsorts-os és Liqweed Ganja-s, valamint közelgő Hospital, Spearhead és SGN:LTD megjelenés hallgatása után ugyanis könnyen megállapítható, hogy egyelőre a már jól ismert Brookes Brothers, Danny Byrd és A.I. sound ügyes másolataival állunk szemben. A tizenkettes Liqweed Ganja sem kivétel ez alól, tehát az élvezet a férfivokállal megtámogatott diszkóbéz szerelmeseinek garantált.

Az ’Everyday’ és a ’Come Back Home’ közt túl sok különbséget nem fog találni a hallgató, maximum annyit, hogy előbbinek gerincét egy aranyos zongorafutam, utóbbinak pedig a már sokszor emlegetett reszelős bassline képezi. Mindkét szám könnyen megkedvelhető, kellemes uplifting-disco-funk (jaj.), ráadásul a táncparketten is működőképesnek tűnnek, amellett, hogy otthon is jó lötyögni rájuk a fotelbe süppedve. Dupla A oldalas, vérbeli likvid biznisz, a stílus rajongóinak kár lenne kihagyni.

Várható megjelenés: 2009. november 23.

Értékelés: (5/5)
gergo | -1.0- 20: 1
Original Sin
Therapy / Kiss
PLAYAZ008LPS
Playaz, 2009
Amíg itthon végleg elsötétülni látszik a drum&bass és egymást váltják a techno illetve mészár dnb bulik, az angoloknál továbbra is a jump-up a mainstream. Egyértelmű jele ennek az, hogy a szcéna félévente felkap egy aránylag frissnek számító bohóczenészt, akinek számait aztán rongyosra játssza az egész BBC-csapat, és végül nevesebb kiadók kérik fel aktuális slágereik újragondolására az illetőt. Sub Focus, Hazard és Taxman után a soron következő sztár Original Sin, akit odakint már hónapok óta ünnepelnek (és akire hazánkban maximum tíz ember lenne kíváncsi egy buliban). A Newcastle-ből származó producer szóló (igen, szóló, ugyanis a G Dub egyik feléről beszélünk) pályafutásának eddigi legfontosabb mérföldkövéhez tart: DJ Hype kiadóján december elején megjelenik ’Grow Your Wings’ névre keresztelt albuma. Az LP állítólag színesebb lesz, mint az elmúlt háromévnyi Original Sin diszkográfia együtt, a sampler ezt az ígéretet igyekszik alátámasztani.

Komolyabb meglepetést csak a ’Kiss’ nyújt, méghozzá egy igazán kellemeset. A jól megszokott röfögés és megfeszített tempó helyett finom dallammal és szolidan gördülő doblooppal indít, majd megszólal egy karakteres, ’96-os house nótából kölcsönvett női hang is, akinek éneke és dúdolászása innentől a zenét végigkiséri. A dal hallatán valószínűleg sokaknak az jut majd eszébe, hogy ez is csak meglovagolja az ’If We Ever’-rel útjára indított öregsulis trendet, hiszen az itt szóló egyszerű pad-ek, a be-beköszönő mélyek és a ropogós dobok hasonlóképp egy múltbéli korszakot idéznek. Nézzük el Original Sin-nek, hogy nem a legeredetibb ötlettel állt elő, valójában a végeredmény cseppet sem mondható rossznak, pláne egy olyan producertől, aki a drum&bass világ átellenes csücskében mozog igazán otthonosan.

A ’Therapy’ tipikusan olyan track, amivel mondjuk Andy C (vagy itt éppen Hype) indítaná szettjét egy óriási bulin, és a második percéig legalább két slágert tease-elne rá. Epikus intro, amen-csörömpölés a drop-nál, majd jöhet a kegyetlen wobble aprítás. Könnyű elképzelni, ahogy párezer ember e zene hatására egyik pillanatról a másikra önkívületi állapotba kerül.

Várható megjelenés: 2009. november 23.

Értékelés: (4/5)
gergo | -1.0- 07: 1
Listázás alapján